Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1530
View
50
Reply

Journey Mencari Jodoh...

[Copy link]

Author: chenta_dewi    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2020 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi korang..

I dok utara n umur Awal 30 an.. bisnes biasa2 je.. janda..


Mula2 xnak bukak thread mencarik jdoh ni..

Sbb xnak berharap..senang kite xde semangat nak becerita benda yg kita dah gagal..tp bukak jgklah sbg journey yg i rasa ramai akan tempuhinya..

Selepas jadi ibu tunggal seorang askar konon ajak kawen..last2 menipu.. tak jadi pon..ada kat thread i sblm ni..thanks sgt ramai forumer baik2 doakan i dgn askar tu means ramai org forum ni baik2 jgk..walau pun xjadik hehe

Tapi i xmalu la nak update sbb prinsip i asalkan lelaki tu tak ambil kesempatan secara fizikal atau scammer..sebab i ni mmg jenis susah kena tipu especially bab duit..pada i mcm tu lebih baik dari kapel lama2 yg org nampak sweet2 tapi dah pegang2 n bermaksiat.. semoga allah jauhkan dari kita.

I Cerai atas sbb lain bukan sbb tak bahagia..jadi walaupun dah move on tp tak dapat lupa ex hari2..
.
.
Buat yg mencari jodoh iosl faham sangat perasaan tu..perasaan nak sangat jodoh..tertanya kenapa aku tak kawen lagi ..mcm kes iols xkawen lagi kali kedua la kan ahax ..

Kalau org tu memang tak nak jodoh tu lain..mcm rita rudaini ..atau nak sekadar nak tapi cerewet tu lain..berbanding natasha hudson sentiasa menerima jdh..

Mcm iols tak cerewet mana ..jadi iols nak cerita kat sini adalah lelaki2 yg hadir selepas bercerai..xnak cite sebelum cerai sbb dah lama..

Kenapa iols cerita supaya kita sama2 saling memahami yg ada org journey jodoh dia tak semudah org dulu2 mcm abah i tengok mak i sekali then terus kawen..

Percayah allah aturkan yg terbaik utk kita k..


Selepas lelaki 1 (askar) bg harapan then hilang jadi iols nak uols fikir ..

Mencari jodoh ni umpama berjuta sperma mencari ovum.. yg datang ramai yg berjaya 1 sperma shj.. ingat tu supaya korang tak mudah kecewa..

Maksudnya lelaki mungkin hadir dan pergi ramai dlm hidup kita sehinggalah allahtakdirkan utk kita..jadi jangan give up k..

Mungkin i akan senaraikan 10 lelaki i dono tapi i akan update dari semasa ke semasa..

Ni i update setakat hari ni..


A-askar 20 an

Tak hensem masa dalam gambar jumpa depan2 boleh tahan..tinggi.. kewangan askar apa la sgt biasa2 je tp kdg diorg ni syok sendiri sbb keje gomen kan..boleh buat loan.dah boleh beli kete leh pancing awek lawa2 dah...leh la hutang banyak2..mmg bg harapan kat i sampai i pecaya la dia nak kawen dgn i tah  mcm mana la iols leh tertipu pulak..maybe sbb lepas becerai kot jadi i expect boleh terus kawen dah ahax..

Dia siap tunjuk borang nikah tp skrg baru i sedar boleh jadi borang nikah tu dia bagi kat 10 pempuan yg lain..

I pandai psiko org utk beterus terang jadi dia beterus terang xnak teruskan alasannya sbb mak dia tak suka ibu tunggal..

Hello ..?? Ko ingat aku caye ke.. dgn dia ni i tak suka sgt tp i terima je sbb i fikir mcm baik je kan budak ni..

Ok i sedar selama hidup i ni i tak cari yg hensem sbb pada i yg tak hensem ni kurang persaingan .. biar dia terima i kira i ni rendah diri la.sekali askar tak hensem ni pon leh reject i ko ghase?? Masa ni letak harapan tinggi sbb dia da jumpa mak i kot.. tp bezanya kitorang baru jumpa sekali dan dia tak penah call i cuma selalu whatsapp i.. sbb tu i ingat dia serius..

Sampai lah ada sorang forumer cakap ..kadang2 laki tak hensem ni lagi demand nak lawa2 sbb i reply pd komen sorang pempuan tu dia gemok tp dia cakap dapat laki hensem..

