Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1806
View
30
Reply

(JODOH): Betulkah pilihan aku ni?

[Copy link]

Author: mujer_in_espejo       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-2-2021 09:20 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum..

Saya cuma nak tanya pendapat kat sini. Saya telah berkenalan dengan seorang jejaka melalui social media Oktober tahun lepas. Skg ni dah kenal 4 bulan. Tiba2 dia nak ajak nikah. Saya dah jumpa dia 3 kali.. saya rasa dia ok ja...dia pun dah jumpa abang saya. Dan abg kata ok je. Cuma minta kitaorg kenal2 lagi la dulu.

Saya tengok dia ok ja, gentleman, tak kedekut, suka bagi hadiah, banyak spend time dengan saya (adatla kan mula2 nak ngorat)  Cuma saya ragu-ragu... dan ingin bertanya, ada sesiapa tak yg ada pengalaman begini... kenal baru beberapa bulan, lepas tu tiba2 si dia ajak nak nikah? Saya ni pada mulanya macam tak percaya sangat kenalan di media sosial.. kalau boleh nak kenal lama sikit baru nampak true colour... baru tahu kita ni boleh tahan tak dengan perangai dia. Tapi tu la kan..dia pun tak nak lama2 dengan saya.. dia kata takut saya di kebas orang. Nak tunang je terus nikah. Saya kata kat dia "yakin ye awak dgn saya?" Dia kata dia yakin, dan dia ikut naluri hati dia yg kuat saya lah org yg terbaik untuk jadi teman hidup dia. Pikir punya pikir.. balik2 dia pujuk saya untuk kata yes. Macam2 surprise dia bagi.. hadiah semua. Sebab saya nampak usaha dia yg tak putus2 tu walau saya pernah kata "tidak" dengan dia.. lama2 saya cair dgn usaha dia. So saya kata "yes". Tapi dalam masa yg sama dalam hati macam "betul ka aku ni nak kawin dah?" Saya tanak terburu-buru, tapi memikirkan dia nampak mcm ok je, so saya kata proceed.

Sedikit background ttng kami:
1. Saya tak pernah kawin, umo 33.. dia duda takde anak umo 37
2. Ex-wife dia dah kawin dah.. so dia dah 2 tahun single
3. Kami dua2 keje gomen.. tapi klu nk ckp tang pndapatan, pndptn sy lagi tggi dr dia.
4. Dia mualaf.. adik beradik dia semua bukan muslim.
5. Mak ayah dia dah lama takde. Meninggal masa depa sekolah
6.Dia kerja nun jauh di seberang.. so kami pjj.. nak jumpa kena beli tiket flight.


So saya berfikir.. betul ke apa yg saya decide ni? Saya pernah tanya dia pandai ngaji ke tak, dia baru blaja iqro 1. Bacaan solat ok ke tak.. dia kata tak la lancar mana. Tapi saya tahu dia solat, sebab sekeliling dia kawan sekeja dia semua melayu yg jenis solat. So dia pun rajin juga solat. Saya cuma concern boleh ke saya bimbing dia bab agama? sebab dia mengaku tu kelemahan dia. So soalan saya:

1. Apa pandangan korang kalau baru je kenal bbrpa bulan di social media kemudian decide nak kawin?
2. Korang rasa ok tak kalau perempuan bimbing lelaki bab agama? (saya bukanlah arif sgt bab agama..  tp sy tau mengaji hukum semua, dan saya dulu pn budak sekolah agama)
3. Korang rasa susah tak klu nak masuk dan blend-in dgn family yg bukan muslim? dari segi makanan, budaya.. etc..

Apa pendapat korang? Saya hanya bertanya pendapat, untuk menyakinkan keputusan yg saya buat ni.. takut tersilap langkah.
Terima kasih kerana sudi membaca.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-2-2021 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PristineOne at 18-2-2021 10:58 PM

Dont!!....... a bit NO NO...

Sekilas baca crita u ni...Pokchik dah tao species apa mamat duda mualaf keja gomen tuh..

Malas nak hurai panjang2... Rajin kalu gi ler carik balik tred Pokcik kat bod neh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 09:44 PM | Show all posts
keje gomen

bestnye

haaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2021 09:47 PM | Show all posts
PristineOne replied at 18-2-2021 09:42 PM
Dont!!....... a bit NO NO...

Sekilas baca crita u ni...Pokchik dah tao species apa mamat duda mua ...

Spesis laki yg macamana pokcik?? cerita 20 patah perktaan je.. leh la
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 18-2-2021 09:47 PM
Spesis laki yg macamana pokcik?? cerita 20 patah perktaan je.. leh la

Duda...kenal dalam tenet....4 bulan...jumpa 3 kali...keja gred gomen lebih rendah.... ajak kawin.

