Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4582
View
97
Reply

[Jenayah] Lelaki ini Ludah dan maki Pekerja Serbaneka kerana ditegur tak ikut SOP

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-12-2020 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Segelintar orang dalam masyarakat kita bersikap tidak rasional dan kurang ajar, seperti yang terdapat dalam video yang tular baru-baru ini. Dalam kejadian yang berlaku di salah sebuah kedai serbaneka yang terkemuka, seorang lelaki didapati sedang berkelahi dengan pekerja kedai serbaneka itu.

Dengan tiba-tida lelaki yang berkelahi itu mengeluarkan kata-kata kesat dan berbau perkauman.Tidak cukup pada itu, lelaki itu juga meludah ke arah pekerja serbaneka itu.

Tular di media sosial video pertengkaran melibatkan seorang lelaki India dengan wanita Melayu dalam sebuah pasaraya di Ipoh.

Dalam video berdurasi 34 saat itu, lelaki India berkenaan bertindak biadap meludah dan memaki hamun wanita yang juga staf di pasaraya tersebut itu dengan kata-kata pu*** Melayu.

Walau apapun sebabnya, lelaki India itu tidak sepatutnya mengeluarkan perkataan berbaur perkauman kerana ia boleh merosakkan keharmonian dalam kalangan rakyat di negara ini.

Mujurlah pada waktu kejadian ada orang lain yang tampil menghentikan pertngkaran jika tidak sesuatu yang buruk bakal berlaku terhadap wanita berkenaan.

Tak Nak Ikut SOP

Pada malam tadi telah tular sebuah rakaman video membabitkan seorang lelaki yang telah meludah seorang pekerja kedai serbaneka di Ipoh.

Menurut laporan polis yang dibuat oleh pekerja tersebut, lelaki tersebut dikatakan memasuki premis tanpa memakai pelitup muka dan enggan menulis butiran diri pada buku yang disediakan ketika diminta berbuat demikian.

Lelaki tersebut juga memarahi pekerja tersebut dengan mengeluarkan kata-kata kesat serta meludah pekerja tersebut menyebabkan berlaku sedikit pertengkaran sebelum dileraikan oleh pekerja lain.

Selepas kejadian, lelaki terbabit meninggalkan premis dengan menggunakan sebuah kereta sebelum kembali semula.

Difahamkan lelaki tersebut ditahan oleh polis selepas menerima aduan awam.

Sementara itu, netizen turut mengecam tindakan biadap lelaki terbabit yang bukan sahaja melanggar SOP yang ditetapkan, malah turut memaki hamun orang lain dengan kata-kata kesat.

Mereka mahu suspek dikenakan tindakan yang tegas kerana telah menimbulkan kekecohan di tempat awam.

Dalam keadaan sekarang, perbuatan meludah itu memang tidak wajar, lagi-lagi pada musim pandemik ini.

Segala tindakan dan sebarang provokasi  yang boleh mencemar keharmonian dan kesejahteraan masyarakat dapat dicegah dengan semangat kerjasama, prihatin dan kesatuan sesama kita tanpa mengira kaum dan bangsa. Membina ikatan yang kuat sesama kita adalah syarat utama bagi menjamin keharmonian masyarakat dan negara.


IMG_20201202_090953.jpg
IMG_20201202_090931.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-12-2020 09:32 AM | Show all posts
mabok ker apa
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat berbilang kaum tak marah ka?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 09:41 AM | Show all posts
haritu kat kaunter courier service, datang sorg apek meluru ke kaunter dia pakai mask smua ok je dia..cuma dia hanya nk amik gambar parcel dia utk customer  dia kot. budak pompuan kaunter tu jerit marah dia, nmpk kurang ajar cara dia. aku pun tak suka..nasib apek tu jenis slow ok ok sorry..aku jeling je minah kaunter over. kalau nk tegur elok2. adab kena jaga. diorg tu berjenis2..kang ada yg kena penampar.

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Meludah tu melampau la.. ni kes pelanggan dah penuh kena ikut sop suruh que then sentap ke sebab terasa diskriminasi kaum.. konon2 tertindas?

Anyway, cara bagitau tu kena lah elok2 juga.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 09:49 AM | Show all posts
Dah kewajipan pekerja kedai tegur kalau ada pelanggan kedai tak pakai mask tak check suhu nak argue dah kenapa.  Pekerja kedai pun ada kuasa melarang dia masuk kalau tak nak ikut arahan tu.
Nasib ada abam polis kat kedai masa tu tahu pun takut elok je menjawab bila polis tanya dah ler ic pun tak da katanya
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 09:52 AM | Show all posts
mungkin barang kali disuruh patuh SOP kira menindas.

dalam forum pun sama je geng berkerak selalumemberi  luahan kene tindas.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 09:55 AM | Show all posts
Edited by sidewinder at 2-12-2020 09:59 AM

jgn risau nanti ada laa pembela pembela dr PKR....DAP....Amanah turun padang...pastu menyalahkan pekerja tu
kalu dah penyenayah merbahaya pun geng2 PKR DAP Amanah dia org nak suruh lepaskan sbb hari deepavali kata nya......
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Pyro ke Maideen takbir tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow takde ic
Langgar SOP
biadap
Tapi knowing kt msia ni puak K sentiasa disayang2 menteri sooo

Mesti tak kena apa2 tindakan pun
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Haritu pun ada india masuk speedmart melulu, tak pakai mask, scan dan tulis nama. Pekerja dah tegur elok2, dia buat bodoh je. Kebal sangat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Inilah perangai sebenar kebanyakan keling kat mesia ni... kita bagi peluang hidup pelbagai kaum cuma angan2 dan lakonan semata.. kalau dah perangai sial dan tabiat celaka samseng tahek kucing patut mampus halau balik india semua
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:15 AM | Show all posts
patut la staff mekdi pj oldtown tak bagi kaum ni masuk
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Brother yang baju hijau gelap tu sapa? Polis preman atau pegawai kesihatan ? Siap tunjuk kat kuasa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:33 AM | Show all posts
mabuk kot....bese la
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:35 AM | Show all posts
area mana nih... geng kicap ke.. pekerja tu org kita ke.. pekerja asing... aku tgk org cni ade yg agak kasar and nak tunjuk belang bile melibatkan pekerja asing.. kadang pekerja asing ni ade yg ckp agak kasar.. ni my assuumption je la.. but to me.. kene dengar cerita 2 parties... whether local or not doesnt matter.. sume pun manusia kan.. cuma kene la sume ikut SOP.. ipoh kes makin meningkat.. merata2 dah wehh
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku xtaula nk ckp apa....sbb rumah aku mmg ada India cina melayu....Dan masih belum berkesempatan utk terjumpa yg jenis kurang ajar dan biadap gini....baca dlm fb ramai kawan share pasal rasis2 ni tp tu lah... alhamdulilah masih berada di kalangan warga malaysia yg tinggi ilmu nya...baik melayu cina Dan India....
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:41 AM | Show all posts
muka kelly tu nampak kad kuasa like oh shittt
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:48 AM | Show all posts
Ini kalau melayu
yang meludah
mesti Ayam PH macai DAP
akan potong Q
buka thread kat C.I.

Ini bukan melayu
yang buat
"alarm"nya tak berfungsi

"ahak"

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2020 10:50 AM | Show all posts
mana si pundek nala tambi babi yg xpat masuk mekdi aritu
nk menyalak lagi x
pundek pny org
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list