Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1166
View
11
Reply

Gaji

[Copy link]

Author: aleasana    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-5-2020 01:40 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam
Aku nak minta pendapat..
Aku dah setahun bekerja as executive di kilang. Sebelum kerja sekarang ni ak dah ada almost 4 years experience untuk position sekarang ni.

Problem aku sekarang ni aku tengah rasa menyesal yang amat sebab mula masuk dulu aku tak negotiate gaji aku. Waktu tu, aku tak expect dengan workload keje sekarang dengan subordinate yang tak membantu. Sebenarnya, aku sepatutnya ditempatkan di plant baru, memandangkan ada isu-isu yang menyebabkan department aku terpaksa beroperasi separuh di plant baru dan aku in charge di plant lama. Tapi, job scope n responsibility aku bukan hanya incharge disini malahan di plant baru pon sekali.

Aku pernah suarakan pasal basic aku yang rendah ni dan workload aku yang tak berkesudahan ni pada manager aku waktu appraisal tahun lepas., tapi macam tak de apa2 pon.. Kemuncak aku start rasa demotivated bila subordinate aku ni suka bercerita pasal gaji,. dan aku pon tahu gaji operator aku dari lebih dari gaji aku sendiri, mula lah perasaan sedih, useless tu datang. Aku tahu aku tak patut iri hati tapi aku manusia biasa.
So, aku perlukan pendapat korang, macam mana untuk hilangkan rasa macam ni. Seriously, aku tak suka dengan apa yang aku rasa ni.
Dan juga kalau boleh, tolong aku macam mana aku nak suarakan ketidakpuasan hati aku ni pada boss aku.. FYI, basic yang aku dapat below dari salary yang dinyatakn dekat job advertisement. Patut ke aku mention pasal ni? Adakah dah terlambat?

Terima kasih,
Yang buntu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 11-5-2020 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
solution, cari kerja baru..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pernah kerja dekat kilang.. mintak position assistant a.k.a pa boss.. sekali dapat position qc je.. mula kata gaji aku 1k+, rupanya rm800+ je.. aku kerja 3 bulan sebab aku betul2 takde $$ masa tu. Dah dapat gaji & bonus, aku terus blah tanpa notis...
Cam sial punya kilang
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 05:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Cr je la keje lain. Da dpt blah je la tanpa segan silu, jgn menoleh ke blkg. Dia 2 bnd je dlm dunia ni sama ada ko yg rugi atau kilang tu yg rugi.

dlm hal ni mcm ko la yg rugi sbb gaji rendah dr advertise. 1 lg jgn down bila org bwh gaji lg tinggi  dr kita. Bnd ni biasa blaku di mana2, tmsk dlm kerajaan atas faktor mcm2. Cth kekananan.

dlm private pun aku pnh jumpa. Gaji eng tingi lg drp manager sbb eng tu ada specific skill yg x ada pd manager. So, x ada masalah lah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 05:31 AM From the mobile phone | Show all posts
X pernah kja kilang
Tp masa bujang dulu. Ada mmber lepasan dgree kja kilang katanya position hebat jg. Tgok pun cam best. Beliau bhenti lepas dpt panggilan utk masuk KPLI.
Jiran sebelah sblm pindah katanya kja kilang kat sony, gaji masyuk. Position lepasan dgree jg

Utk x ot.
Musim sekarang ni dek, agak2 if u bhenti dapat cari kerja baru tak. If teruskan sahaja kerja ni sesambil pg intview x boleh ke. Sesambil tu bincang dgn bos jg,
Samada pilh naikkan gaji atau u kena manage 1 tempat sahaja. Jangan smpai dipecat sdh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 06:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Subs ko suka bercakap pasal gaji sebab diorg duk bergosip pasal gaji ko yang rendah. Gaji memang rahsia tapi ada je yang tau
Ko tulis dalam resume skop sekarang dan left bila ada peluang. Since ko bersetuju jumlah upah yang rendah dengan pengalaman kerja yang terhad, memang layak company bayar seperti persetujuan



Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Pikir zaman gawat ni. Samada stay, cari keje lain atau benti keje menganggur..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 10:54 AM | Show all posts
Edited by awanysss at 11-5-2020 11:07 AM

kalau tt nak benti, mcm risky sbb skrg tgh ekonomi tak stabil..tt cuba redha kejap.. nnti bila semua dah okay, tt cau je..
tt fikir je tt ni bernasib baik masih ada kerja, ada gaji,..
skrg ni ramai takde keje dan takde gaji..
iols walaupun sakit hati kat sini sbb semua monetary rights iols deprived,
iols paksa diri utk husnujonnnn semoga nnti rezeki kite melimpah ruah tak disangka-sangka berkat kite kena buli ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Asal tak cari keje lain
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko kerja motif untuk for gaji or pengalaman yg menaikkan value ko? Selagi ko rasa keja tu boleh menambah value ko (tmbhn ko Ada peluang utk urus plant baru n cantikkan resume) & gaji ko sekrg msg cukup utk cover expenses ko, ak cdgkan ko stay.. Sekurg2nya stay 2-3 tahun dlm satu kerja utk pengalaman.. Lagi terbaik, ko pastikan ko dpt promotion dlm company..

Sebab klo ko decide utk jump company baru ko blh guna market price n argue gaji sebelum ni underpaid but u stay coz of the experience... Ko blh la show skli, klo ko xperform Kno company decide by new exposure (&promotion, if any)..

P/s am pernah argue bnda sm dgn ex majikan, terus dot promotion (to still underpaid).. decide tggu another year and jump to another Co with nearly twice salary...

Kena tau worth diri sendiri, klo tggu org yg bgtau, mmg rendah dr nilai sebenar  good Luck

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 04:58 AM | Show all posts
tt dah setuju dan company pon amek la kesempatan ke atas persetujuan tt. caranya, tt asah skill yang penting dekat situ sambil2 gi apply tempat kerja lain. sementara tt kat situ, cuba make use apa yang ada cam gi training ke, amek pengalaman dan belajar solve problem, tingkatkan comunication skill. Yang ni sebenarnya lagi bernilai dari gaji. jadikan kerja yang sekarang ni salah satu tempat belajar tt. so, bila dah dapat offer baru yang lagi tinggi gaji, pergi lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2020 09:42 PM | Show all posts
This website contains numerous free samples of academic writings. Everyone can use them for free to create their own assignments and get the highest grades.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list