Bukan resipi yg bagus..


Piss..piss..Tolak titik..baru 19 perkataan....ok ler tuh
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 10:19 PM | Show all posts
Camno nak bimbing...dah tentu kawin nanti tak duk sekali sama.tt pikir baik2 ehh..i taklarang.
Pikir logik je.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis tred.....

Lebihkan masa mengenali Duda gomen tuh..   Jantan fake daya tahan sorok perangai hantu adalah berbeza...ada yg tahan berlakon 4 bulan...ada 6 bulan dan ada yg setahun...

Hanya yang ikhlas jer akan tunjuk perangai sebenar dari mula kenal...waima perangai sebenar tu pun tak semenggah.

Sis tred gred kerja gomen lebih tinggi.... Kebarangkalian tu ada Duda Gomen pandang Sis Tred sebagai ATM...Bank Rakyat...Koperasi Angkasa dan kemudahan loan rumah gomen.

Peratusan juga tinggi....Duda gomen nih tak punya percaya diri...low self esteem. Apa barang takut Sis Tred terlepas ke tangan lelaki Gomen atau Abam Pulis juga Abam Askar.... Ko ada kualiti sebagai lelaki...ko kawin juga la nanti dgn sis tred....Nih apa barang main aci masa. Ingat pompuan nih main chup chup ke..sapa dapat dulu ----fail la Duda Gomen neh..

Satu bab lagik -- dia duda....check la dulu CTOS ..CRISS dia ngan janda dia --apa alasan bercerai?  Gaduh ka...selingkuh ka....pukul janda ka...atau alat kelamin tak naik?  Cek lerr dulu dari sumber2 yg lain, jgn takat pakai maklumat Duda Gomen jerr..

Dah terlanjur dia Duda tu keja gomen.....cuba la risik...dia ni keja bagus ke? Pernah anugerah cemerlang...pernah dapat melintang.....ke banyak kali kena warning letter? Rajin tak dia gi kursus.....semua info keja tu boleh jadik panduan nak tao perangai dia.

Apa apa hal....Sis tred jangan kelam kabut bagi jawapan nak kawin ngan Duda gomen neh.....bagi masa kenal dulu.

Mana tao...lelaki kiriman tuhan yg sebenar bukan duda gomen tuh.... Mungkin yg keja Agro Bank...tak pun Abam Askar tak pong Abam Maritim Malaysia. Lek lek la..

Dgn gaya rakus dan tak yakin diri nih...Duda Gomen neh macam takda ciri ciri lelaki kiriman tuhan melalui malaikat Jibrail.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 10:23 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 18-2-2021 10:28 PM
PristineOne replied at 18-2-2021 10:19 PM
Sis tred.....

Lebihkan masa mengenali Duda gomen tuh..   Jantan fake daya tahan sorok perangai ha ...

OMG pokcik oiiiii...kawan saya (tak bukan kawan sgtlah)..kawin sesamerrr cikgu okehhh, dah kawin baru tau laki dia personal loan 100k bagi parent..Beli tanah ke rumah entahh.
Takgamak nak tanya..kete dia loan lagi kann?
Jenuh nak makan lepas kawin

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 18-2-2021 10:23 PM
OMG pokcik oiiiii...kawan saya (tak bukan kawan sgtlah)..kawin sesamerrr cikgu okehhh, dah kawin b ...

Kan..kan...... Betul kan apa yg Pokchik citer kat atas.    Tu ler yg nasihat supaya cek bekgron orang yg motip sibuk nak ajak kawin cepat tuh..

Panjang kan masa kasik kenal betol2.

Dah panjang masa....tak nampak apa yg curiga...cek rekod loan dia pun ok..tapi lepas kawin...terkena jugak
Sama ada dapat laki baran...asik kena pukul

Atau dapat laki acah Bang Jamil - nak poligami tapi tak mampo

Atau dapat laki tak naik tangan tapi rajin isi borang bank rakyat...rajin isi borang masterkad....rajin isi borang koperasi angkasa dan sediakan guarantoo dan masa isi borang tu semua pakai IC bini dan payslip gomen bini

Maka itu semua adalah takdir yang tak dapat dielakkan. Maka sama hadap sajalah jika jiwa lemah.....atau bercerai la jika jiwa kuat dan boleh dapat lelaki kiriman tuhan lalamove malaikat jibrail antor.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Oo betul tu dengar nasihat pak pristine
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2021 10:53 PM | Show all posts
Meiizu replied at 18-2-2021 10:19 PM
Camno nak bimbing...dah tentu kawin nanti tak duk sekali sama.tt pikir baik2 ehh..i taklarang.
Piki ...

