Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2834
View
40
Reply

[Tempatan] Tetap Jaga Penuh Kasih Sayang Walaupun Ayah Dah Tak ‘Kenal’ Anak, Video Pemuda Ini Undang Sebak

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-7-2020 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 4-7-2020 01:11 AM

Jika sebelum ini, pelumba basikal trek profesional Malaysia, Azizul Hasni Awang memuat naik posting mengenai ayahnya yang terlantar sakit akibat strok kecil sejak beberapa tahun yang lalu. Terbaru, adiknya iaitu Mohamad Asieff memuat naik satu video mesra bersama ayah tercinta sehingga viral di media sosial.

Masa Hari Ibu haritu aku diam je,sedih dah lame tak merasa ada ibu. So Hari Bapa ni aku nak balas balik.Walaupun Ayoh dok pernoh kenal dan ingat anok bongsu ni akibat stroke tapi aku tahu ayoh sentiasa sedor kehadiran aku. Enjoy my video dan semoga menjadi tauladan kepada anda semua untuk menghargai Ayah ketika mereka masih ada.Selamat Hari Bapa Pok Awang.
“Allahummaghfir lii wa liwaalidaiyya warhamhuma kama rabbayanii shaghiraa” Ya Allah,ampunilah aku dan kedua ibubapaku dan sayangilah keduanya sebagaimana mereka menyayangi aku ketika kecil.Aamin Ya Rabbal

,Asieff memberitahu ayahnya sakit sejak 2017 dan sudah menjaga ayahnya sejak tiga tahun yang lalu. Ditanya bagaimana dia terdetik untuk menjaga ayah yang sakit, pelajar Universiti Teknologi MARA Shah Alam (UiTM) itu memberitahu ayahnya banyak berkorban dan tidak berkira masa, tenaga dan wang ringgit untuk mereka sembilan orang adik beradik. Jelasnya lagi, ayahnya langsung tidak pernah merungut.

Bila ayah dah sakit ni, saya rasa dah sampai masa kami pula adik beradik yang balas jasa ayah untuk jaga dari atas sampai bawah.

Apabila disoal mengenai perasaannya sebaik sahaja video bersama ayah tercinta menjadi viral, Asieff memberitahu dia sangat terkejut dan tidak menyangka ramai orang menyukai video tersebut.

Saya tengok ramai orang macam just upload story dengan ayah ucap Father’s Day dan kadang-kadang hanya post gambar. So, saya nak buat kelainan sikit dari orang lain. Jadi, saya buat video dengan ayah saya ni. Saya nak tunjuk dekat semua orang yang mak ayah kita juga berhak dihargai lebih daripada segalanya. Ada orang buat video dengan teman lelaki, teman wanita jadi, tak salah sekali sakala buat video dengan mak ayah.

Sebagai anak bongsu, Asieff turut berkongsi kenangan paling indah bersama ayah tercinta. Ujarnya, ayahnya seorang yang suka berjalan-jalan dan kenangan berjalan-jalan bersama semua ahli keluarga merupakan kenangan yang paling indah buatnya.

Setiap kali cuti, kami adik beradik akan berkumpul dan pusing satu Malaysia. Namun, sejak ayah sakit ni kami dah kurang pergi bercuti. Masa yang terluang kami adik beradik akan pulang ke kampung dan menghabiskan masa dengan ayah sahaja.

Mengenai tahap kesihatan ayahnya, Asieff memberitahu ayahnya masih menjalani rawatan rehab untuk kuatkan semula memori ingatan dan fizikal badan. Setiap dua minggu mereka akan membawanya ke Hospital Dungun. Ayahnya juga masih bergantung dengan sejenis ubat yang dikenali sebagai warfarin (ubat cairkan darah).

Asieff turut meninggalkan beberapa pesanan khas buat semua anak-anak yang mempunyai ibu dan ayah yang menghidap penyakit yang sama.

Pesanan saya untuk semua anak-anak, banyaklah bersabar dan jangan putus asa untuk jaga ibu ayah. Kalau dia marah janganlah lawan, jangan tinggi suara sebab dia marah bukan kehendak dia, sebab penyakit ini kacau memori ingatan. Pastikan segala keperluan mereka cukup. Jangan malu nak mandikan mereka, jangan malu nak cuci najis mereka.

Bukan orang lain pun mereka ayah ibu kita juga. Satu lagi nasihat penting, tolong habiskan masa bersama mereka kerana mereka memerlukan perhatian anak-anak. Ayah saya masa sakit ni, selalu sebut nama anak-anak. Oleh itu, baliklah kampung selalu.

