Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1505
View
46
Reply

[Tempatan] Patung Francis Light di Fort Cornwallis disimbah cat merah. #BlackLivesMatter atau #Along? Update: Sejarawan pertahankan Patung Francis Light supaya kekal #46

[Copy link]

Author: I.am.PH       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-7-2020 12:47 AM | Show all posts |Read mode
Edited by I.am.PH at 5-7-2020 08:07 AM

Patung Francis Light di Fort Cornwallis disimbah cat merah
Diterbitkan 3 Jul 2020, 8:37 pm



Polis tidak menolak kemungkinan kejadian patung Kapten Francis Light yang terletak di Fort Cornwallis di Jalan Tun Syed Sheh Barakbah, di George Town disimbah cat merah dipercayai kerana protes oleh pihak tertentu seperti yang berlaku di beberapa negara lain.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Soffian Santong berkata pihaknya menerima laporan daripada pengurus operasi di Fort Cornwallis, yang turut menjaga serta mengurus patung tersebut pada Selasa, selepas lelaki berusia 25 tahun itu mendapati ia disimbah cat warna merah.

"Lelaki itu tidak pasti siapakah yang melakukan perbuatan itu dan dia juga tidak mengesyaki sesiapa kerana tidak pernah mempunyai musuh atau berselisih faham dengan sesiapa.

"Terdapat kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan itu namun ia tidak menjurus kepada patung tersebut," katanya dalam kenyataan di George Town hari ini.

Beliau berkata siasatan awal polis tidak menolak kemungkinan kejadian simbah cat merah pada patung Kapten Francis Light itu mempunyai kaitan dengan kejadian yang berlaku di beberapa negara lain untuk menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap beberapa tokoh asing semasa perang dunia pertama berikutan mengamalkan sistem hamba serta kolonial.

"Semakan di internet juga mendapati terdapat kes simbah cat pada patung George Washington Statue di New York pada 29 Jun dan patung Hubert Lyautey di Perancis pada 22 Jun serta patung Christopher Columbus di Massachusetts pada 24 Jun," katanya.

Menurutnya, polis masih menjalankan siasatan lanjut dan kes itu disiasat menurut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana khianat.

Beliau meminta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu agar menyalurkan maklumat kepada pegawai penyiasat kes, Insp Nurul Syaheera Hussin di talian 04-2282222 atau mana-mana balai polis berdekatan.

Single Polls, Total 14 Users voted
21.43% (3)
78.57% (11)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-7-2020 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Elok topple je..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
francis light.. penipu...


stamford raffles sama.. penipu..... scammer
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 01:56 AM From the mobile phone | Show all posts
elokla tumbang kan je patung FL ni
dasar penipu perompak penyangak
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 02:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Xelok buat patung serupa manusia... tumbang kan aje la...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 03:39 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 4-7-2020 07:26 AM

Dia berhutang ke? berapa peso?lira guineas  Sepanyol kat Along?
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 05:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Jika melayu Dan bumi join BLM I pula yang akan confuse ...
Mahu tahu juga twntang Francis light ..
Ada 1 gallery di London I lupa nama ada British artist sewaktu jajahan British di Borneo lukis tentang Borneo .. Baru I tahu Borneo yang kerja dengan British pakai baju melayu  ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts
off topic skit.... apsal black lives matter ni hanya diperjuangkan kt US dan negara eropah jer... tp kat negara2 africa tmpt asal blacks ni tak dipedulikN pun... black bunuh black kira ok la yer... black tindas black no issue...

btw, patung FL tu perluke... ptt robohkan je... tkdak significant apa2 pun...

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 07:25 AM | Show all posts
BLM pun BLM jugak tapi bila cari penyewa rumah letak syarat "No Africans"
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 07:33 AM | Show all posts
aint replied at 4-7-2020 06:31 AM
off topic skit.... apsal black lives matter ni hanya diperjuangkan kt US dan negara eropah jer... tp ...

sebab ni semua permainan politik je
2020 election year
blackie ni pun bukannya native pun kat eropah yg nk kalut ber blm bagai jugak





Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Gerakan anti penjajah, why not?

francis light penjajah

cina dapig pun
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 4-7-2020 12:59 AM
francis light.. penipu...



Kannn...dlm sejarah kita di brainwash kata francis light yg bukak penang.....pdhal dia sewa penang tu dgn sultan jedah....pastu terus amik.....mcm rohingya je
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Francis Light = 100% bullshit
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 4-7-2020 01:56 AM
elokla tumbang kan je patung FL ni
dasar penipu perompak penyangak

Tu la ni pembelits..penjarah tanah melayu
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 4-7-2020 08:08 AM
Kannn...dlm sejarah kita di brainwash kata francis light yg bukak penang.....pdhal dia sewa penang ...

selamba ubah sejarah dia yg buka pulau pinang.  sama mcm tipu sejarah colombus buka amerika.  walhal dorang slaughter berjuta2 red indian & rampas tanah
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 4-7-2020 08:35 AM
selamba ubah sejarah dia yg buka pulau pinang.  sama mcm tipu sejarah colombus buka amerika.  walh ...

Penipuan sejarah pulau pinang dengan temasik atau singapura ni hanya dapigs je yang percaya

ignorance sebab belajar kat sjkc
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 09:19 AM | Show all posts
aint replied at 4-7-2020 06:31 AM
off topic skit.... apsal black lives matter ni hanya diperjuangkan kt US dan negara eropah jer... tp ...

Blm mostly about so called penindasan white terhadap black. Whether social, economics etc. Dr dulu kan black ni dianggap unworthy and was traded as slaves. Even kat Egypt pun bila nak buat pyramid.

Kat africa yg tertindas ialah white. Bukan black against black. Dulu pun ada dasar apartheid but it was abolished.


Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 09:22 AM | Show all posts
No need la nak black lives matter kat malaysia ni. Da merdeka da pun. Most system yg digunapakai kat malaysia pun dari commonwealth ie negara yg dijajah british. Education, languange, law system etc.


Focus moving forward. Takde history takde future. Tak kuasa nak nengok ramai2 berpanas pakai mask berblm depan klcc.

Esok lusa rohingya lives matter pulak. Yihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 09:25 AM | Show all posts
well apa yg saya nak kata ialah ada ' bau bacang  generasi yg ntah asal mana mana ' keturunan dia struggle nak dapatkan taraf kewarganegaraan Britain  ...so...i cant tell much becoz ini confidential. tapi hmm , sewajarnyalah dasar penjajah.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 09:56 AM | Show all posts
aint replied at 4-7-2020 06:31 AM
off topic skit.... apsal black lives matter ni hanya diperjuangkan kt US dan negara eropah jer... tp ...

Blacks kat Amerika tu majoriti jalur salasilah hamba abdi yg ditindas kulit putih. Kalau kat Afrika diaorng warga yg merdeka tempat tumpah darah nenek moyang nak protest buat apa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list