Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
749
View
22
Reply

Pokok tanaman untuk masakan

[Copy link]

Author: Bihungoreng    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Bihungoreng at 20-5-2020 12:44 AM

Hi.. seronok dah jumpa thread untuk sharing2 info pasal pokok tanaman untuk kegunaan masakan.

Setakat hari ni, i dah tanam:

1) daun pandan
2) daun kari
3) daun kunyit
4) cili (xberbunga2)
5) daun kesum
6) serai (dalam proses mengakarkan)
7) pokok limau purut

Jomlah sharing2 tips. I takde la pakar belajar drpd org jugak dan pernah pokok mati beberapa kali. Sadis ok. Jom2 sharing hobi menanam ni.


P/s: ada problem upload gambar jadi kecil. Nanti i pegi cari solution kat thread lain. Maafin newbie tak pandai upload gambar.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-5-2020 11:41 PM | Show all posts
Jika x keberatan boleh sharekan cara-cara untuk menanam tanaman tersebut? Saya berminat untuk tanam tapi tiada ilmu berkenaan tanaman tersebut
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ni trend makan microgreens. Rasa nak try buat juga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Supersirap replied at 19-5-2020 11:41 PM
Jika x keberatan boleh sharekan cara-cara untuk menanam tanaman tersebut? Saya berminat untuk tanam  ...

Nti i try share satu2 ye sebab i ada problem upload photo jadi kecilnya.. alahai.. sakit mata korang nanti hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:56 PM | Show all posts
Bihungoreng replied at 19-5-2020 11:48 PM
Nti i try share satu2 ye sebab i ada problem upload photo jadi kecilnya.. alahai.. sakit mata kora ...

guna handphone ya
cara nak buat gambar tu jadi besar,,awak upload dulu
submit,lepas itu tekan edit. tengok atas gambar ada
word INSERT.tap itu, dan save.nanti gambar akan jadi besar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Nah cara upload dan besarkan gambar
20200517_131548.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 12:31 AM
Nah cara upload dan besarkan gambar

Dah cuba xkeluar yg insert tu.. ke sebab pakai iphone ye?
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Bihungoreng replied at 20-5-2020 12:32 AM
Dah cuba xkeluar yg insert tu.. ke sebab pakai iphone ye?

Baca betul2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 12:43 AM
Baca betul2

Tq tau sarah i dah cuba and menjadi tapi terbalik pulak gambar sebelum dan selepas. Hihiiii nanti i try lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Bayam air
Daun selasih
Pudina

Pokok ni pun senang hidup

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 20-5-2020 12:50 AM
Bayam air
Daun selasih
Pudina

I dikelilingi org yg suka menanam so i naik semangat menanam.. memula tu sebab nk masak tak payah nk pegi beli setakat nak guna selai dua je daun tu.. pastu seronok pulak..

Dorang pulak tak kedekut ilmu and kalau nak anak pokok ke apa suh datang ambik je.. tapi i je takde masa nd beralasan..

Later boleh buat wishlist ni yg uols cadangkan ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Bihungoreng replied at 20-5-2020 12:56 AM
I dikelilingi org yg suka menanam so i naik semangat menanam.. memula tu sebab nk masak tak payah  ...

Sila chouls....
Pokok yg ada kat balcony iols sekarang ada pandan je
Tu pun dah botak sebab masak2 time pkp
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 20-5-2020 01:00 AM
Sila chouls....
Pokok yg ada kat balcony iols sekarang ada pandan je
Tu pun dah botak sebab mas ...

I dengar bayam brazil pon senang nak tanam campak2 je.. tapi i takde kesempatan lagi ewah cam busy benar kan hihiii
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Supersirap replied at 19-5-2020 11:41 PM
Jika x keberatan boleh sharekan cara-cara untuk menanam tanaman tersebut? Saya berminat untuk tanam  ...

Boleh join group fb Kebun Bandar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 03:09 AM From the mobile phone | Show all posts
ease replied at 19-5-2020 05:43 PM
Boleh join group fb Kebun Bandar.

Terima kasih ke atas info ni ya
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
pokok yang Ada Kat rumah I,pokok limau purut,Kari ,pandan,kesum.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau ada rezeki I nak tanam pokok herbs mat Saleh.rosmary ke .sedap nya ayam rosemary yang di bakar bersama kentang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
angelofish replied at 20-5-2020 05:57 PM
kalau ada rezeki I nak tanam pokok herbs mat Saleh.rosmary ke .sedap nya ayam rosemary yang di bakar ...

I pon teringin. Selalu tgk dkt rancangan masak2 buh benda2 camni kan hihiii
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 10:36 PM | Show all posts
Bihungoreng replied at 20-5-2020 08:43 PM
I pon teringin. Selalu tgk dkt rancangan masak2 buh benda2 camni kan hihiii

dulu I penah tanam sepokok rosmery.dulu la sekarang dah mati.kalau pakai daun fresh.sedap nya.kalau pakai daun kering yang jual Kat pasar raya,kurang sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 08:42 AM | Show all posts
thread pasal hidroponik takde ke?
iols jenis tangan panas kot tanam pokok2 herbs ni mmg asyik mati je..
setakat ni yg kekal hidup:
1- pandan
2- bayam brazil
3- cili - tapi tak berbuah2...huhu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list