Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10110
View
166
Reply

[Tempatan] JANGAN MALU MENJADI SURI RUMAH, Apa kata Anda?(ada gambar kiut di dalam #61 ,sketsa perbualan antara jibby & nobita #66)

[Copy link]

Author: salamon       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-8-2020 02:51 AM | Show all posts |Read mode
Edited by salamon at 8-8-2020 02:18 PM

JANGAN MALU MENJADI SURI RUMAH

Pergi menemani suami ke mana-mana, pasti ada makcik-makcik (biasa di masjid) akan bertanya, Ustazah kalau kerja anak sapa jaga, saya tersenyum dan kata saya jaga sendiri, tak kerja

Macam-macam feedback dapat hehe.

"ohh rugilah tak kerja"

"oh mudahlah, senang gitu, laa ni payah nak cari pengasuh".

Kadang bila tengok muka makcik yang tanya berubah, saya akan sambung juga,

"Sambil-sambil duk sambung belajar"

"Oh yaa ka.."...muka depa bercahaya kembali tak tipu hehe

Mula-mula tak nafi, ada terdesit di hati, lintas sahajalah tak masuk ke hati sangat, malulah tak kerja, belajar habis degree tapi bila orang tanya macamtu, ehh tak ada usaha ke nak bina kerjaya sendiri.

saya pernah masuk ke alam kerja, itupun chambering ja hampir setahun, tapi saya tak dapat bayangkan kemana anak saya jika saya bekerja ketika itu jika saya sudah ada anak, balik pun maghrib masih di atas bas. Dunia peguam memang sibuk, kawan-kawan saya yang kuat memang saya salute (ramai classmate saya yang dah jadi lawyer dan dah ada keluarga) memang power!

Jadi saya belajar berdamai dengan ketentuan, Allah meletakkan saya ditempat yang paling indah buat saya, di masa depan belum tahu,  paling diperlukan keluarga atau masyarakat

Jadi suri rumah jangan MALU!

Anda suri rumah yang berniaga online, atau anda tidak berniaga pun, jangan MALU, yang penting anda tahu apa yang anda buat.

"Meniagalah,tak adalah melangut ja kat rumah tunggu duit suami"

Tidak, bagi saya berniaga atau tidak, awak lebih tahu situasi awak, jangan rasa bersalah jika awak tak berniaga, boleh jadi awak dah berbincang dengan suami awak, untuk fokus pada anak-anak sahaja untuk beberapa tahun ini, JANGAN MALU dengan keputusan itu.

Jangan Malu, bila balik kampung, adik beradik semua kerja, awak tak kerja jangan malu!sebab banyak kelebihan yang Allah beri pada awak

Situasi kita semua lain-lain, kita yang tahu apa yang terbaik untuk keluarga kita

Suri rumah sekarang semua cantik-cantik, mengalahkan wanita bekerja hehe, tandanya stigma wanita suri rumah kotor, busuk, minda tertutup, semua dah tak boleh guna, bahkan ramai suri rumah sudah lebih produktif, menulis buku,banyak membaca,buat aktiviti homeschool dengan anak-anak,bahkan lebih bahagia

Berdamailah dengan ketentuan Allah

Masa saya kecil, saya gembira bila balik dari sekolah kebangsaan, bau masakan mak di dapur, rasa bahagia sekali, makan kenyang-kenyang, kemudian bersiap ke sekolah agama pula, memori yang sangat indah, walaupun saya tak tahu di masa depan Allah takdirkan saya bekerja atau tidak, semoga saya dapat wujudkan memori indah-indah semuanya untuk anak-anak,amin.

Umm A'yyash
Credit:Nur Hanisah Ahmad
#kisahdunia


p/s: Anda setuju? Segala cadangan,pengalaman, kisah sendiri dan apa-apa je la boleh dikongsikan bersama rakan-rakan yg lain !

~~Lots of love~~












Multiple Polls: ( Max 3 choices ), Total 59 Users voted
29.58% (21)
18.31% (13)
2.82% (2)
21.13% (15)
19.72% (14)
7.04% (5)
1.41% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-8-2020 03:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Takde yang nak malunya, sebab kadang2 suri rumah pun entah2 dia agen jual kek dan kambing perap yang cecah 50 juta separuh tahun katanya... Aaa gitchewww kaka ramai je suri rumah rajin berusaha, kalau yang takde tu salah sape? Salah cek non dan adik dia la sape lagi
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 03:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai2 la tgok kewangan keluarga
Kalau dh harta x habis 7 keturunan
Y bother nk susah payah kerja mengadap jam hari2
Duduk perabis duit di rumah kan satu kebahagiaan

Tp kalau tahu dah x mampu
Kerja utama buat anak duduk rumah 24j
Baik bunuh diri
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 03:56 AM From the mobile phone | Show all posts
pilihan masing2. cuma nak pesan apa kita pilih tu pilihan kita. if pilih jd surirumah jgn dengki tgk yg bekerja ke sana sni, shopping mcm2, mkn liar, baju hantar dobi

yg pilih bkerja pulak jgn dengki dgn surirumah ada masa utk ank2,memasak utk suami, boleh tdo tgah hari.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 05:18 AM | Show all posts
Kenapa nak malu?? Semua orang ada alasan, pilihan, perancangan dan tujuan masing2.
Tak semua orang berada dalam kasut yang sama.

Cuma I perasan kat Malaysia ni pandangan / sentimen orang sekeliling berbeza sikit pada orang yg kerja dengan yg tak kerja. Kat over the sea ni, orang tak pedulik sgt ko kerja ke tak.  Kot depa pandang yg kerja tu mcm laki tak cukup nak bagi makan adalah kot, walaupun bini kerja sbb mmg minat nak kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 05:20 AM From the mobile phone | Show all posts
The way it should be..

