Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9823
View
255
Reply

Minta Pesakit ‘Anxiety’ Henti Makan Ubat? Netizen Kecam Pendapat Prof Muhaya

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-1-2021 10:22 PM | Show all posts |Read mode





Umum sedia maklum bahawa Datuk Profesor Dr Muhaya Mohamad merupakan pakar mata yang dikenali dan sering berkongsi ilmu-ilmu berkaitan perubatan dan agama di media sosial.


Kebanyakkan perkongsian ilmu yang diberi menjadi rujukan sesetengah individu dalam mencari tahu maklumat-maklumat berkaitan kesihatan dalam kehidupan seharian.


Minta henti ambil ubat, jangan percaya


Namun begitu, dalam satu video yang dimuat naik beliau di Instagram berhubung masalah anxiety telah mendapat perhatian daripada warganet.







Ramai yang kurang setuju


Melalui video tersebut, ulasan Prof Muhaya telah membuatkan beberapa pihak kurang bersetuju terutamanya mereka yang berada dalam bidang terbabit dan juga pesakit yang mengalami masalah anxiety sendiri.


Menerusi perkongsian di Twitter, beberapa individu tampil meminta agar beliau tidak memukul rata dan menjadi pakar dalam semua bidang kerana ramai penghidap anxiety yang bergelut dengan masalah ini.







Jangan pukul rata & jadi pakar semua bidang





Mungkin ada kekeliruan




“Kenapa Prof tak guna nasihat ni dekat pesakit  mata?”





“Prof, adakala kita perlu tahu batas pengetahuan kita”


Selain daripada luahan kekesalan segelintir individu berkenaan video tersebut, komen yang diterima oleh Prof Muhaya di Instagramnya juga turut sama menzahirkan rasa tidak setuju di atas perkongsian tersebut.


Walaupun tidak merendahkan kredibiliti pakar mata itu, namun mereka berpendapat agar beliau tidak usah mengulas perkara yang bukan dalam bidangnya kerana dilihat agak bercanggah dengan apa dihidapi pesakit anxiety.







Kenyataan yang buat orang salah faham







Tolong padam video ni









Dalam video berdurasi hampir dua minit itu, Prof Dr Muhaya telah menjawab persoalan mengenai perbezaan antara takut dan anxiety.


Beliau juga turut memberi contoh berkenaan pesakit yang datang ke kliniknya untuk melakukan pemeriksaan mata yang mempunyai masalah anxiety.










Sumber: Prof Dr Muhaya, Twitter Akif Basri/OhMedia

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-1-2021 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Makin berkeladak
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbukak 106 minda positif
Org yg dengki kat org kaya takkan kaya katanya
Rezeki Allah bagi tak samala
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes toxic positivity is the right word. Memang nasihat dia ada yg tak kena gaya, sebab tu iols pangkah dia. Dia mungkin pakar mata, tapi bukan bidang lain. Kalau motivasi dia selalu salahkan diri sendiri, toxic positivity. Org ada masalah mental tolonglah jgn dengar ceramah dia. End up korang akan blame yourself and make things worst
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai terasa nak tahu qualifications geng2 netz y sok taw semua benda..those netz y self-claimed, self-diagnosed pelbagai penyakit dalam diri sendiri,y stress kata depressed,y sekadar mild anxiety duk kata OCD,y perfectionist pn claim diri OCD tanpa mendalami exactly makna n keadaan sebenar penyakit2 tu.. {:smile

N prof ni,dia ni y ckp psl kawin ape ntah tu,y a bit controversial tu kan?kawin lambat ke apa ntah..lpe daa...hahaha{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Entahla tp mmg x setiju dgn byk kata beliau.. mcm meremehkan orang lain... Bkn pasal anxiety je... {:run
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
It’s true anxiety punya medication punya side effect is bad.... tapi drpd org tu kena anxiety smpai boleh kena panic attack, depress etc better la on medication...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 20-1-2021 11:20 PM
Yes toxic positivity is the right word. Memang nasihat dia ada yg tak kena gaya, sebab tu iols pangk ...

