Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
8253
View
69
Reply

[Tempatan] Isu Kesan Sampingan & Pampasan Vaksin, Kerajaan Digesa Bersuara!!

[Copy link]

Author: BicaraHatiku       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-4-2021 11:54 AM | Show all posts |Read mode
Edited by BicaraHatiku at 15-4-2021 12:02 PM

Kuala Lumpur: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) meminta kerajaan mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) yang jelas untuk penerima suntikan vaksin Covid-19 membuat aduan dan ganti rugi jika mengalami kesan sampingan.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, kerajaan terutama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu menerangkan kaedah jelas supaya tuntutan boleh dilakukan penerima vaksin terbabit.

Beliau berkata, pihaknya menerima banyak aduan daripada penerima vaksin dan waris yang mengalami pelbagai kesan sampingan dan tertanya-tanya bagaimana hendak menangani situasi tidak pasti itu.

"Kami terima 40 aduan setakat ini berkaitan kesan sampingan suntikan vaksin Covid-19.

"Mereka  tidak tahu nak mengadu kepada siapa. Kebanyakannya dalam kategori golongan berpendapatan rendah dan sederhana yang mungkin bermasalah jika nak ambil peguam.

"Kerajaan perlu jelaskan macam mana kaedah tuntutan pampasan supaya perkara berkaitan dapat diselesaikan. Nak isi borang apa, perlu hubungi siapa dan sebagainya. Jika borang tuntutan  dihantar, sebutkan bila pampasan itu boleh dijelaskan.

Lanjutan: Harian Metro

Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 68 Users voted

Poll is finished

7.25% (5)
47.83% (33)
4.35% (3)
40.58% (28)
Your User group have no permission to vote

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-4-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ceh.. Org pertama pulak yg undi
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Staff KKM kena covid konon dapat pampasan pon ujung2 claim tk layak. Phuihh.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 01:06 PM | Show all posts
dah suntik 1st dose..tangan rasa sakit sehari lepas suntik dan rasa mcm nak demam xde selera makan tp xdemam pon..

btw sop vaksin kerajaan mmg tunggang langgang ya,lepas injek nak update dlm mysejahtera pun x boleh nk kena datang balik klinik keesokan hari nak hapdet apa jadah tu sume
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Pampasan sampai 500k skali pun kalau kkm declare mati sbb jatung, darah tinggi pun x guna gak....
Mereput jer lah kalau vax tu ade side effect
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila baca byk side effect astrzneca tu..takut pulak iolls nak cucuk...huhuhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu dah daftar, blh cancel ek?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 15-4-2021 01:06 PM
dah suntik 1st dose..tangan rasa sakit sehari lepas suntik dan rasa mcm nak demam xde selera makan t ...

Acik aku dah daftar vaksin mySengsara. Lepas tu keluar kat grup Wasap kampung mintak datang ke Klinik kampung isik borang manual utk.daftar.  Dah lar negara paling lembab dunia bab vaksin.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 15-4-2021 01:06 PM
dah suntik 1st dose..tangan rasa sakit sehari lepas suntik dan rasa mcm nak demam xde selera makan t ...

Acik aku dah daftar vaksin mySengsara. Lepas tu keluar kat grup Wasap kampung mintak datang ke Klinik kampung isik borang manual utk.daftar.  Dah lar negara paling lembab dunia bab vaksin.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Aritu kes daging beku ko suruh grup masjid buat keja. Now buat lah bende yg.sama wahai Nadzim ngong  oii
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-4-2021 03:25 PM
Acik aku dah daftar vaksin mySengsara. Lepas tu keluar kat grup Wasap kampung mintak datang ke Kli ...

Weii kande.. kuar estatelas.. dinda betulkan kesalahan vocabulary
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 15-4-2021 04:03 PM
Weii kande.. kuar estatelas.. dinda betulkan kesalahan vocabulary

Dah daftar mySengsara belom
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-4-2021 04:07 PM
Dah daftar mySengsara belom

Bolom kandee.. dinde takutt
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 15-4-2021 03:25 PM
Acik aku dah daftar vaksin mySengsara. Lepas tu keluar kat grup Wasap kampung mintak datang ke Kli ...

Hahaha sbb tu aku jarang  pkai mySengsara tuh..nak masuk mana2 prefer tulis nama je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2021 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mahalnya replied at 15-4-2021 03:22 PM
Klu dah daftar, blh cancel ek?

Boleh ...nnti sblom time nk cucuk vaksin tu dia kn kasi 48 jam setuju atau tak vaksin yg akn diberi.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
KeraJaan tunggang langgang ni ntah apa2
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah injek. So far ok la. Cuma rasa mcm penat/sakit kt tempat injek
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 08:09 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 15-4-2021 08:19 PM

rileks la, yang kena side effect pun cuma 3-4 % ajer.
anggap la mereka mereka mati kerna berkorban untuk negare.
lagi pun mereka dah sampai ajal nyer.

mereka adalah insan2 bertuah yang memilih takdir hidup sebagai tikus makmal.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 15-4-2021 08:09 PM
rileks la, yang kena side effect pun cuma 3-4 % ajer.
anggap la mereka mereka mati kerna berkorban  ...

Shhh... adik aku yang provaks tu sentap dengan ayat "tikus makmal" tu, dia tukar dengan "maqosid syariah"...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2021 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
akuchenta replied at 15-4-2021 07:56 PM
Dah injek. So far ok la. Cuma rasa mcm penat/sakit kt tempat injek

Dah tulis wasiat harta ke belum?? Ha ha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list