Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1717
View
38
Reply

10 Sebab Mengapa Ramai Pengguna Pilih iPhone Berbanding Android

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-12-2020 08:24 PM | Show all posts |Read mode









Pekara yang menjadi debat sejak industri telefon pintar menjadi sebuah komoditi mampu ilik oleh marhaen seluruh dunia.

Pada suatu ketika dahulu memiliki telefon pintar merupakan satu simbol kemewahan buat ramai orang kerana harganya yang sangat tinggi.



Tak dapat dinafikan kemunculan iPhone pertama tahun 2007 telah mengubah lanskap cara manusia berhubung. iPhone juga dikatakan sebagai sebuah perantai yang telah mencorak budaya masyarakat moden masa kini.

Persaingannya dengan telefon pintar Adroind yang kini tidak kurag hebatnya menjadi satu medan yang cukup kompetitif. Tapi mengapakan ramai pengguna iPhone tetap setia dengan peranti yang dikeluarkan oleh Apple ini?

1. iMessage

Apple mempunyai sistem pesanan mesej yang mempunyai aplikasi pelbagai. Ia merupakan sebuah platform hubungan mesej bergambar, video dan mempunyai sokongan kepada banyak aplikasi yang terdapat di pasaran.




2. Air Drop

Perkongsian foto merupakan satu keperluan yang sangat penting buat pengguna peranti pada masa kini. Dengan adanya Air Drop, pengguna iPhone boleh berkongsi foto, dokumen, video dan pelbagai data lagi dengan cepat dan mudah. Tak perlu menggunakan mana-mana aplikasi lain hanya tekan dan hantar. Air Drop hanya boleh digunakan untuk kesemua peranti iOS sahaja.

3. Kamera

Ini satu ciri-ciri yang mungkin sedikit kontroversi dan dipersoalkan oleh pengguna Android. Walaupun begitu iPhone tidak pernah gagal memperkenalkan kamera yang baik. Bayangkan anda berada di majlis kenduri kahwin, pastinya kamera iPhone selalu menjadi pilihan ramai orang.

4. Sokongan Aplikasi

Tak dapat dinafikan jika terdapat mana-mana aplikasi baru diperkenalkan ia akan tersedia buat pengguna iOS dahulu. Jika adan ingat Instagram pada suatu ketika dahulu hanya boleh digunakan oleh pengguna iPhone yang beroperasi menggunakan iOS. Malah banyak sokongan aplikasi di Apple Store lebih banyak tersedia berbanding Google Play. Namun kini Google Play sudah semakin kompetitif dan jurangnya sudah tidak terlalu jauh.

5. Aksesori

Di pasaran aksesori untuk iPhone memang sangat mudah didapati. Malah pilihan yang anda boleh pilih untuk iPone terdapat sangat banyak dengan pelbagai reka bentuk serta harga ditawarkan. Untuk casing sahaja terdapat ribuan rekaan untuk iPhone.

6. Sokongan Lama

Ini merupakan sangat penting bagi ramai orang yang ingat guna telefon pintar dalam jangka masa lama. Apple merupakan antara peneraju untuk sokongan peranti. Malah pengguna iPhone boleh menggunakan telefon pintar mereka selama 5 tahun. Kebiasaannya setiap vers iPhone mampu emnerima sokongan dan update terbaru selama sekurang-kurangnya 4 tahun.

7. Apple Watch

Trend penggunaan jam pintar seperti Apple Watch kini semakin popular. Ini terutamanya di kalangan lelaki yang mengamalkan gaya hidup sihat dan dalam pada masa yang sama inginkan pelbagai sokongan serta kemudahan pada jam mereka. Dengan menggunakan iPhone pengguna boleh mengakses dengan mudah tetapan serta data yang terdapat pada Apple Watch.

8. Pengalaman Konsisten

Ramai yang bertanya mengapa pengguna iPhone begitu setia. Salah satu sebabnya ialah penggunanya mendapat pengalaman yang sangat konsisten ketika menggunakan telefon pintar ini. Setiap kemaskini yang diterima juga sangat konsisten. Walaupun terdapat beberapa perubahn [ada setiap versui namun pengalamannya tidak jauh berbeza. Malah user interface juga tidak jauh berbeza sejak ia diperkenalkan.

9. Bateri

Pada masa kini Android juga mempunyai tawaran telefon pintar yang memiliki bateri tahan lama. Namun tak dapat dinafikan versi baru iPhone dikenali sejak dari dulu memiliki ketahanan bateri secara konsisten sejak beberapa versi sebelum ini.