Betul tu.
Iols pun dah lama unfollow dia because her style of "motivation/nasihat" often causes the audience to "self-blame". Muhasabah diri mmg perlu tapi bukan dgn cara beating oneself-up uncessarily and unfairly.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 20-1-2021 10:49 PM
Makin berkeladak

Perkataan yg overused dalam ceramah2 beliau dulu. Sekarang ni tak tau le...bcos I dah lama unfollow.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa ya.. Kat msia ni yg bagos2 asal pemes sikit je tak lama pastu mesti kuar statement makan diri..

Another thing sejak bila prof ni gigih berbonda2. Panggilan biasa xboleh ke.. Ni nak bonda la ayahanda la.. Harga produk tetapla yahoodi

Geli wehhh...

dulu gigih naikkan ank dia as pakar budak tp xde aura.. Now amik si abu ni plak buat 7am club

Si abu talib ni ntah sapa2 ..bidang apa pakar pun tatau

gigih plak dia ambil jadi moderator ,tukang sapot ala cheerleader...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi namanya manusia biasa mmg lah ada perasaan anxiety. Kalau takda, mmg tak kan berusahalah manusia tu utk jadi lebih baik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
She's so overrated {:nose
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:21 AM | Show all posts
shut up, bitch!!!  makin menyampah aku ngan makcik ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
mizziaz replied at 20-1-2021 11:49 PM
Betul tu.
Iols pun dah lama unfollow dia because her style of "motivation/nasihat" often causes  ...

Analoginya katakan pencuri masuk rumah ko, mungkin tu balasan utk apa ko dah buat, ada la silap ko kt mana2. So muhasabah diri dan terima musibah as redho? Jenuh la self blame everytime, mana diri tak down. As if semua salah penyebabnya diri sendiri. Pernah juga dia cakap pesakit mata dia kalau org baca quran tak sakit mata. Hikmah alquran gitu. So adil ke pukul rata org sakit mata semua mata tak basah menangisi alquran?

So sejak iols pangkah apa dia kata/segmen dia terus tak dengar dan tak ambil tahu
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by msel at 21-1-2021 01:42 AM

Tak berkenan. Ceramah asyik nak men ‘down’ kan orang.

Ada satu “drama” melayu bila pesakit jumpa mintak second opinion sb first doc keja caca marba, awal2 side pesakit. Then first doc tu ended up kawan dia jugak, dan2 backup first doc dan salahkan pesakit. Eloklah pesakit tu pun toxic jugak dan dalam bidang yang sama pun cuma bukan spe-sia-lis lah

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_premierleag at 28-1-2021 10:38 PM

dah lama banned makcik nih
ke hulu hilir positif bagai smpi dah mcm x lojik..positip laa sangatttt kannnnn
positif cobid kang baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Salah seorang religion rider kan dia ni..setuju kata forumer  kat atas. Pesakit mental disorder mmg jangan sekali kaki dengar motivasi dia.. serius down.
Atomy tu pon dia takampu nak kata tak. Mata $$$
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:09 AM From the mobile phone | Show all posts
First time npknya prof kena bash. Moga ada pengajaran utk semua.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:24 AM | Show all posts
Aku yang korang tengok perangai narcissistic macamni..pun dah diexamine oleh pakar2 psy..tidak didiagnose termasuk mana2 kategori mental disorder. Kategori yang betul hanyalah HASAD DENGKI orang lain. Kena paham beza tu..populariti yang mereka tak pernah rasa

Sebelum chuols mengata Dr Mata ni, aku dah question pun kredibiliti dia. Even sesetengah benda dia cakap tu menyindir aku neh..ye aku paham dia tuju kat sapa.  Integriti Dr Mata ni bertambah buruk bila dia promote At*my dengan beberapa motivator islam lain. She's money minded but tak cukup study bisnes yang dia invest tu pastu terus ajak orang masuk beramai2. Apa isu at*my ni boleh rujuk post Firdaus Wong

Aku question sekali kenapa pakar mata jadi motivator..zaman pakar jantung, pakar adrenal jadi motivator dah berakhir..sekarang khalayak lebih educated. Ini zaman orang nak rujuk dengan pakar psy..Dr.Rozanizam Zakaria tu pakar psy yang dikenali on television dan banyak bawa isu2 mental health. Grow up
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:35 AM | Show all posts
Btw MIASA tu sejenis useless jugak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list