Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8267
View
187
Reply

Oscar? Baju Shooting Pun Pelakon Cari Sendiri - Tony Eusoff Tempelak Impian Finas

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-6-2020 10:16 AM | Show all posts |Read mode




"Tercalon ke Oscar"


Itu kata-kata Pengerusi baru Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Zakaria Abdul Hamid yang kemudiannya ditempelak oleh penggiat seni termasuklah Tony Eusoff.



Tony melalui ciapannya di Twitter menegur impian Zakaria yang tidak berpijak di bumi nyata. Sementelah lagi banyak masalah industri yang tidak dapat diselesaikan sekian lama walaupun kerusi panas itu sering bertukar tangan.



Antara yang ditegur adalah kontrak dengan anak seni yang berat sebelah, pelakon terpaksa membawa baju sendiri dan aksesori yang tidak sesuai. Jadi, apa motif berangan mahu ke Oscar?





Kredit foto: Twitter




Kredit foto : IG





Bagi Tony, sebelum bercerita mengenai tercalon ke Oscar, mengapa tidak pihak Finas turun padang melihat sendiri situasi sesuatu penggambaran itu dilakukan.



Jadi, dari situ barulah boleh menilai mana yang perlu didahulukan. Misalnya, masalah berlarutan seperti baju untuk pelakon yang perlu disediakan oleh pelakon itu sendiri dan bukannya pihak produksi.





Kredit foto : Twitter


Kredit foto : IG




Luahan Tony itu mendapat sokongan daripada anak seni lain seperti Diana Danielle, Rozita Che Wan, Izara Aishah dan Vince. Masing-masing mengalami masalah sama di set penggambaran.



Lebih parah, sudahlah mencari penaja pakaian sendiri, terpaksa pula mewar-warkan di akaun media sosial masing-masing. Kenapa berat sebelah sangat ni?






Kredit foto : Twitter




Kredit foto : IG




Ianya turut dipersetujui warganet bahawa terlalu banyak lompong yang perlu diperbaiki sebelum berbicara mengenai mahu ke Oskar.



Selain masalah pakaian dan kontrak, banyak lagi masalah lain seperti bayaran tidak setimpal kepada krew drama, jalan cerita sama dan perkembangan watak tidak logik perlu dititiberatkan.





Kredit foto : Twitter




Kredit foto : IG





Nampaknya, kerusi panas Finas sentiasa bertukar tangan daripada lantikan politik kepada orang industri, kemudiannya balik kepada lantikan politik.



Siapa pun jua yang memegang tampuk industri tersebut, diharapkan agar mengkaji lebih mendalam sebelum berkata-kata. Ianya demi kebaikan orang industri drama dan filem kita dan bukan sekadar cakap kosong semata-mata. - CARI




Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-6-2020 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa salahnya bercita2 tinggi...x kan cita2 nak menang asian pasifc jew..setiap usaha bermula dgn impian..gitu..
Biasala finas bukan kaya nak sponsor segala taraf2 hollywood..hollywood oun entah kalu pelakon gred b c pun samo
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:31 AM | Show all posts
nak pergi Oscar ke? hahahaha

perlukan Skrip yang kuat...

cintan cintun ni x layan larrr
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mat_arof replied at 1-6-2020 10:31 AM
nak pergi Oscar ke? hahahaha

perlukan Skrip yang kuat...

Kalau skrip kuat pun, tapi dapat kat production nyawasis, musnah la jugak semuanya.
Nak jugak carut nyawasis kan.

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
mat_arof replied at 1-6-2020 10:31 AM
nak pergi Oscar ke? hahahaha

perlukan Skrip yang kuat...

Love story kalo power mcm ps:i love you tu okay jah....actually x mustahil pun msia nak menang oscar kalo gomen support industri msia mcm korea...itu pon lepas dh brjaya overcome ketirisan pentadbiran dlm industri la.. org2 stesen tv pon ade yg mkn duit undertable kalo nk dpt slot...haihhh susah nk ckp...industri seni malaysia mmg menyedihkan....nk compare dgn indon pon jauhhhhhh tertinggal...

yg crew blakang tabir pon byk yg x tau buat keja...dr PM smpai lar ker bdk conti...keja asal boleh...ade pulak jenis producer/pengarah yg suke angkut anak branak sedara mara keja...

