Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3714
View
47
Reply

Elak Dunia Politik -Anak PM, Najwa Mahiaddin Selesa Jadi Pemuzik

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-1-2021 10:16 AM | Show all posts |Read mode
Bersandarkan status dan pangkat bapanya sebagai ahli politik terkenal, Najwa Mahiaddin boleh mengambil ‘jalan singkat’ untuk dikenali dan berjaya dengan mudah. Namun anak seni berusia 35 tahun ini memilih untuk bermula dari bawah dan jauh daripada ‘spotlight’ populariti bapa tersayang. Apatah lagi, kini bapanya merupakan Perdana Menteri ke-8, Tan Sri Muhyiddin Yasssin.


Sepanjang bergelar pemuzik, Najwa dilihat tidak gemar mencampuri urusan politik bapanya. Malah, ketika Tan Sri Muhyiddin masih memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) dia selesa status diri sebagai anak TPM tidak diketahui umum. Mungkin kerana enggan hal tersebut lebih menarik perhatian masyarakat berbanding bakatnya dalam karier muzik.




  





Nama Najwa mula meniti di bibir peminat sejak dendangan lagu duetnya bersama Malique iaitu Senyum berkumandang di corong stesen radio tanah air sekitar tahun 2010. Dari situ, Njwa semakin aktif mengubah lagu dan menyertai pertandingan nyanyian. Antara lagu popular Njwa termasuk Got to Go, Sweet October dan Sama Saja.



Pada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lalu, nama Najwa disebut-sebut ramai kerana menyangka dia yang mencetuskan lagu remix ‘Ke Sana Ke Sini’ yang liriknya diambil daripada bait-bait ucapan Perdana Menteri. Mengakui turut terpikat dengan melodi lagu itu, Najwa bagaimana pun tampil menafikan perkara tersebut. Sebaliknya memperkenalkan akaun Instagram pencipta sebenar lagu itu ialah Bassagents_my.




Foto: IG




Pada 15 Januari lepas, Najwa baru sahaja melancarkan lagu terkini hasil kerjasama dengan pemuzik Cee dan Gangsapura berjudul ‘Togok’. Memang terserlah keunikan suara Najwa dengan lagu berunsurkan muzik klasik gamelan berkenaan.


Tidak pernah selektif dalam membuat persembahan, Najwa dikhabarkan tetap menerima mana-mana pelawaan nyanyian tidak kira berskala kecil mahupun besar. Semuanya kerana rasa cintanya terhadap seni muzik. Lebih membanggakan, dia juga pernah menggondol anugerah Lagu Inggeris Tempatan Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-18.




  



Mengintai latar belakang penyanyi bersuara unik ini, Najwa merupakan anak ketiga daripada empat beradik kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman. Sebelum ini Najwa pernah mendedahkan bahawa dia tidak datang dari keluarga yang berlatar belakangkan muzik tetapi minat terhadap dunia seni hadir ketika dia mengikuti kelas piano dan muzik sejak kecil.


Najwa mempunyai hubungan baik dengan sesama rakan artis dan salah seorang daripadanya ialah penyanyi bertaraf antarabangsa, Yuna. Kedua-dua mereka pernah berpadu suara dalam sebuah konsert.




  



Meniti tanggal 26 Mac ini genap enam tahun Najwa bergelar isteri kepada Idris Koh yang merupakan salah seorang ahli muzik yang sering mengiringi Njwa dalam setiap persembahannya. -CARI


