Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
9346
View
128
Reply

UPSR Dimansuhkan, Suhaimi Saad Bangga Dapat Buktikan Sijil Pelajaran Tak Penting

[Copy link]

Author: Cari-Saiful    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2021 02:35 PM | Show all posts
prizadane replied at 4-5-2021 02:15 PM
Zaman sekarang ni ada ke lagi orang apply kerja guna sijil UPSR? Sorry, iols tak tahu.

Tapi most ...

mana laku sijil upsr tu. walaupun dapat 5A UPSR pun ingat boleh terus apply jadi doktor ka?


iols pernah baca komen kat page syed azmi. dia kan selalu bagi bantuan. so ada pasangan muda anak sorang
minta bantuan. dia meniaga cendol tapi tak berapa laku. so dia terdesak la duit dah takde nak beli susu anak.

kat ruangan komen ramai bagi cadangan suruh dia minta kerja kilang. sebab area dia duduk tu banyak kilang.
ada yg cakap gaji boleh dapat 2k++

sekali peminta bantuan ni muncul dan reply komen.
dia cakap dia dah banyak kali pergi apply kerja kilang.
Tapi semua nak tengok SPM. dia sekolah sampai tingkatan 3 je.
sebelum ni dia kerja kedai makan je tapi sebab covid kedai makan tu tak boleh
continue bisnes.

see? penting tak penting la SPM tu. kadang company bukan nak tengok berapa A pun hang ada
cuma nak make sure hang memang tamatkan sekolah ja

uols rasa anak sohai nanti macam mana agaknya.
kesian tau tak.



Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-5-2021 02:39 PM | Show all posts
Elbum tk laku ke tu sampai nk up cite2 isu semasa utk mengaburi mata tololwers konon diri tu bagus walhal nk pkai kain pelikat pun mengharapkan "jiran" kasi kat dia...







Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 02:43 PM | Show all posts
Bewak,

kau dah doa supaya Allah hantarkan orang bagi kau baju raya, duit raya, kuih raya, lemang ketupat rendang buat family engkau ke belum? Cepat2 doa, doa kau kan maqbul. Peminat kau semua baik hati, diorang tahu kau miskin tak mampu nak sedia semua tu utk family dan diorang kesian sangat kat anak2 kau.  Jangan lupa upload sini tau.

Dah banyak duit esok buat la kenduri sempena upsr dan mansuh dan pt3 dah batal... jangan pi berbuka kat SR pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Wei... Sohai sangkak, hang pi gali lubang pastu hang pi terjun dalam tu pastu hang pi kambuih diri hang la.... Cemuih aku dengaq pandangan hang
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Parit.Hilton replied at 4-5-2021 02:35 PM
mana laku sijil upsr tu. walaupun dapat 5A UPSR pun ingat boleh terus apply jadi doktor ka?
...

Exactly. Sebab tu iols tak cadangkan kerja kilang or fast food anak anak heols. Kalau kerja kat Jakel maybe boleh, setaraf dengan pakistan yang kerja di situ lah. Tapi aku rasa pakistan yang kerja di Jakel tu pun silap-silap ada degree.

SS ni think positif sangat dengan hidup dia. Dia rasa hidup dia dah cukup bagus... kesian anak-anak dia. SS n Ina Munge, sikit pun iols tak kesian
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai memangla UPSR dimansuhkan.. tapi lagi byk projek projek utk merangsang minda anak anak.. bammi, kesian anak hidup bawah tempurung.. bagi la pelajaran yang sempurna sebab tu je la harta kalau bammi takde nanti (katanya hidup tak lama dah)
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Xtau la ye knp rasa geli. Jgn la upload gmbar lg pls
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 03:04 PM | Show all posts
hantu_gigibewak replied at 4-5-2021 02:21 PM
Bewok
Kami tau ampa suka benaq skodeng kat sini tapi tak mampu nak komen sbb hati tisu...kang nange ...

hahahha... yang ni kelakar. hilang loya baca komen lawak ni. hahah
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 03:06 PM | Show all posts
Parit.Hilton replied at 4-5-2021 02:35 PM
mana laku sijil upsr tu. walaupun dapat 5A UPSR pun ingat boleh terus apply jadi doktor ka?
...

Dia dh buat succession planning yg maha hebat utk rohinya hanyut tu....
Sedari kecil dh buat On The Job Training....melolong melalak kat pasar tani atas pretext kutip derma...siap dh ada contigency plan....kalo dh kutip derma, nk buat apa dgn kutipan tu supaya org tak leh dispute ianya disalah gunakan utk makan bahu kamben dan minum kopi hipstur

Dia senirik yg menjahanamkan masa dpn keturunan dia.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 03:54 PM | Show all posts
berebut si ss dgn lopa nak jadi bualan ya..

upsr mansuh pun, budak2 yang gi sekolah tu belajar mcm2, matematik, sains, sejarah..

anak2 kau? setara ke perkembangan drg dgn budak2 yang bersekolah tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Parit.Hilton replied at 4-5-2021 02:35 PM
mana laku sijil upsr tu. walaupun dapat 5A UPSR pun ingat boleh terus apply jadi doktor ka?
...

I rasa suhaimi nak anak dia jadi penyanyi nasyid.

Kalo kita cite pasal peminta bantuan ni yg tak boleh keje kilang sbb xde spm, dia dulik ape. Dia nk anak dia jadi penyanyi nasyid ya. X yah susah2 amek math, sains, segala tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:07 PM | Show all posts
Nasib baik iols pose, rasa nak memaki je nih.. Fuhh
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga umur SS dipanjangkan supaya dia boleh rasa hasil kekejaman dia kat anak2 dia bila anak2 dah besor.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:14 PM | Show all posts
bodohnya pemikiran ss ni pelajaran dan ilmu tu penting sangat dalam hidup.kalau kau tak berjaya jangan heret anak kau sekali
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
upsr mmg xda...ujian lain ada lagi la...tu la jd kera sumbang
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesungguhnya...aiolzs tgh berpuasa.. walaupun ada rasa loya slps tgk muka dia ni,ai akan cuba tahan diri..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Parit.Hilton replied at 4-5-2021 02:35 PM
mana laku sijil upsr tu. walaupun dapat 5A UPSR pun ingat boleh terus apply jadi doktor ka?
...

Tapi tu yg pelik rakyat tempatan nak SPM bagai kalau warga asing tak reti baca pun boleh LPS DPT kerja,maklumlah guna agen
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut keadaan gak la pasal sijil tu
Kalau ada tanah pastu rajin kerja , mmg x penting pun sijil tu
Yg penting SPM tu lah sbb kot nak sambung blajar lagi ke
Upsr tu mmg xde org pndang pun
Bodo2 pun bagi la ada apa2 sijil kemahiran pun xpelah
Melainkan mmg hebat meniaga sndri ke apa ke
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia yang kononya ustaz tu, cuba cari dalam alquran berapa kali Allah sebut mengenai ilmu. Allah sebut ilmu lebih dari sebut agama. Sebab tu wahyu pertama Nabi Muhammad, iqra' (surah al-alaq). Btw, aku bukan ustazah. Aku dengar dalam radio nasional fm{:thief. Nak tahu lebih lanjut, belajar dengan yang pakar.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sape la pegi tnya pendapat si sohai ni..
Dh bgi pendapat yg menyakitkan hati..
Org mcm dia ni xboleh buat ap dah.. Rs diri sendiri betul..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list