Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1312
View
39
Reply

Tawaran Bekerja Tanpa Offer Letter

[Copy link]

Author: ardent91       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-5-2020 05:07 PM | Show all posts |Read mode
Aku nak tanya pengalaman korng, pernah x korng atau sape2 yg korg kenal (ahli keluarga, rakan2) terima tawaran kerja tanpa dpt apa2 bukti bertulis seperti offer letter dari majikan? Kalau pernah, boleh korg share pengalaman korg? Aku buat search kat google (in BI lah mostly), ramai yg x rekemen kan amek apa2 job without offer letter sbb too risky katanya. Mungkin jugak company atau employer tu xnak bayar gaji kita dan hanya mengambil kesempatan ke atas diri kita yg agak terdesak mencari kerja. Anyway, kalau kerja mcm promoter atau waiter tu lainla, normal xder offer letter. I mean kalau kerja company/syarikat....

Kalau korg agak desperate dan dpt tawaran kerja yg x bagi offer letter, korg still akan proceed amek job tu or lari laju2?
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-5-2020 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanya rakan sekerja kat situ offer letter akan keluar bila lps kerja..
Setengah company akan keluar sebulan ataupun 2bulan lepas kerja..
Ada jugak company akan bgi offer letter lepas confirm 3bulan..
Sbb 3bulan pertama tu percubaan..
Ce tnya org yg keja situ atau terus tnya HR..
Kalau dorang tak bagi jawapan,better jangan rsau nanti jd apa2 time kja apa pun xbleh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 05:32 PM | Show all posts
matbad replied at 29-5-2020 05:24 PM
Tanya rakan sekerja kat situ offer letter akan keluar bila lps kerja..
Setengah company akan keluar ...

Ada tanya dekat receptionist ctu, bila dpt offer letter, die tanya kat i balik, "interviewer kata apa?" Sy jawab interviewer x kata apa2 pasal offer letter,just dtg report diri first day nanti. Pastu receptionist tu kata balik, "ok dtg jer kerja dulu next week".

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 05:38 PM | Show all posts
sejujurnya.. mmg risky lah ambil apa2 job ni tanpa official offer letter.. what if lepas u setuju nak join, kata la esoknya nak masuk kerja, tiba2 company cakap tak jadi nak hire uols.. apa akan jadi??

lebih baik push utk dapatkan official offer letter dulu utk secure position uols..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohhhh tak.penah plak hakak dengor takde offer letter or kemudian....20 tahun career dlm macam2 industri...sume bagi offer letter dulu....med check up...baru masuk opis....macam2
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
try la..dlm keadaan skrg kalau peluang 5% pun amik..keja dulu dgr arahan baik baik. jadi pekerja yg baik insyaallah offer letter akan menyusul. pernah krja dgn travel agent simply jump dari keja lain lompat lompat..offer verbally saja. tapi dek kerana keja excellent iols dpt offer dpt increament dpt surat pujian semua dpt. tapi tu lah..ikut emosi last last iols sdri berenti keja camtu je..nyesal smpi skrg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 06:49 PM | Show all posts
terpaling replied at 29-5-2020 05:38 PM
sejujurnya.. mmg risky lah ambil apa2 job ni tanpa official offer letter.. what if lepas u setuju na ...

tulah, i pun rasa mcm risky... mcm nya company tu nak kita bekerja secara percuma
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 07:17 PM | Show all posts
ardent91 replied at 29-5-2020 06:49 PM
tulah, i pun rasa mcm risky... mcm nya company tu nak kita bekerja secara percuma

betul tu.. macam nak aniaya uols pun ada jugak.. kalau u dah ada current job, lebih baik jgn resign dulu.. sekarang ni musim covid ni banyak company nak ambil kesempatan je.. harap u terpelihara dari semua tu ya..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
First job ke tt?
I dulu pernah kerja belum dpt offer letter. Dlaam dua minggu kerja baru dapat offer letter.
Sbb yg incharge tu terlalu sibuk rush dateline. Tp so far ok je tp bila dpt offer tinggi gaji i pindah la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 12:22 AM | Show all posts
dusunmind replied at 29-5-2020 11:52 PM
First job ke tt?
I dulu pernah kerja belum dpt offer letter. Dlaam dua minggu kerja baru dapat offe ...

X. Kerja ke-3.

Kerja dulu u tu mmg company/manager/hr dh bagi reason awal2 kan yg offer letter akan lambat sbb person in-charge tu busy?

Just imagine kalo dorg x bg whatever reason yg dorg xleh kuarkan offer letter... agak2 u nak terima x kerja tu?


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
jangan accept dan jangan resign current job..too risky
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 12:26 AM | Show all posts
rospinki replied at 29-5-2020 06:05 PM
try la..dlm keadaan skrg kalau peluang 5% pun amik..keja dulu dgr arahan baik baik. jadi pekerja yg  ...

ada epf, socso, medical allowance sumer x kerja tu? And tanpa offer letter, camner nak taw berapa dpt cuti, annual leave, etc?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 12:28 AM | Show all posts
MeghanK replied at 30-5-2020 12:24 AM
jangan accept dan jangan resign current job..too risky

thanks for the suggestion. u pernah ada pengalaman mcm ni gak ke?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 12:30 AM | Show all posts
terpaling replied at 29-5-2020 07:17 PM
betul tu.. macam nak aniaya uols pun ada jugak.. kalau u dah ada current job, lebih baik jgn resig ...

yeker byak company amek kesempatan time covid ni? dah ada kes kuar berita or viral kat media social? sorry, i ketinggalan bab ni kalo ader...

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 30-5-2020 12:28 AM
thanks for the suggestion. u pernah ada pengalaman mcm ni gak ke?

tak penah..i dah tukar kerja beberapa kali..semua offer letter dapat seminggu sebelum i report first day
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Lebih baik jangan lah dik. Tidak secure kerana tiada hitam putih. Unless kamu terdesak dan tiada pilihan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 30-5-2020 12:22 AM
X. Kerja ke-3.

Kerja dulu u tu mmg company/manager/hr dh bagi reason awal2 kan yg offer letter  ...

Tak. Itu pun i yg g tanya setelah beberapa hari.
I masa tu first job. Jadi mmg akan terima je. Sambil tu recci tny org lama sana mcm mn. Mmg mereka lmbt terima dan ada juga yg tak terima langsung. Tapi, still kerja sbb setiap tahun ada dua kali bonus. Sama ada nak cash atau sponsor melancong luar negara. Tp masa tu i pilih melancong sbb kalau bonus cash mcm sebulan gaji jak tak silap la.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi u better check dan tanya. Kalau third job rasanya you tahu apa sepatutnya ada dlm agreement tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 30-5-2020 12:30 AM
yeker byak company amek kesempatan time covid ni? dah ada kes kuar berita or viral kat media socia ...

ya betul banyak company yg buang staff mereka sekarang ni.. kemudian mereka iklankan utk ambil new staff dgn gaji lagi murah dari staff yg mereka buang tu.. so hati2 ya?? Jgn jadi mangsa..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 11:57 AM | Show all posts
Ok, thanks everyone for the advice.

Mmg xlah i nak accept job ni.   
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list