Sumber: Mohamad Asieff







IMG_20200704_010612.jpg
IMG_20200704_010859.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-7-2020 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Syukur abah aku dah lepas 80 pun masih sihat walafiat boleh berkebun lg...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 03:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun acik selalu bangkang kebanyakan benda apak acik nak buat, tapi sebenonye dia je lah yg larat nak layan acik merepek
Dlm ramai2 anak, acik sorang je yg penah begaduh dgn dia. Org lain setakat merajuk je. Acik sori la nak merajuk2 dgn apak, buang masa, baik gaduh terus senangggg
Masa kecik2, acik je lah yg manjang nak ngikut mana dia pegi aku langsung tak peduliks sampai penah sembunyi2 masuk dlm keta bongkok2 badan kat seat belakang taknak bagi dia perasan acik ikut dia pi lepak
Dah lepas roundabout (maknanya dah jauh sket dari rumah mustahil dia nak patah balik anto acik) baru acik jengah kepala cakap hi abah
Dah tua2 ni umo dah masuk 80an, mmg dia buli acik betul
Manjang aku je laaaaa kena jadi drebar dia
Ada je nak kena pi perak la pahang la tganu la balik kedah la kwn mati la kwn sakit takleh bangun lah baru lepas operate lah cucu kwn dia kawin lah lapaq popia tepen lah ayooooooo byk gile alasannye
Haishhh
Bak kata2 bapak acik, abah tengok la anak mana yg selalu bagi abah stress masa dia kecik2 dulu, anak tu la abah bagi dia stress balik
Hebat pemainan rentua nehhhh
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 03:44 AM | Show all posts
Dah rasa masa mendiang pak mentua.
Kena banyak bersabar aje
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 04:17 AM From the mobile phone | Show all posts
i cannot imagine apa rasa bila bapak kita x ingat dah. Now my dad alhamdulillah masih sihat and masih boleh drive kesana sini. Muga Allah pelihara semua ibu bapa kita dlm keadaan apa pun. Ameen.  To this man, murahla rezeki beliau hendaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Seriau pulak aku tgk dia lompat dgn kain pelekat
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Jap nak sambung pasal depression. Sebab ada lagi yg dungu

If bini you mengidap meroyan, you tak reti handle fitnah yang dia tabur. You tak jawab tuduhan2 dan gossip yang bertebaran konon pasal sabar..ko akan kena depression yang berlarutan. You will never be okay wayang itu semua. Jangan bawak main fitnah lebih bahaya dari membunuh


Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 3-7-2020 07:20 PM
Walaupun acik selalu bangkang kebanyakan benda apak acik nak buat, tapi sebenonye dia je lah yg lara ...

Kelakar ayah acik ..iols dengan ayah dulu pun gitula, iols paling manja katanya, sibs lain dekat iols conquer sorang2, suka ikut dia, dah besar meols malu dgn dia, manjang la kena perli. Rindunya
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ayahanda n bonda masih sihat diusia 60an...syukurlah hati lapang tengok..namun dah bersedia satu hari nti mereka dah x larat,kami adek beradek akan jaga sesempurna mungkin..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 4-7-2020 03:20 AM
Walaupun acik selalu bangkang kebanyakan benda apak acik nak buat, tapi sebenonye dia je lah yg lara ...

Ha..ha nseronok baca cite Acik
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
sedih bila tgk ayah kita xsihat ni. yela dlu dia plg kuat, dukung kita mcm2 bila dh tua ni nk bangun pun kne bertongkat.. moga mak ayah aku sihatla
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga murah rezeki anak ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 4-7-2020 03:20 AM
Walaupun acik selalu bangkang kebanyakan benda apak acik nak buat, tapi sebenonye dia je lah yg lara ...

Terbaekkk apak acikgomen
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Hanya yg jaga orang tua je faham macam mana.. jgn macan sesetengah orang, dah mati baru nak buat2 sibuk.. macam @sarah82 kata, yg buat2 sibuk masa orang meninggal tu la yg paling tak buat apa masa arwah tu hidup
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 4-7-2020 09:24 AM
Hanya yg jaga orang tua je faham macam mana.. jgn macan sesetengah orang, dah mati baru nak buat2 si ...

Hahaha.. Ingat lagi komen aku tu kurex.
Aku doakan semoga Allah swt berikan segala kekuatan utk keluarga ni hadapi ujian Allah swt bg. Bukan senang jaga mak bapa yg sakit ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 4-7-2020 03:20 AM
Walaupun acik selalu bangkang kebanyakan benda apak acik nak buat, tapi sebenonye dia je lah yg lara ...

likes.(bttn like xde..tulis je la..)
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita pun akan menua suatu hari nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Cute la daddy dia ikut je ckp coach..plg lawak u turn jauh..nmpk simple je utk org yg sihat tp apa pun ayah dia mmg bagus..ikut je arahan tk de mrh2
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak yg bagus
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 4-7-2020 03:20 AM
Walaupun acik selalu bangkang kebanyakan benda apak acik nak buat, tapi sebenonye dia je lah yg lara ...

Seronok bace cerita acik
Harap2 kami semuapun kekal bbakti ngan ayah bila dia dh tua nnti
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list