Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3565
View
49
Reply

[Tempatan] Bank jadi mcm Ah Long. Tony baru kenal rupa sebenar bank-bank semasa pandemik Covid-19

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-3-2021 07:58 AM | Show all posts |Read mode
Bank-bank bertukar menjadi ah long ketika pandemik Covid-19 – Tony Fernandes
By
Wartawan MalaysiaGazette -
6 March 2021


PETALING JAYA – Rundingan dengan institusi perbankan adalah pengalaman paling teruk semasa krisis ekonomi, kata Tan Sri Tony Fernandes.

Disebabkan itu, beliau berharap fungsi bank-bank diambil alih oleh teknologi kewangan (Fintech).

Pengasas AirAsia itu kesal kerana bank-bank telah melupakan syarikat-syarikat yang mempunyai prestasi baik sebelum krisis pandemik Covid-19 yang juga akan kembali stabil semasa pasca pandemik.

“Bank mudah lupa dengan hubungan baik selama 15 tahun ini, tiba-tiba (ketika pandemik) mereka boleh menjadi loan shark collector (ah long),” katanya ketika bercakap secara maya dalam wawancara Forum Ekonomi Belia yang memasuki hari kedua, hari ini.

Lantaran itu, secara sinis Tony berkata, kelangsungan industri bank mungkin tidak panjang.

Sedangkan, katanya, bank-bank sepatutnya mengekalkan style lama yang sentiasa mengutamakan hubungan baik dengan pelanggan-pelanggan untuk mengukuhkan syarikat-syarikat selepas krisis.

Sehubungan itu, bank-bank perlu melihat semula model perniagaan masing-masing, ujar beliau.

Dalama wawancara itu, Tony yang agak beremosi berkata, Covid-19 memberi impak yang tidak pernah dilihat dalam industri penerbangan sebelum ini.

Katanya, ketika negara dilanda gelombang pertama Covid-19 pada bulan April tahun lalu, KLIA2 tidak ubah seperti sebuah kawasan bencana kerana tidak kelihatan seorang pun di situ.

Beliau berharap program vaksin di seluruh dunia menjadi game changer kepada industri penerbangan dan industri kembali bermula dua, tiga minggu lagi.

“Saya jangka sempadan dibuka semula pada Julai ini,” ujarnya.- MalaysiaGazette

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-3-2021 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru tau kee...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
even bank islam pun mcm loan shark, apatah lg bank liberal yg biase2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
amboi klu jd fintech takut pulak downsizing pekerja. apa beza fintech dgn bank tradisonal. klu lambat bayar hutang, bank x chase ke.  guna fintech boleh lewat bayar ke. ak x nmpak idea dia ni. dh nama hutang mmg org kejar le, ah long, ptptn, bank rìmau, bank sotong.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:38 AM | Show all posts
marahkan kelambu habis semua nyamuk di bakar
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Pax lambat sikit tiada consideration ya. Sama saja..

Mengata dulang paku serpih
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:50 AM | Show all posts
kelapaparut replied at 7-3-2021 08:25 AM
even bank islam pun mcm loan shark, apatah lg bank liberal yg biase2 tu..

betul uola pinjam 100k kena byr hampir 150k hahaha kelakar lah nama aje bank islam malas iols nak kata apa
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Abam Tony kena start blajar beli katebang cara tunai.

Nak cash banyak, sila bukak satu ngo dan kutip derma.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
yusryimran replied at 7-3-2021 08:50 AM
betul uola pinjam 100k kena byr hampir 150k hahaha kelakar lah nama aje bank islam malas iols nak  ...

Extra 50k tu utk pengurusan.

1/3... mirip macam NGO gak laa.
Apa boleh buat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang mana2 bank ke apa macamtu ler kan. Tapi uncle tony ni dulu duk gebang harta tak habis berapa keturunan, now see your level dikk..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Hidup ibarat roda. Tak sangka mmg kena lenyek teruihh
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
yusryimran replied at 7-3-2021 08:50 AM
betul uola pinjam 100k kena byr hampir 150k hahaha kelakar lah nama aje bank islam malas iols nak  ...

Susah nak cari intitusi yang xde riba. Akhir zaman kan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bank bukan badan kebajikan.
Perlu bayar upah pekerja,kos operasi,dividen penyimpan dan pemegang saham. Kalau terasa terbeban dengan bank cuba la meminjam dgn mak bapak korang,ahli keluarga lain atau kawan2
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang fitnah bank islam riba dan menindas orang tu harap banyakkan membaca. Jangan tunjuk goblok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2021 09:41 AM | Show all posts
habis selama ni AA ok ka di mata penumpang?
bab refund punya la liat
walhal semua info dh ada
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Ah kecoh la lu tony. Time kaya bisnes kencang tade plk mengelupor mcm ni. Time susah da semua org x btl, ko sorang je yg btl.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 7-3-2021 09:41 AM
habis selama ni AA ok ka di mata penumpang?
bab refund punya la liat
walhal semua info dh ada

Kan... Mengata dulang paku serpih sangat
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 10:29 AM | Show all posts
Tak pyh hadap bank

Ah long kan ade

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 10:49 AM | Show all posts
nak tau susah senang...
bukaklah bank sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2021 11:07 AM | Show all posts
kelapaparut replied at 7-3-2021 08:25 AM
even bank islam pun mcm loan shark, apatah lg bank liberal yg biase2 tu..

ehhhh islam xkan la


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list