Plus i penah dengar prof muhaya cakap dia doa nak laki hensem n mmg dapat kawen awal dgn laki hensem..pada mata dia la hensem la kot

So i mula tukar niat, doa n pandangan.. i naikkan level i dgn boleh je terima lelaki hensem..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 12-10-2020 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Maka i kenallah lelaki bujang ni

B - lelaki 30 an keje biasa2 je..

memang hensem pada mata i la..mata korang xtau la pulak ahax..sebab dia badan fit.sedap la badan mcm tu bukan jenis muscle ketul2 tu ...hitam tapi sweet belesung pipit. Hensem antara semua lelaki yg i penah kenal rapat termasuk masa zaman anak dara dulu..
Mula2 ragu jugak .. sbb xkan la aku ni jackpot .. bujang tp hensem yg mmg i xsangka dia boleh suka kan i..

Kita kalau org suka kita kita boleh rasa kan..cara dia nak asyik contact kita..tanya khabar dsb ..walaupun askar tu pon tanya khabar hari2 tp xpenah call i cuma penah video call sekali je, once i nak dia beterus terang mmg hilang terus dia dari radar.. askar i xberapa ada hati sgt tp dgn lelaki B mmg i suka dia tp xletak harapan tinggi..

Bezanya B ni duduk same negeri dgn i jadi peluang kami selalu keluar bersama dia n anak i tu tinggi..

Jadiknya seperti di sangka memang dia confess dah dia suka i dan paksa i jumpa mak ayah dia..

Again kalau orang yg tanya i kenapa cepat sangat i terima lelaki i punya jawapan.asalkan i takde buat maksiat dan asalkan dia tak mengambil kesempatan kat i i is ok.. bukan i tak penah jadi muda kan..becinta bagai nak rak .. konon cinta sejati ..buat benda tak baik end up putus ..

Cuma skrg dah belajar dr kesilapan i tak letak harapan yg tinggi dah ..xjadi kang kecewa sendiri..

Bab cari lelaki yg baik pulak ofkos semua org nak yg baik ..cuma pd prinsip i pempuan yg baik utk lelaki yg baik..jadi kita kena baik dulu..allah akan bg yg baik utk kita insyaallah..

Cuba tengok berapa banyak rumah tangga yg sebelum kawen dia dah pilih betol2 ..becinta betahun2 ..lepas kawen nampak perangai sebenar..mula jadi biawak.mula jadi pemarah..mula jadi kaki perempuan..

Jadi pada i bab tu kita doa je pada allah moga allah bg lelaki yg baik utk kita dan kita sendiri usaha jadi baik..

Y bother i cepat sangt nak terima org..sbb i sejenis sayang diri sendiri..i pilih nak bahagia .. ada org tak leh move on smpi xnak kawen2 sedangkan pasangan dia bahagia je dgn org lain..

Ok setakat ni baru kat level 2 .. dlm proses nak jumpa mak dia walau i cakap i segan dia dah yakinkan i..berkali2 dah dia ajak tp i ni bukan pandai ambil hati org tua pon..tp i cuba la sbb dia pon yakinkan i takpe nanti wayang je depan mak dia konon rajin .. belakang mak dia lantak la sy nak buat mcm mana pon dia cakap..

Tak sangka ye bila kita ubah mindset kita allah bagi ikut sangkaan hambanya..walaupun belum kawen lg pon at least i dah kawan lelaki hensem pada mata i yg mana i rasa mcm i tak sesuai pulak dgn dia..

I mmg suka dia tp i xnak letak harapan tinggi pada mana2 lelaki dah ..selagi belum kawen i consider sebagai peringkat saringan ..

plus i tanya sorang forumer tu lepas di dikecewakan ditinggalkan hilang dari radar mcm i mcm mana dia betemu dgn husband sekarang ..dia cakap mmg dia akan follow up terus laki tu.. apa jadi next dlm hubungan dia..mksdnya dia xnak dah lelaki yg tak serius , dia yg follow up supaya ada next step dlm hubungan alhamdulillah dia dah kawen pon..

Itu yg i buat ..lepas dia tanya i suka dia or tak i terus je jawab kalau i jawab i suka apa next step u? Dia jawab jumpa mak ayah dia dulu kalau diorg on terus kita kawen..

Dia kata insyaallah mak ayah dia ok sbb abg dia pon ada yg kawen dgn janda anak ramai tua 11 tahun pulak tu..

