Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
4574
View
40
Reply

Shima Terkilan Youtuber Guna Lagunya Kaut Untung Tapi Dia Tak Dapat Apa-apa

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-7-2020 10:24 AM | Show all posts |Read mode


"Cerita kehidupan saya di YouTube ditonton ratus ribu, tapi saya tak dapat apa-apa pun."



Itu luahan penyanyi Shima berkenaan kisahnya yang dijadikan bahan pelaris untuk menarik peminat di YouTube. Video nyanyiannya, ketika menyertai pertandingan dan sebagainya dimuat naik di banyak saluran YouTube. Menurut Shima, dia berasa ralat apabila ada pihak tertentu membuat duit dengan menggunakan namanya.


Shima atau nama sebenarnya, Ku Nazhatul Shima Ku Kamarazzaman, 51, bercerita kepada Harian Metro bahawa dia tidak mendapat manfaat dari penyiaran kembali video tersebut kecuali ada seorang Youtuber yang telah menyumbang wang kepadanya.



"Dalam ramai-ramai, ada seorang YouTuber yang baik hati menyumbang wang sebanyak RM300 kepada saya dan saya amat berterima kasih."



Tidak mahu perkara ini berlarutan, penyanyi lagu Teringin dan Setelah Aku Kau Miliki ini akhirnya mewujudkan saluran YouTube sendiri iaitu Shima Official yang dilancarkan pada 3 Julai lalu. Ianya dimaklumkan di Facebook dan mendapat sambutan daripada para peminatnya.




Kredit foto : FB



Bagi Shima, dia tidak meletakkan harapan tinggi pada saluran Youtubenya, cuma ia dibuat sebagai bahan sejarah perjalanan seninya yang bermula daripada Shima & The Boys sehinggalah bergelar penyanyi solo.


"Saya tak terlalu meletakkan harapan untuk menarik golongan peminat muda berbanding artis generasi sekarang. Jika rasa berminat nak tahu sejarah saya, silalah langgan (saluran) YouTube ini."



Kredit foto : Youtube



Terdahulu, kisah kehidupan Shima menjadi tular akibat menderita sakit saraf serta sakit belakang mengakibatkan dia tidak dapat bergerak cergas dan bekerja.


Selain itu, dia juga mengalami sakit lemah pundi kencing dan perlu menggunakan lampin pakai buang untuk mengatasi masalah itu.


Terbaharu, Shima dikategorikan sebagai golongan asnaf oleh pegawai Lembaga Zakat Selangor (LZS) pada Julai tahun lalu.


"Selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memang belum ada lagi sebarang tawaran menyanyi. Saya masih lagi menjalani rawatan untuk sakit seperti biasa. Syukurlah kerana ada bantuan daripada LZS."



Kredit foto : FB



Jadi, bagi yang pernah membesar bersama lagu Teringin, Setelah Aku Kau Miliki dan lain-lain harus menyokong Shima ya. - CARI


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-7-2020 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai mekap dah... Bagus2
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Tbh, x sangka sheols end up mcm ni. Pengajaran buat yg lain, sila la amek insurans medical waktu tgah senang. Bila duit kita savings habis dekat rawatan penyakit, kerja pn xleh buat bila sakit, tempat bergantung harap pn xde, apa lah daya......... harap kak shima dapat la buat duit dr utube mcm budak kecik beli vellfire tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 10:32 AM | Show all posts
buat la apa yg patut...

usaha sendiri..tabahkan hati....


Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 10:32 AM | Show all posts
Bagus Youtuber yg sumbangkan duit pada dia tu.....semoga semua org murah rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Nama dia tu ada kaitan dgn mana2 kerabat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Huhuhuhu ada org nk subscribe ke
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 10:50 AM | Show all posts
ok tu...bagus shima buat channel sendiri

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
mat_arof replied at 10-7-2020 09:50 AM
ok tu...bagus shima buat channel sendiri

mat arof.... bila GV7 start? dah ada peserta2 blom??? sila update dlm thread GV7 yeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 11:57 AM | Show all posts
ntah laa meols ni klu duit byk segebuk lama dh beli rumah banyak2. lagi2 cash plak berkepuk. pas tu mmg simpan je utk hari tua tanak usik. dpt lebih lagi baru la pikir beli dream car ke ape. tak phm dgn retis yg duit byk tp semata2 show off n membazir je
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:06 PM | Show all posts
Lagu bukan hak milik Shima..hak milik sykt rakaman kecuali lagu2 ciptaan Shima sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Gmbr baru atau lama tu? Cantik mekap..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sapa sangka kan life dia dulu masyhur akhirnya diusia 50 an tersenarai penerima zakat. maybe artis dulu2 tak celik insuran dan saving kot..skang je mcm ada. klu retis skng xambik memang bodoh.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:32 PM | Show all posts
putericahaya999 replied at 10-7-2020 10:50 AM
Huhuhuhu ada org nk subscribe ke

https://www.youtube.com/channel/UCWyX9q_sJfcZrv9mTPX3HaQ

dah 2ribu lebih.. tp rupa2nya shima lain
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:42 PM | Show all posts
anak_bunian replied at 10-7-2020 11:56 AM
mat arof.... bila GV7 start? dah ada peserta2 blom??? sila update dlm thread GV7 yeeeee

senarai nama peserta GV7...
jeng jeng jeng...

ok...nanti saya singgah thread GV7..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:43 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 10-7-2020 12:06 PM
Lagu bukan hak milik Shima..hak milik sykt rakaman kecuali lagu2 ciptaan Shima sendiri..

tapi ada juga lah royalti sikit untuk penyanyi...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:43 PM | Show all posts
maxim replied at 10-7-2020 12:32 PM
https://www.youtube.com/channel/UCWyX9q_sJfcZrv9mTPX3HaQ

dah 2ribu lebih.. tp rupa2nya shima la ...

shima mana pula ni...


Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 10-7-2020 09:29 AM
Tbh, x sangka sheols end up mcm ni. Pengajaran buat yg lain, sila la amek insurans medical waktu tga ...

Betul. Medical card sangat2 penting. Also penting bila ada duit pandai menyimpan atau melabur dengan bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 10-7-2020 12:06 PM
Lagu bukan hak milik Shima..hak milik sykt rakaman kecuali lagu2 ciptaan Shima sendiri..

Bukan lagu hak milik komposer & penulis lirik? Penyanyi cuma berhak kepada lagu yang dinyanyikan  oleh dia sahaja, bergantung kepada bagaimana kontrak dgn syarikat rakaman.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 03:32 PM | Show all posts
addamnor replied at 10-7-2020 03:28 PM
Bukan lagu hak milik komposer & penulis lirik? Penyanyi cuma berhak kepada lagu yang dinyanyikan   ...

Saya pun x tau..saya agak2 mcm tu lah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list