Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2409
View
42
Reply

Ibu tunggal menumpang surau demi besarkan enam anak

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-1-2021 10:13 PM | Show all posts |Read mode
Menumpang surau demi besarkan enam anak

https://www.hmetro.com.my/mutakh ... -besarkan-enam-anak

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 January 2021 @ 9:15 PM

Abnor Hamizam Abd Manap
am@hmetro.com.my


Bakri Sawir menyampaikan sumbangan kepada penerima program kembali ke sekolah.  FOTO ABNOR HAMIZAM

Jempol: "Pendapatan bulanan saya hanyalah sekitar RM800. Sukar untuk saya menyediakan kelengkapan untuk tiga anak yang bersekolah," ujar ibu tunggal, Norlida Md Kussin, 37 dari FELDA Lui Selatan Satu dekat sini.

Menurutnya, dia berusaha sedaya upaya membelikan kelengkapan terbaik untuk tiga anaknya masing - masing belajar di tahap pra sekolah, tahun tiga dan lima di Sekolah Kebangsaan ( SK) Lui Selatan di sini.

Katanya, pendapatan bulanan diterima sebagai tukang jahit di sebuah kilang menjahit pakaian hanya mencukupi bagi keperluan mereka empat beranak.

"Namun saya bersyukur ada pihak yang bersimpati dan menghulurkan bantuan bagi membolehkan anak saya bersekolah seperti kanak-kanak lain," katanya selepas menerima bantuan kembali ke sekolah bernilai RM100 seorang menerusi sumbangan peribadi Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Sembilan, Datuk Bakri Sawir.

Seramai 119 golongan kurang berkemampuan menerima bantuan itu pada majlis penyerahan sumbangan di FELDA Lui Selatan di sini semalam.

Sementara itu, ibu tunggal enam anak, Norimah Rasid, 40, berkata, dia bersyukur menerima sumbangan itu selain bantuan bulanan disalurkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitumal.

"Jika tiada bantuan seperti ini, sukar untuk saya membesarkan enam anak yang masih bersekolah.

"Saya kini tinggal menumpang di sebuah surau dengan kebenaran pengurusan tanah rancangan FELDA selain dibantu adik beradik lain, " katanya.

Sementara itu Pegawai Khas kepada Bakri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri ( ADUN ) Klawang Norazizi Abd Aziz berkata, sebanyak RM11,900 disumbangkan Bakri bagi melaksanakan program kembali ke sekolah berkenaan.

"Sumbangan membabit pakaian serta beg sekolah bagi murid sekolah. Biarpun sesi persekolahan secara bersemuka belum diputuskan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP) kita tetap komited membantu mereka yang memerlukan, "katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-1-2021 10:18 PM | Show all posts
laki mana

seblum ni dok mane
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Klau sohai ina byk ni, hrap terjun bangunan la. Malu woi ibu tunggal ank susun paku pon xputus ada bg ank2 pelajaran.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga dipermudahkan... kesian kena jaga 6 anak sorang2..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 11:55 PM | Show all posts
tagas replied at 20-1-2021 02:18 PM
laki mana

seblum ni dok mane

laki dia lari la. nak suap 7 mulut kot.
tapi bagi i lagi baik dia gitu.
daripada laki ada sebelah.
tapi tahi dadah / tahi judi.

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap anak2 ni besar berjaya x lupa jasa ibu
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Penting utk pompuan pilih2 sikit bakal laki,tgk background family laki tu..klau laki tu buat hal,cerai,mati ke ape..make sure family laki tu esp atok/pakcik boleh sara ank buah..tp sbg pompuan kau jgn galak sgt beranak rmai..dan make sure family bKal laki kau org senang..jgn main sauk je...cth nd,kene cerai,ex fil kasi rumah sebijik nama cucu/nama nd xsure..kang kat situ dah trjamin..jd pompuan jgn bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Andartu tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:42 AM | Show all posts
kesiannya... tapi sampai 6 anak biar betul...
why kurang awareness pasal anak2 ni yach...