Sumber: Nona

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-1-2021 10:25 AM | Show all posts
baguslah dia tak terlibat apa2 urusan politik ke komen apa2 ke..kalau tak nanti asyik dikutuk netizen je..low profile mcm skrg lagi bagus org pun tak kacau..keputusan bijak
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni rasanya antara Artis anak ahli politik yg x menumpang populariti ayah. Sesetengah anak ahli politik suka nak mencapub.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Ketinggalannya i.. baru tau dia ni anak PM kita {:shy
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka dia, suara soothing, x canang bapak orang berpengaruh, x hadap perlantikan politik.. Xmacam yg sorang tu. Belum jadi anak pm dah tunjuk muka merata
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Yessss akaq suka attitude najwa ni rendah diri & aliran muzik pun bagus tapi jangan pelik sgt muzik tu dek. Eksperimen sikit2 its ok
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:48 AM | Show all posts
azimodin replied at 21-1-2021 10:32 AM
Suka dia, suara soothing, x canang bapak orang berpengaruh, x hadap perlantikan politik.. Xmacam yg  ...

jenis interframe bapak merata je. geli kaka dengar nama dia yach. bapak nak tersadung di mahkamah anak sibuk buat perangai
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-1-2021 10:48 AM
jenis interframe bapak merata je. geli kaka dengar nama dia yach. bapak nak tersadung di mah ...

Mmg geli pon. Kalau jenis sedap mata memandang macam anak abang non ok lagi.. Anak abang non pon dah senyap, x dapat nak cuci mata. Xkan nak cuci mata hadap mp pengerang kan?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:57 AM | Show all posts
bagus2.....mcm ni la..jgn jadi mcm yg sorang tu....
x cukup mencapub ...mulut pun ya ampunnnn ......
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:58 AM | Show all posts
masa awl2 aku xtau dia ni anak yidin sbab letak nama mahiaddin..sdgkan apak dia nama muhyiddin..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:59 AM | Show all posts
Najwa pun tak racist
kawin dgn cina
elok je besan ayah dia
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Raya tahun lepas hari2 duk tayang lagu raya dia yang tak sedap kat tv3. Mentang2 anak pm.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 11:28 AM | Show all posts
bagus dia ni..low profile..mula2 dia keluar dulu mmg tak tau pun apaknya siapa.
tak macam yg sorang lagi tu...masuk court pun nak guna kupon bin....
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 21-1-2021 10:58 AM
masa awl2 aku xtau dia ni anak yidin sbab letak nama mahiaddin..sdgkan apak dia nama muhyiddin..

tu la..dulu I pun konpius..lepas tu baru i terpikir, agaknya masa dia study kat USA, mat2 saleh tu sebut ‘muhyiddin’ bunyi mahiadin..mungkin tu jadi idea najwa..lagipun boleh dia cover sikit, najwa muhyiddin ketara sgt anak muhyiddin yassin..i speku la..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 11:46 AM | Show all posts
exclusive_vvip replied at 21-1-2021 11:42 AM
tu la..dulu I pun konpius..lepas tu baru i terpikir, agaknya masa dia study kat USA, mat2 saleh tu ...

mgkin la kot..tapi nampak dia xnak menumpang populariti apak dia la..

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:03 PM | Show all posts
Edited by Boomibulat at 21-1-2021 12:06 PM

Nama sebenar Muhyidin tu Mahiadin ke..mcm Maideen je bunyi
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:34 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 21-1-2021 03:05 AM
Raya tahun lepas hari2 duk tayang lagu raya dia yang tak sedap kat tv3. Mentang2 anak pm.

aku rasa tahun ni pun sama
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap suare die ni. Aman2 jd musician tnpa kait mngait ngn bapak nye.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 21-1-2021 10:58 AM
masa awl2 aku xtau dia ni anak yidin sbab letak nama mahiaddin..sdgkan apak dia nama muhyiddin..

Setau iols pulak memang nama PM kita tu Mahiaddin dalam IC. Mungkin asalnya tulisan jawi, memang Muhyiddin, tapi bila pergi daftar eja jadi Mahiaddin. Sebab masa agong perkenankan pelantikan dia sebagai PM dulu dalam surat istana negara memang tulis Mahiaddin.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
hanezzafirah replied at 21-1-2021 12:34 PM
aku rasa tahun ni pun sama

Lagu got to go tu best. Tapi lagu raya ni try hard sangat. Jangan sheols buat lagi tahun ni.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list