10. Ekosistem Apple

Jawapan iniilah yang banyak muncul dari mulut ramai pengguna produk Apple. Jadi apakah yangh dimaksudkan dengan ekosistem Apple? Pengguna iPhone lebih cenderung memilih perantai lain yang turut dikeluarkan oleh Apple. Ini kerana ekosistem Apple cukup ekskulsif dan dibawah kawalan mereka. Berbeza dengan Android yang mempunyai ekosistem lebih terbuka atau open-source. Setiap perantai Apple boleh berinteraksi antara satu sama lain dengan sangat mudah.sumber

--------------------------

ini pendapat penulis ni sahaja,sebab, setiap orang ada cara keselesaan masing2.






Rate

3

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-12-2020 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai oppo murah2 je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2020 08:42 PM | Show all posts

haha kan.. tapi mak saya pakai vivo cikai punya la, sedap
juga scroll scroll facebook,
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-12-2020 08:42 PM
haha kan.. tapi mak saya pakai vivo cikai punya la, sedap
juga scroll scroll facebook,


Tokti pernah jadi duta vivo.
Siti selfie

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2020 08:46 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 17-12-2020 08:43 PM
Tokti pernah jadi duta vivo.
Siti selfie

hahahha

belilah vivo


Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2020 09:15 PM | Show all posts

Hmmm...

Edited by AceHand at 17-12-2020 09:27 PM

[AceHand SPECTaceLAR]

Pepe produk Apple ni memang tersangat lar mahal harganya... Padahal kalau kat dalang pasar murah jer...


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2020 09:19 PM | Show all posts
AceHand replied at 17-12-2020 09:15 PM
Pepe produk Apple ni memang tersangat lar mahal harganya... Padahal kalau kat dalang pasar murah ...

haha pasar malam ke? kalau ada pun situ jual yang terpakai kot
masih lagi mahal ,nak yang murah ada, beli box dia  aje
baru 16rm

12rm.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2020 09:24 PM | Show all posts

Errr...

Edited by AceHand at 17-12-2020 09:26 PM
trunks replied at 17-12-2020 09:19 PM
haha pasar malam ke? kalau ada pun situ jual yang terpakai kot
masih lagi mahal ,nak yang murah a ...
[AceHand SPECTaceLAR]



Yang murah tu buah epal jer... Heh! Heh! Heh!


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2020 09:35 PM | Show all posts
waakkaka sangat tepat sekali


Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2020 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 17-12-2020 08:46 PM
hahahha

belilah vivo

Kaka adalah pengguna iphone yg bpaling arah ke vivo heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2020 09:57 PM | Show all posts
tapi memang puas hati guna iPhone..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2020 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih setia dgn iphone
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2020 02:26 AM | Show all posts
Normabaru replied at 17-12-2020 09:35 PM
Kaka adalah pengguna iphone yg bpaling arah ke vivo heheheh

iyeka kaka.. haha.. tapi kenapa nak bertukar system android?buat masa ini,saya memang belum berapa nak boleh bertukar
,tapi boleh ke share kenapa,nak tau juga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2020 02:27 AM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 17-12-2020 09:57 PM
tapi memang puas hati guna iPhone..

kan haha..susah nak explain,kenapa suka system ios ni,hanya
users ios aje yang tau  kaedahnya mbukanlah harga,sebab
ada aje yang 'murah'.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2020 02:28 AM | Show all posts

hehe.. selalunya awak buat activity apa aje dalam smartphone ni?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 18-12-2020 02:26 AM
iyeka kaka.. haha.. tapi kenapa nak bertukar system android?buat masa ini,saya memang belum berapa ...

Sbb byk apps lg compatible dgn android xpyh nk ssh2 jailbreak hihi
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 07:31 AM | Show all posts
Ekosistem dan Konsisten tu aku akui.. yang lain tu sama je..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 09:31 AM | Show all posts
aku xbape reti bab gadget ni
tp kalo compare dari segi harga,
aku mcm rasa ada je android yg on par malah ada yg lebih power lagi dari iphone
tpi mungkin jugak aku silap
cuma yg aku pasan kalo brand lain, logo blkg bole tutup dgn casing
tapi kalo apple logo blkg wajib tayang hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 04:00 PM | Show all posts
yang bateri tu tak boleh percaya. hahaha
bateri dah la kecik, cepat habis pulak tu. ip 12 pon sama je cepat drain
charge pulak slow..adoii
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku setia dengan huawei
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list