Tensen weh keja dgn org bodoh x tau ape yg depa buat...selalu sgt hari ni nak shoot bru nk cari location...nk shoot kt airport tak mintak kebenaran dlu, main redah jer...pelakon dh sampai dh siap mekap kena tggu berjam2 last2 kansel sbb airport x kasi shoot...cam pantekkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:47 AM | Show all posts
Setuju kata Tony dan lain lain...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
GegarVaganja replied at 1-6-2020 10:41 AM
Kalau skrip kuat pun, tapi dapat kat production nyawasis, musnah la jugak semuanya.
Nak jugak car ...

ini btol sgt ganja...skrip dh kuat, tp dana dpt kt org x tau buat keja...execution hampehhh...syok sndiri...Filem daulat tu pelakon sume power2 tp execution mmg hancurrrrrr...sakit hati tgk duit bazir gitu jer... haihhh laaa
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiols marah mcm aiols lak pelakon
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 10:52 AM | Show all posts
Betulah impian nak ke oscar,takkan nak perfect semua baru nak oscar.  Banyak bunyi betul pekerja industri ni sgt negatif.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:27 AM | Show all posts
Industri kecil dan pasaran kecil macam ni tak perlu berangan pergi jauh dulu. Baiki dulu segala kelemahan itu lebih baik.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
GegarVaganja: Kalau skrip kuat pun, tapi dapat kat production nyawasis, musnah la jugak semuanya.Nak jugak carut nyawasis kan.


kan nyawasis takleh ditegur...walopon drama haukk
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Bubarkn finas mcm x pntg jer
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Hello apa salahnya nak aim tinggi pun? Kalau nak perjuangkan perkara lain perjuangkan je la tak payah nak negatif sgt pd aim bos finas baru.
Ni la masalahnya industry player sendiri pun negatif
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:45 AM | Show all posts
GegarVaganja replied at 1-6-2020 10:41 AM
Kalau skrip kuat pun, tapi dapat kat production nyawasis, musnah la jugak semuanya.
Nak jugak car ...

ha ah kan..betul juga tu

kalau skrip kuat

tapi production Nyawasis...

hancus musnah juga..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:50 AM | Show all posts
blekkep replied at 1-6-2020 10:45 AM
Love story kalo power mcm ps:i love you tu okay jah....actually x mustahil pun msia nak menang osc ...

betul tu...stuju...

production mmg hampeh..buat kerja sambil lewa...main redah je shooting...

industri seni malaysia....mmmmm...ntah larr..

filem dan drama semua jenis asal siap....bila di komen dan di kritik..jawapan yang di terima

'alaaaa drama je pun'
'orang x ambil kisah pun kalau x logik'

mentaliti rakyat malaysia...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Tony ni kan kes dadih.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Mok cun yg konon nya director creative yg  berquality...
Buat drama lockdown 1 dan 2....merepek.
Script... Oh my god.. You look fantastic.. Terpekik2 quarantinnnnnnn... Macam mana nak jejak Oscar?  
Lecturer seni di university lokal... Buat filem sampah Badang... Mana mana nak selevel Oscar??


Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:56 AM | Show all posts
filem melayu...yang pada aku ada lah sikit sikit setaraf Oscar ialah filem

One Two Jaga...


suka filem ni...editing dan jalan cerita yang hebat dan mantap..lakonan pelakon pun semua sangat strong dan bagus.

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 11:58 AM | Show all posts
nak menang oscar ye...
pegila mintak anak tiri najib riza aziz tu melabur 100 juta utk local production...
duit ada semua jalan noks
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 12:04 PM | Show all posts
Edited by gadget at 1-6-2020 12:16 PM

bagi aku,semua yg tony cakap tu agak tak relevan sbb even india pun pernah nominated few times in oscar, bosnia juga...depa nominated tau,bukan hantar pencarlonan shj lagi..mcm malaysia,hantar few pencarlonan tapi no one pun nominated..india hantar then tercalon..bosnia hantar then terus menang best film..persoalannya, adakah india/bosnia dpt masuk oscar sbb depa baju disediakan dll spt yg tony claim? so,bagi aku, karya yg bagus yg akan bawak film tu ke oscar,tak kisah menang atau tak,at least tercalon...no matter what happens behind the scene of the participants issues..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list