Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4238
View
248
Reply

Tips menabung / menyimpan

[Copy link]

Author: NamaKuMawar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-5-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by NamaKuMawar at 1-6-2020 05:12 PM

Assalamualaikum n hai semua..tiba2 nak borak2 pasal menabung ni..

Menabung/ menyimpan duit ni macam2 cara..ada yang buat potongan tetap..ada yg simpan dlm tabung..ada yang labur saham (ni kire mcm menabung jgk la kan)..

Korang pulak camne?

Pastu apa tujuan korang menabung? Nak jadi kaya raya ke/ nak capai sesuatu yg korang idamkan/ ada sebab2 lain?

Nak menabung ni, kena disiplin..korang setuju tak?

Ha..meh la kongsi kat sini..kot2 boleh dijadikan panduan untuk orang lain yang baru mula nak menabung..
Cara Menabung Paling Berkesan.jpg
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-5-2020 11:32 AM | Show all posts
aku setiap bulan simpan kat asb je.. asb biasa bukan loan..
simpan takde tujuan pun.. just sbb nak simpan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 29-5-2020 11:32 AM
aku setiap bulan simpan kat asb je.. asb biasa bukan loan..
simpan takde tujuan pun.. just sbb nak  ...

Dulu aku simpan kat asb jugak..sudahnye..aku kuarkan semua duit dari asb..aku masuk kat tabung haji..sekarang mmg simpan kat TH je..senang sikit..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols cuba menahan diri drp berbelanja.. kadang2 tewas.. kadang2 berjaya.
Mcm tu la iols simpan duit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 29-5-2020 11:40 AM
Iols cuba menahan diri drp berbelanja.. kadang2 tewas.. kadang2 berjaya.
Mcm tu la iols simpan duit ...

Seeloknye awal2 asingkan utk simpanan dan perkara2 yang penting dulu..selebihnya baru utk belanja..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
NamaKuMawar replied at 29-5-2020 11:44 AM
Seeloknye awal2 asingkan utk simpanan dan perkara2 yang penting dulu..selebihnya baru utk belanja. ...

Iols tak byk banje. Kadang2 je terasa nak baju baru.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 29-5-2020 11:47 AM
Iols tak byk banje. Kadang2 je terasa nak baju baru.

Ooo..kalu mcm tu ok jela..biasa la kan..nak baju baru..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:56 AM | Show all posts
i pulak :
1) tabung haji ( tapi kekadang kena keluar kan jugak sebab kes kecemasan eg kereta buat perangai)



2) bsn ( duit tabung syiling dan rm 1 : setiap kali i balik keje if ada lebih duit rm 1 or duit syiling , i akan masuk tabung . bila dah penuh duit syiling tu , i pergi tukar kat kedai kat area rumah i and same goes to the rm 1 ) .  duit dalam bsn , i akan keluarkan if i nak beli hand fon baru .


masalah nye sekarang nie : i nie ketagih beli buku stephen king . ada sekali sampai 200 ++ beli 4 biji buku . huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
msamyrazi replied at 29-5-2020 11:56 AM
i pulak :
1) tabung haji ( tapi kekadang kena keluar kan jugak sebab kes kecemasan eg kereta buat p ...

Antara sebab menabung..mmg nak guna kalu ade kecemasan..kan..

Alamakkk..pasal buku tu..no komen..kita je yg kena kawal sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kata orang time nak meleset ekonomi ni elokla ada simpanan kecemasan in case apa2 nanti. Masa PKP ni tak banyak keluar kos petrol, kos makan kat tempat keje so kumpul2 dapat settlekan apa2 liabiliti yang boleh. Iols berangan kalau cukup duit simpanan nanti nak settle loan rumah awal sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 29-5-2020 12:17 PM
Kata orang time nak meleset ekonomi ni elokla ada simpanan kecemasan in case apa2 nanti. Masa PKP ni ...

Ye..betul tu..sekarang ni bukan masa nk bershopping sakan..kena menyimpan..kan..