Jd korang pon boleh tukar doa korang..mintak yg apa yg korang nak..cuma in realiti tak semuanya perfect ye..mcm i budak ni ngaku kewangan dia biasa2 je .. i faham sebab tu bukan kriteria pertama i..xsemua org sempurna kan..bila kita matang kita dah jadi realistik ..xde dah berangan2 nak yg ada honda..nak yg keje mamcam bagus je..muka korea je.. tak boleh dah berangan konon nanti dia akan usahakan utk carik duit .. sampai satu peringkat matang kita akan fikir yg realistik n logik berbanding emosi..


Jadi setakat tu lah..boleh jadi ada lelaki C kalau tak jadi dgn B ni boleh jadi B itu lah jodoh i..so nampak tak hati i dah tak suka letak harapan tinggi dah.?. serah pada jdoh je..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Jadi kat thread ni uosl boleh kongsikan

1-perjalan jodoh korang yg single

2-yg dah kawen ada tak yg kenal sekejap je dgn pasangan takde sempat buat maksiat dah kawen n bahagia sampai skrg?

3-pandangan korang ..lelaki ni cepat sangat nak bawak i jumpa mak dia .. apa2 pandangan pon i tak kisah sbb pada i asalkan dia tak ambil kesempatan..lepas jumpa pon mak dia  i yg akan tentukan nak dia masuk minang or tak..


Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Good luck sis....semoga bertemu imam yg soleh!

For me...i sekarang belum terbuka hati lah lagi. Walaupun my ex tu jahat pukul i dulu i mcm ada soft spot sikit pada dia. Till now i tak boleh lupa my ex dan i tak mencari sesiapa..pada i cinta tu tak terganti...i pernah doa minta dia cinta terakhir i dan sampai sekaranglah i masih ingat dia walaupun jahat ye. Huhu

So my plan in future further study... Busy kan diri dengan anak dan kerja macam biasalah sis..sebab i mcm geli sikit nak membayangkan diri i dengan lelaki lain. Nasihat please...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji askar kagat berapa ye..tiber tanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Cahya669 replied at 12-10-2020 12:31 PM
Good luck sis....semoga bertemu imam yg soleh!

For me...i sekarang belum terbuka hati lah lagi. W ...

Kalau i jadi u i balik je pada ex tu..

Sbb org lelaki ni kalau benci macam mana pon akan lemah jugak kalau pempuan pujuk cakap lembut2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Cahya669 replied at 12-10-2020 12:31 PM
Good luck sis....semoga bertemu imam yg soleh!

For me...i sekarang belum terbuka hati lah lagi. W ...

Dia xkan pukul saja2 kan..u provok dia kan..

Org laki ni u jadi je feminin..lemah la dia..cth kalau dia buat perangai then u provok dia then dia pukul u..misal la kata dia ada perempuan lain..

U jangan serang dia sebaliknya baiki diri ..then susah dia nak buat lagidia mmg syg u sbb tu kawen u kan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Emm i tak provoke pun... Dia je yg cemburu buta.. Cek hp i setiap masa.. Sedaya upaya akan cari salah i..i rasa dia mmg ada sakit sikit..

Kalau ikut hati nak je sis.. Cuma masih trauma. I dah bayangkan hidup i bakalan lebih teruk walaupun dh bg dia anak. The worst part i takut anak i membesar dgn bpk yg kaki pukul dan insecure setiap masa. Anak i lelaki...i takut dia buat kat anak org plk in future nauzubillah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:46 PM | Show all posts
chenta_dewi replied at 12-10-2020 01:43 PM
Dia xkan pukul saja2 kan..u provok dia kan..

Org laki ni u jadi je feminin..lemah la dia..cth k ...

aku tak setuju lgsg dgn pendapat ko ni.. ko mcm bagi lesen or justification yg lelaki boleh pukul if diprovoke oleh pompuan.. mmg lelaki susah control bila tgh marah, tp bukan release marah tu kat another person, lelaki atau perempuan.. unless self-defense dlm keadaan takde cara lain utk defend diri sendiri/org lain.. btw, kalo pompuan tu feminin tahap dewa pun, lelaki akan belasah bila marah, dia dh x peduli kefemininan pompuan tu.. pukul pompuan tu is a way to exert control over another weaker person biasanya.. ni bukan bdsm ke, dominatrix ke, etc2.. tu tahap lain..  

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Cahya669 replied at 12-10-2020 02:21 PM
Emm i tak provoke pun... Dia je yg cemburu buta.. Cek hp i setiap masa.. Sedaya upaya akan cari sala ...

Maaf la seumur hidup sy tak diduga dgn org yg memukul ni..

Apapon sis move on jelah camtu..tak semua lelaki mcm tu sis
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 12-10-2020 04:35 PM
Maaf la seumur hidup sy tak diduga dgn org yg memukul ni..