orang kaya pun jarang2 ada 6 anak... koman2 tiga je atau dua...

tapi at the same time populasi amat penting nak2 di sabah dan sarawak...
itu lah yang mengembangkan ekonomi sampai korea pun sanggup belanja untuk rakyat dapatkan anak... jepun next...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:43 AM | Show all posts
moga dipermudahkan urusan ibu ni... bukan senang nak besarkan anak2 dengan keadaan sekarang, tp percayalah... akan ada sinar kemudian hari... amin
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:28 AM | Show all posts
bantuan rm100 sorang pon kene buat majlis ade banner bagai?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:07 AM | Show all posts
True-X replied at 21-1-2021 06:28 AM
bantuan rm100 sorang pon kene buat majlis ade banner bagai?

keharusan, nnti org ramai tak tahu
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:38 AM | Show all posts
kalau dah camni ajk surau dan masjid wajib bantu dulu segera.

then baitulmal atau zakat.

jangan sampai gereja bantu..

owh menteri dan yb dah boleh campak ke sungai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan urusan ibu dan anak2

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 09:37 AM | Show all posts

Tinggal Di Surau Demi Besarkan Enam Anak

Jempol: "endapatan bulanan saya hanyalah sekitar RM800. Sukar untuk saya menyediakan kelengkapan untuk tiga anak yang bersekolah," ujar ibu tunggal, Norlida Md Kussin, 37 dari FELDA Lui Selatan Satu dekat sini.


Menurutnya, dia berusaha sedaya upaya membelikan kelengkapan terbaik untuk tiga anaknya masing - masing belajar di tahap pra sekolah, tahun tiga dan lima di Sekolah Kebangsaan ( SK) Lui Selatan di sini.


Katanya, pendapatan bulanan diterima sebagai tukang jahit di sebuah kilang menjahit pakaian hanya mencukupi bagi keperluan mereka empat beranak.


"Namun saya bersyukur ada pihak yang bersimpati dan menghulurkan bantuan bagi membolehkan anak saya bersekolah seperti kanak-kanak lain," katanya selepas menerima bantuan kembali ke sekolah bernilai RM100 seorang menerusi sumbangan peribadi Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Sembilan, Datuk Bakri Sawir.




Foto: Harian Metro




Seramai 119 golongan kurang berkemampuan menerima bantuan itu pada majlis penyerahan sumbangan di FELDA Lui Selatan di sini semalam.


Sementara itu, ibu tunggal enam anak, Norimah Rasid, 40, berkata, dia bersyukur menerima sumbangan itu selain bantuan bulanan disalurkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitumal.


"Jika tiada bantuan seperti ini, sukar untuk saya membesarkan enam anak yang masih bersekolah.


"Saya kini tinggal menumpang di sebuah surau dengan kebenaran pengurusan tanah rancangan FELDA selain dibantu adik beradik lain, " katanya.


Sementara itu Pegawai Khas kepada Bakri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri ( ADUN ) Klawang Norazizi Abd Aziz berkata, sebanyak RM11,900 disumbangkan Bakri bagi melaksanakan program kembali ke sekolah berkenaan.


"Sumbangan membabit pakaian serta beg sekolah bagi murid sekolah. Biarpun sesi persekolahan secara bersemuka belum diputuskan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP) kita tetap komited membantu mereka yang memerlukan, "katanya. -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kat kampung kan banyak umah tinggal.. umah makcik aku bagi org duduk free je.. asal tolong kemas semak samun.. air letrik bayor sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:07 PM | Show all posts
semoga dipermudahkan urusan
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes: kat kampung kan banyak umah tinggal.. umah makcik aku bagi org duduk free je.. asal tolong kemas semak samun.. air letrik bayor sendiri


Ooo bagus tu. Mudah2an orang hargai dan jaga elok rumah tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah xmampu, cegahlah dari hamil
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis, stop beranak ok..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list