Utk bantu menghapuskan gejala suami makan hasil bini...

kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 05:33 AM | Show all posts
anony-mous replied at 8-8-2020 03:56 AM
pilihan masing2. cuma nak pesan apa kita pilih tu pilihan kita. if pilih jd surirumah jgn dengki tgk ...

Ada yg I kenal hsewives selalu shopping, order food & hantar baju dobi, tapi hubby dorang ok ja, asal wife & anak2 happy.Ada jgk yg hsewife pegang semua gaji & penama harta convert to nama wife.
Ada hsewife yg dapat me-time keluar jalan2, makan2 / melancong dgn kawan2 without anak2.
I won't judge, urusan family msg2, dorang ada perancangan & persetujuan lakibini.
Yg penting samada  bini kerja ke tak, kena pandai & fikir masa depan.

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 06:56 AM | Show all posts
Setuju sesangat dengan penulisan dari artikel yang TT tepek...

nak malu apa ...
kita boleh jaga anak kita sendiri ... kemas rumah ... masak untuk suami ...bahgia rasa nya ...

dulu ramai bagi alasan ... kalo tak kerja... camne nak tolong suami itu ini ...
masa PKP ni ... gaji dapat penuh sebab kerja gomen ... tapi ramai juga mengeluh ... bila laaaa skolah nak bukak..?
tak tahan melayan kerenah anak-anak..?


dan ikut pada suami juga ...
suami yang mampu rasa nya lagi suka isteri tinggal kat rumah ja


Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 06:58 AM | Show all posts
anonims replied at 8-8-2020 05:18 AM
Kenapa nak malu?? Semua orang ada alasan, pilihan, perancangan dan tujuan masing2.
Tak semua orang  ...
Cuma I perasan kat Malaysia ni pandangan / sentimen orang sekeliling berbeza sikit pada orang yg kerja dengan yg tak kerja. Kat over the sea ni, orang tak pedulik sgt ko kerja ke tak.  Kot depa pandang yg kerja tu mcm laki tak cukup nak bagi makan adalah kot, walaupun bini kerja sbb mmg minat nak kerja..

tertarik baca komen ni ...


Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Iolss pon suka jd suri rumah. Tp kena pandai cari side income. Suami pulak harus lah rajin bekerja. Mcm penulis ni bukan calang2 punya org
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:06 AM | Show all posts
Napa nak malu, cousin my husband, bini dia lawyer, tapi duduk rumah jaga anak.

Tapi kat sini, tak da sapa peduli pun nak sibuk sapa kerja sapa tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Bekerja di salah sebuah syarikat milik suami dan mertua..
Xdelah rasa terbeban pun dgn kerja sbb ada assistant yg sgt membantu
Masa pun agak flexible jd boleh je bahagikan perhatian dgn kerja dan rumahtangga..
Syarikat keluarga sdri so klu bkn kami yg jaga,siapa lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy pernah melalui fasa2 yg tt cerita Kan tu..mula2 bekerja..atas sbb2 tertentu quit..nak Cari balik keje tu mmg susah siketla..tapi dlm tempoh xkerja tu banyak jugak kebaikan sy dpt..yg dah rasa tu Tau lah...antaranya solat awal waktu, dpt sediakan makanan utk suami Dan anak, dpt jaga anak sendiri, jiwa lebih relax, tah la.bab duit pulak tah mcm Mana Allah tambah dekat suami pulak..Ni bukan cerita hasanah nak bagi sedap eh...hehe.sambil2 tu Kita buat peluang niaga kecik2..

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Sya bnarkn wife keja wpon sya mampu sbb itu la passion dia. Kt tmpt keja dia blh jd diri sndiri. Nk gelak kuat2 ke, nk apa ke. Bila seharian x jmpa ank2 n sya, kt rumah tu mcm family day jdnya
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku nak malu apa
Makan pakai semua cukup
Elaun bulanan aku pun syukur alhamdulillah
Yg penting aku ada masa nak uruskan family siap boleh bawakan mil n makcik aku pergi cek up bulanan kat spital
Kalau aku keje, susah la nak kena apply cuti bagai
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:29 AM | Show all posts
Kalau di malaysia isteri bekerja suami jadi suri rumah nanti acik acik kiah panggil berkahwin dengan Komodo dragon pula

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelik zaman sekarang ni jadi suri rumah rasa malu lagi rela laki jadi komodo pehtu si binik tu kerja mati-matian sampai kemurungan.

Sampaikan nk beli apa2 barang yg dikehendaki pun gigih guna duit sendiri.
Sanggup tak ambil duit nafkah sebab malu kalau guna duit laki, malu kalau tak kije.
Pangai2 hangpa ni buat spesis komodo tu semakin membiak.
Pi kuar makan pakat bini belaka beratur kat kaunter pi bayar.
Tak reti2 nak simpan purse kat umah ke kalau kalau keluar ngan tok laki?
Bawak ic sudahlah.
Dulu masa iols nak solat kat surau ada minah indon ni tanya apsal perempuan malaysia suka bayarkan bila kuar makan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dulu 4 tahun menganggur.. lepas anak ke 2 umur masuk 2 tahun husband aku izinkan kerja balik.. Alhamdulilah terus dpt kerja yg bagi aku agak bagus.. sebab dlm hati awal nak kerja dh niat nak kerja sbb nak bantu mak ayah family aki even husband aku blh support.. aku nak jugak merasa bagi duit bulan2 utk ayah aku dengan gaji kerja aku sdiri..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
ikut kesesuaian urusan rumahtangga masing2.



Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 08:06 AM | Show all posts
kalau laki kaya raya pedehal kan...
yg x kaya tu beringatlah...
kalau laki tetiba mati...
payah juga nak cari keje....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list