Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6242
View
118
Reply

[Dunia] 'Saya tak mahu beranak'

[Copy link]

Author: ultra78       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-11-2020 08:53 AM | Show all posts |Read mode
Buenos Aires: Seorang wanita mencetuskan kontroversi kerana membuat keputusan untuk tidak memiliki anak buat selama-lamanya.

305092.jpg

Ailin Cubelo Naval, 22, membuat pengakuan di media sosial sehingga menjadi perbincangan di Amerika Latin kebelakangan ini.

Oddity Central melaporkan, remaja itu mengakui hasratnya untuk tidak mempunyai zuriat timbul kerana menjadi orang dewasa hanyalah satu bentuk pemaksaan semulajadi.

Untuk itu dia membuat keputusan untuk mengikat tiub Fallopio di saluran reproduksinya sendiri.

Tindakan itu diambil kerana ingin memastikan dia tidak akan hamil selamanya, sesuatu yang tidak disarankan pengamal perubatan.

Katanya, dia tidak mahu menghabiskan hidupnya hanya untuk membesarkan anak.

Bagaimanapun, pandangannya menimbulkan kontroversi dan menyebabkan pakar sakit puan tidak membenarkannya mengikat tiub Fallopio sebanyak dua kali.

Sebaliknya, mereka menyarankan Cubelo mendapatkan khidmat pakar psikologi.

Selepas dikecam dan hasrat itu ditolak, dia mengetahui prosedur mengikat tiub itu dibenarkan di negaranya sejak 2006.

Cubelo kemudiannya berusaha mendapatkan doktor lain dan menjalani prosedur pembedahan.

"Bagi sesetengah orang, keinginan untuk menjadi ibu adalah wajar, tetapi tidak kepada saya. Tiub saya diikat kerana tidak mahu mempunyai anak, bukan sekarang atau selamanya,"kata Cubelo kepada laman berita Argentina, Infobae.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-11-2020 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Biarlah dia..
Tu pilihan dia
Agaknya dia pon kesian kat bebudak yang takdpt kasih sayang yang secukup nya
Ke dia ni ada trauma apa apa?
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
sama la sis, besar sangat tanggungjawab nak suruh anak betul2 membesar jd orang. takut bila teringat kes2 umur remaja lagi dah mcm2 jenayah buat, ada yg tak cukup kasih sayang ada yg jenis mudah terpengaruh. takkan nak simpan celah ketiak sampai mati takut anak dapat pengaruh buruk dari luar baca isu semasa je pon dah boleh stress apatah lagi nak melalui sbb tu aku takleh hadam orang yg selamba beranak bersusun paku tapi sikit pon tak peduli beratnya tanggungjawab
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
aku plak  age 46 dah...teringin plak nk berbaby...acaner tu????
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
bagi aku dia jujur...sbb dia mengaku awal2 dia x mo beranak sbb tak mau susah bela anak dia
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:21 AM | Show all posts
biasa la umur muda, naive and stupid.

masuk 30s, baru biology clock is ticking,
dan mula tergedik2
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:33 AM | Show all posts
ruginye ko dek, dlm kubur nnti sape nk doakan ko
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada orang beranak sebagai pelaburan. Pun tak ikhlas.

Actually bbnu sekarang pun ramai yang anggap anak tu beban. Yang tak nak kawin pun ada.

Korang kertu memang tak tau.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
iols pon berfikiran macam budak ni tapi tak berani nak mengaku je. susah kot nak besarkan anak2. salah bagi didikan habis la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
bru 22 nnti tiberr dia nk rasa ada baby..mcm i nak ada baby tp tak nak ada laki
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku time2 bujang dlu tgk org dukung ank aku rasa jeles sbb aku mampu. Skrg ni alhamdulillah. Sepasang permata hati.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:03 AM | Show all posts
abangadek replied at 15-11-2020 09:33 AM
ruginye ko dek, dlm kubur nnti sape nk doakan ko

Ada anak pun tak semestinya dia kan mendoakan kedua ibu bapanya. Satu masalah pula kalau dpat anak 'pelesit' dll.
Banyak cara boleh dapatkan pahala untuk bekalan akhirat, eg harta yang diwakafkan, sedekah, jariah kita dan ilmu yang dimenafaatkan.
Kalau nak harapkan doa anak aje, kesianlah orang yang tidak ada anak
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:04 AM | Show all posts
edayildiz replied at 15-11-2020 09:52 AM
bru 22 nnti tiberr dia nk rasa ada baby..mcm i nak ada baby tp tak nak ada laki

eh sama. iols nak anak, tapi taknak ada bini.

mari kita berkenalan
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 15-11-2020 10:04 AM
eh sama. iols nak anak, tapi taknak ada bini.

mari kita berkenalan

haha sama awat uols nak ank jer tanak wife
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Dunia masa hadapan x bagus lah dgn pencemaran bunuh diri dan lain2 malapetaka, manusia dah cukup ramai buat semak aja
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm anu dlm botol
Nk jd pompuan sgt
Hujung2 tetiba nk kawen dgn perempuan


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha...acah2 ajer tu.
Apa ikat ajer saluran telor tuu.!!

Buang terus la kilang telor dua bijik tuu.

Baru betoi mandul, pompuan takde telor
cemana nak conceive, konpem tak beranak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nazzse at 15-11-2020 06:18 AM

Hak & pilihan dia, biarlah.
Dah dia taknak sakitkan diri.
Kat sini pun ramai taknak anak takut body lari.
Iols nak anak, baby comel.. Beban ke apa fikir lepas tu. Tanggungjawab tu besar.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak anak atau tidak, itu adalah pilihan individu tu sendiri. Tapi stigma masyarakat, family? Kalau tahan kena kata, silakan.
Macam meols, dulu masa baru2 kawin, konon nak 3 anak, dah dapat satu, rasa susahnya nak didik anak,laki pun takde nak menolong, so meols rasa cukuplah satu anak ajer.
Tapi kena kata dgn family, perghhh bertahun tau. Rugi anak satu, kesiannya anak takde adik beradik, kan duduk rumah, tak kerja, boleh kan nak beranak ramai.
Tapi nasib baik mulut meols laser, meols cakap je memang nak anak satu jer, supaya tak susahkan org tua nak jaga anak meols. Anak satu meols jadi tai tai, kalau beranak ramai, meols pulak kena kerja nak cukupkan belanja.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 10:23 AM | Show all posts
Jangan cakap beria sgt... Tetiba nanti dia yg beranak 10 orang...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list