Ye. Tu la nak tnya pendapat kat sini. Kena pikir baik2 semua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2021 10:56 PM | Show all posts
PristineOne replied at 18-2-2021 10:32 PM
Kan..kan...... Betul kan apa yg Pokchik citer kat atas.    Tu ler yg nasihat supaya cek bekgron or ...

Iye pokchik.. mmg sebelum ni mcm tu la sy pikir.. kene banyak cek background dia kan. Sy sgt amik berat pendapat pokchik.. terima kasih.. cuma skg belum abis selidik lg ni. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2021 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Didoakan yang baik baik buat sis...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 01:00 AM | Show all posts
Edited by Meiizu at 19-2-2021 01:01 AM
mujer_in_espejo replied at 18-2-2021 10:53 PM
Ye. Tu la nak tnya pendapat kat sini. Kena pikir baik2 semua

Yeeee tt...i doa yg baik2 utk u...kita akan confuse antara perasaan cinta atau takut keseorangan tapi cuba lengahkan masa.buy time gituu....at least setahun
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 02:47 AM | Show all posts
Jumpa my husband dua kali aje sebelum kahwin. Dia kat Canada me kat Malaysia, so bual kat tepon, messenger.

Reality lebih kenal selepas duk serumah..

16 tahun dah berlalu..

Tapi semua kisah adalah berbeza...

Jika you rasa nak kenal lebih lama, buat.

Ialah biar lama kenal asal selamat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 09:03 AM | Show all posts
faraway1 replied at 19-2-2021 02:47 AM
Jumpa my husband dua kali aje sebelum kahwin. Dia kat Canada me kat Malaysia, so bual kat tepon, mes ...

Saya pernah terbaca byk kisah yg pasangan jumpa jodoh melalui online.. bahagia je mereka sampai sekrg kan.. tu sebab saya consider juga dia ni.. kalau dia ok, rasanya proceed. Kadang2 instict kita yg kuat mengatakan yg dia he is the one. tak perlu lama2 pn.. tapi tu lah.. hati ni berbagi sama ada perasaan yakin dan takut. Anyway, sy perlukan kata2 semangat dan cerita2 yg positif juga mcm cerita you.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 09:08 AM | Show all posts
pernah dulu ada lelaki ni ajak i kawin lepas 3 bulan kenal. mmg hari2 keluar lunch and dinner sama2. terus i kata, waittt i tak nak tergesa2. dia pulak nak cepat sbb baru putus tunang..so dia tak nak kejadian kekasih dikebas org sekali lagi

so bila i menolak, diam2 dia g cari yang lain..then kahwin. mmg i meroyan time tu. then allah jumpakan i dengan someone, bercinta 6 tahun...then i kahwin.

and now bila i tgk life lelaki dulu vs suami. i bersyukurrrrr tak pilih lelaki 1st tu.

so i vote for sila la kenali pasangan lebih lama, bukan setakat pasangan je. kenali keluarga dia jugak
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 09:42 AM | Show all posts
Edited by pawie at 19-2-2021 09:50 AM

pilihan atas tangan awak....

kebaikan
1. dia sudi jaga awak...
2. ada keja
3. anak yatim piatu.....boleh fokus pada keluarga awak
4. muaalaf.....kebiasaannya ..bila convert..atas ilmu dan iman.....kadang kadang lebih baik dari yang dari keturunan

keburukan
1. PJJ.....ujian yg besar...tapi saya percaya awak boleh terima....

kalau saya tempat awak....jika ini ....pilihan yg saya ada...saya terima.... dan saya harungi ujian ini...
sebab...belum tentu ..jika saya tolak...ada lelaki lain yang sanggup terima saya.....sebab dah 33tahun saya hidup...inilah lelaki yang sanggup menikahi saya...

perjalanan hidup kita...ibarat pengembara.....apa yang kita jumpa yg baik sepanjang perjalanan....kita ambil...kita guna......sebab belum tentu lagi...dihadapan yang kita akan jumpa lagi
awak boleh buat beberapa ujian/test terhadap dia
1. ujian kesabaran
2. ujian kemurahan
3. ujian kepimpinan
4. ujian keimanan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 10:09 AM | Show all posts
Penah kenal 3 bulan, tiba2 ajak kawin & terus minta izin nak hantar family untuk merisik. Iolss ok je, dah selamat nikah, masuk setahun lebih dah kawin.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 01:05 PM | Show all posts
TT takkan kenal seseorang selagi tak duduk sekali.
buatlah istikharah. minta dipermudahkan urusan
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list