Bagus tu..moga tercapai impian nak settle loan umah tu ye..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiap2 bulan mesti simpan asb.. sebab susah nak keluarkan.. kalo x nanti aku shopping kat shopee simpan utk pelbagai kegunaan masa akan datang... jgn bazir dan boros.. sentiasa beringat
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
eceli cara sy menyimpan bulan bulan epf tu saya byr lebih part e'yee part e'yer sama je 12%. sdri yg buat sdri yg deduct. skrg dlm pkp lbih baik keep cash in hand kt opis segumpal kt rumah segumpal. kalau apa2 senang.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 29-5-2020 02:29 PM

iols dah tua.... so mmg dah sedia diversify investment.. masa awal2 keje, i sibuk invest kat non liquid asset.. mcm tanah2 kebun  tanah lot banglo  tanah pantai.. pastu cash plak i masuk koperasi kakitangan ofis, insurance savings, retirement funds (initial masuk 200k cash then kena biar situ takleh bawak keluar until maturity 15 yrs).... i masuk unit trust sampai 500k, tp ni long term investment...  tabung haji and asb je i ada masa tu dlm bentuk liquid asset masa tu... property cam rumah, resort, semua tu tak liquid.... buat bragging boleh le, harta on paper

Then i divorce, mmg i terduduk la sbb bayar lawyer fee, etc... lesson learnt dari my failed marriage, kena ada liquid asset, yg mudah keluarkan utk emergency.. and our best option is actually asb... so after that i penuhkan akaun2 ASB 1, ASB 2, amanah hartanah  tabung haji.... biarlah org kata ape yg i nak kejar sgt kumpul cash...  my husband is actually one of investment guru, tp dah stop blogging due to job safety and security issues.. takut kena viral hahahahahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I simpan duit rm5 Dan rm20, kalau dapat Baki duit2 tu I akan simpan dulu. Dalam setahun buleh dapat 5k,... then masuk ke dalam saving
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 29-5-2020 12:26 PM
Tiap2 bulan mesti simpan asb.. sebab susah nak keluarkan.. kalo x nanti aku shopping kat shopee:swea ...

Ye..kena disiplin nak menabung n menyimpan ni..n kena pandai kawal diri dari belanja yg bukan keperluan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 29-5-2020 12:45 PM
eceli cara sy menyimpan bulan bulan epf tu saya byr lebih part e'yee part e'yer sama je 12%. sdri yg ...

Kaka ros..saya kurang faham sikit apa maksud kat opis segumpal n kat umah segumpal..macam mana tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by NamaKuMawar at 29-5-2020 01:35 PM
green~tea replied at 29-5-2020 12:46 PM
iols dah tua.... so mmg dah sedia diversify investment.. masa awal2 keje, i sibuk invest kat non liq ...


Bagusnye kaka green tea..dah ada mcm2 aset..

Saya ni pun start disiplin menabung n menyimpan ni beberapa thn lepas..tak byk..sikit mesti kena simpan..ikut gaji dan kemampuan..

Utk skrg ni..mmg menabung utk beli rumah jugak..yg mampu milik kerajaan negeri saje..selagi kerajaan negeri tak offer..simpan jela duit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by NamaKuMawar at 29-5-2020 01:34 PM
fahdramli replied at 29-5-2020 01:01 PM
I simpan duit rm5 Dan rm20, kalau dapat Baki duit2 tu I akan simpan dulu. Dalam setahun buleh dapat  ...


Mod..mula2 dulu saya pun ade buat cara ni..tapi tiap2 hujung bulan saya tgk balik berapa saya dapat kumpulkan..saya masukkan dlm bank..tak berani la dok simpan dlm tgn..risau TERambil je..hihihi

Sekarang ni..selain dr dapat gaji terus transfer utk simpanan.. saya main kutu..thn ni sy tambah lg main kutu..

Duit2 bonus ke duit giliran kutu..terus sy transfer ke tabung haji..mmg bulan2 belanja baki dr duit gaji je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
NamaKuMawar replied at 29-5-2020 01:10 PM
Kaka ros..saya kurang faham sikit apa maksud kat opis segumpal n kat umah segumpal..macam mana tu? ...


segumpal tu duit yg tak terhad jumlah dia bergulong dgn getah bole jdi dua puloh dua ratus atau dua ribu...heheh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list