Apapon sis move on jelah camtu..tak  ...

Bila kita x mencari pasangan baru atau tak terbuka hati lagi tuk bercinta bkn beerti kita tak move on dear. As long kita bahagia dgn apa yg kita lalui sekarang..dan memperbaiki diri..itu dah kira good movement..

I masih trauma..ye..dah bertahun2. Bkn kes pukul memukul..tp bkn beerti i x move on. Lelaki2 yg dtg selepas tu semua yg baik2..cuma samada serasi atau tak je...dan i tak cari pun diorg pun. Bila tepat pd masanya..tika nya..ada lah jodoh tu. Now i focus dan hargai apa yg ada.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 12-10-2020 04:53 PM
Bila kita x mencari pasangan baru atau tak terbuka hati lagi tuk bercinta bkn beerti kita tak move ...

Ok dear .. betul tu.. i pon mcm i cakap kat atas tak move on tp cara i sayangi diri sendiri nmg berpasangan.. rasa seronok bercinta..

Mgkin cara u bahagia belainan.

Ok keep it up i doakan u dan anak2 bahagia k..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Parking jap. Nanti malam baca.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Update malam ni..

Alamak weh..baru sedar sbb baru keluar dgn dia ni..

Rasa mcm tak serasi la pulop .


Sbb topik yg dia sembang mcm tak match dgn diriku..

Harap dia tak paksa la jumpa mak dia

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiba2 diriku tersedar..

Inilah kot perasaan si Askar tu..

Mula2 mcm best..syok..serasi..dgn i..
Lama2 rasa mcm xserasi pulak  


Sedihnya rupa bukanlah penentu kesyerasyian
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 11:02 PM | Show all posts
topik yg menarik utk dibincang...relationship among janda...andartu pun boleh juga menelaah tred ni utk mencari tips2 berguna dlm mencari pasangan hidup yg bersesuaian...

setiap manusia ada citarasa masing2, samada lelaki atau perempuan, kita ada pilihan hati...tapi persoalannya, siapakah yg kita suka dan berkenan?

kena berbalik semula kpd ajaran al-quran, benda yg baik tak semestinya baik utk awak...dan benda yg buruk tidak semestinya buruk utk awak...

pasangan kita adalah saling melengkapi kita...bukan sama dgn kita...org ckp kena serasi, same wavelength, etc...sebenarnya itu tidak benar...

Allah swt akan kurniaan pasangan kpd kita yg sesuai dan melengkapi kita...contohnya, kalau kita pendiam, pasangan kita banyak ckp...kalau kita bodoh, pasangan kita pandai...kalau kita baran, pasangan kita penyabar...

relationship must have positive and negative in order to balance life...kalau dua2 negatif pun tak jln, dua2 positive pun tak jalan...

sebab tu kena cermin diri kita dahulu sebelum melihat perangai org lain...will this person make me happy?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2020 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 12-10-2020 04:35 PM
Maaf la seumur hidup sy tak diduga dgn org yg memukul ni..

Apapon sis move on jelah camtu..tak  ...

Its ok sis...
Kdg2 i terlintas jgk nak cari kawan lelaki..bukan lah utk bercinta atau kahwin pun..just someone like friend yg blh buat i lupa kan ex..belum berkesempatan lg nk cari someone tu..myb sbb i pun busy kerja..busy dgn anak. Lgpun i tak reti nak bersosial media. Ngeh3
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2020 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 12-10-2020 11:02 PM
topik yg menarik utk dibincang...relationship among janda...andartu pun boleh juga menelaah tred ni  ...

Well said..
Selepas kahwin dulu redha dah dgn pasangan. Walaupun hidup setiap hari penuh dengan kejutan..saat itulah kita kenal siapa sebenarnya dia..baik buruknya alhamdulillah waktu itu redha dengan ketentuannya..

Malangnya saat penderaan emosi dan fizikal sampai ke kemuncak.. Macam mana kita nak tetap bersabar dengan negetif nya pasangan kita? Adakah kita insan yang tidak redha dan sabar dengan ujian?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2020 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 12-10-2020 09:35 PM
Update malam ni..

Alamak weh..baru sedar sbb baru keluar dgn dia ni..

Take time sisturrr

Jgn rushing2 hokey...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2020 11:33 AM | Show all posts
ifanonline replied at 12-10-2020 11:02 PM
topik yg menarik utk dibincang...relationship among janda...andartu pun boleh juga menelaah tred ni  ...

nicely written..saling melengkapi dan kena la terima seadanya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list