Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2382
View
34
Reply

Minyak motor apa paling best?

[Copy link]

Author: truckfood888       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-11-2020 01:42 PM | Show all posts |Read mode
Hai! Saya nak tanya pendapat semua yg ada motor and yg ada knowledge pasal motor ni. Saya x bape tahu sangat pasal motor2 ni tpi sikit2 bolehlah. Sbb bila borak dgn kawan2 kdg2 malu sikit sbb x de knowledge yg mendalam mcm dorng. tapi saya still nk belajar lagi drpd expert2 kat sini. Saya x tahu minyak motor ape yg paling ok eh? yg boleh jadi motor kita smooth je jln atas jalan raya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-11-2020 02:29 PM | Show all posts
ron 95 , ron 99 xboleh takut laju sangat
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2020 10:27 AM | Show all posts
ko tanya minyak, minyak apa?
minyak enjin?
minyak brek?
minyak gbok?
minyak petrol?

detail moto apa pun tak cakap mcmna nak bagi advice, specification moto bukan semua sama, lain moto lain minyak...  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2020 01:55 PM | Show all posts
zulka replied at 2-11-2020 10:27 AM
ko tanya minyak, minyak apa?
minyak enjin?
minyak brek?

Sorry2 alamak lupa pulak nk letak minyak enjin hahhaha...sbb dlm kepala asyik pikir minyak motor je..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2020 02:44 PM | Show all posts
truckfood888 replied at 3-11-2020 01:55 PM
Sorry2 alamak lupa pulak nk letak minyak enjin hahhaha...sbb dlm kepala asyik pikir minyak motor j ...

Kalau kapchai. apa2 pun boleh. Kalau jalan jauh dan sll bawak 100kmh ++ boleh beli minyak mahal sikit. Fully Sintetik atau/semi sintetik. Harga upwards RM40++ 1ltr.
Kalau dekat2 perjalanan dan bawak bawah 100kmh. Pakai minyak mineral pun boleh. Dlm RM30 kebawah.

Kalau pakai pakai 200cc keatas tgk buku, minyak yg di syorkan oleh pembuat. Brand boleh consult dgn dealer. Masa beli.

Saya pakai minyak Castrol RM23 utk kapcai, kadang2 pakai liquid molly RM45. Setiap 1000km.
Utk KTM250 saya pakai Motorex/ELf Semi-Sintetik dalam RM150 (1.75 ltr so kena beli dua botol) utk 5000km. Sbb ini syor oleh KTM.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2020 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by fai00 at 16-11-2020 10:24 PM

minyak enjin motor yang berjenama and dah established ni usually memng tip top sbb dorng dah tahu customer nk ape. beli yg kita selalu nmpk ada kat mana2 kedai motor je...nk tau mne ok boleh cek kat youtube je..
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2020 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
truckfood888 replied at 3-11-2020 01:55 PM
Sorry2 alamak lupa pulak nk letak minyak enjin hahhaha...sbb dlm kepala asyik pikir minyak motor j ...

Minyak enjin banyak pilihan. Ikut awak nak yang macam mana, yang murah ada, Mahal pun ada. Macam2 jenis ada ikut fungsi yang awak nak
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2020 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by trinne at 16-11-2020 09:55 PM

Minyak enjin yg mcm mana awak carik? untuk resistance ke endurance motor? mcm2 minyak motor skrng ada..ckp je nk type mcm mne
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2020 10:01 PM | Show all posts
Edited by yumentos at 16-11-2020 10:04 PM
matseh replied at 3-11-2020 02:44 PM
Kalau kapchai. apa2 pun boleh. Kalau jalan jauh dan sll bawak 100kmh ++ boleh beli minyak mahal si ...

minyak enjin kena beli yg ori punye baru bedesup ats jln setkt muroh tapi low quality buat pe buangduit je. better cari yg bermutu sikit berjenama pun x pe kann...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 11:35 AM | Show all posts
Bgi oil lbih smth, saya rcmnd guna SHELL Advance 4T
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 11:39 AM | Show all posts
Edited by sangsurian at 26-11-2020 03:06 PM
yuleealee replied at 17-11-2020 11:35 AM
Bgi oil lbih smth, saya rcmnd guna SHELL Advance 4T

Aku pun guna yg ni sekang.mantap!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 12:02 PM | Show all posts
Edited by truckfood888 at 27-11-2020 11:52 AM
yumentos replied at 16-11-2020 10:01 PM
minyak enjin kena beli yg ori punye baru bedesup ats jln setkt muroh tapi low quality buat pe buan ...

yes right! minyak ori memang bagus drpd yg cikai punye.. then saya pernah try satu ni tak pernah denagr dia punya brand. Ingat nak jimat sangat duit murah dalam RM15 daripada yang saya selalu beli tapi memang tak puas hati. nak start motor pun sangkut - sangkut.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 12:14 PM | Show all posts
Edited by truckfood888 at 27-11-2020 11:59 AM
yuleealee replied at 17-11-2020 11:35 AM
Bgi oil lbih smth, saya rcmnd guna SHELL Advance 4T

ok ke? saya x prnh guna shell selalu brand lain je. dgr org ckp je b4 ni. sebab byk sgt brand yang top - top yang best - best takkan nak cuba semua sekali.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2020 12:19 PM | Show all posts
Edited by truckfood888 at 27-11-2020 12:02 PM
trinne replied at 16-11-2020 01:27 PM
Minyak enjin yg mcm mana awak carik? untuk resistance ke endurance motor? mcm2 minyak motor skrng ad ...

saya tngh survey utk endurance motor punye...kalo travel jauh enjin kena kuat. especially nk jln kat highway. sebabnya saya lebih prefer naik motor kalau balik ke kampung, boleh elak jem, yang penting pandu selamat hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
truckfood888 replied at 17-11-2020 12:19 PM
saya tngh survey utk endurance motor punye...kalo travel jauh enjin kena kuat. especially nk jln k ...

Kalau macam tu awak boleh try shell advance Long ride punya dia bagi max heat endurance and sesuai untuk yg nak guna untuk perjalanan jauh
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
truckfood888 replied at 17-11-2020 12:14 PM
ok ke? saya x prnh guna shell selalu brand lain je. dgr org ckp je b4 ni


Nak tau okay ke Tak, boleh try dulu. Belum cuba belum tau. Brand ni mennag best, brand lain pun ada je yang okay
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 02:21 PM | Show all posts
Shell tak bagus la jangan beli...
aku dah tau dah mesti promoter2 shell punya geng ni  
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 02:22 PM | Show all posts
org yg sama buka thread, org yg sama reply...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 12:59 PM | Show all posts
reminder jgk kalo nk beli minyak hitam tu pastikan ssuai dgn motor ye jngn main kaut mna-mna asalkan murah awak beli.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 03:00 PM | Show all posts
zulka replied at 17-11-2020 02:22 PM
org yg sama buka thread, org yg sama reply...

bang..... X sama orng mestilah X sama fikiran, mungkin orng lain guna SHELL bagus, dan mungkin orng lain guna SHELL  X bagus...... nak dpnds on orang tu lah......
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list