Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
9750
View
77
Reply

Abang rahim korang kongsi resipi Ayam Masak Merah Gula Melaka

[Copy link]

Author: maxim       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-5-2021 03:28 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maxim at 5-5-2021 03:27 PM

Rahim Sepahtu Kongsi Resipi Ayam Masak Merah Gula Melaka & Fruit Trifle Puding Air Tangan Isteri

image.png
image.png

image.png

Hari ini dalam Rasa Nostalgia Ramadan episod ke 16 menampilkan aksi selebriti terkenal iaitu Rahim Sepahtu bersama isteri, Norazlina Abdullah @ Kolin yang telah berkongsi sajian-sajian mudah dan sedap untuk berbuka. Seronok menyaksikan aksi keduanya. Malah ada sahaja usikan yang dari Rahim buat isterinya. Lebih menarik lagi, ada juga penampilan seorang lagi isteri selebriti ini iaitu Lily Khay.

AYAM MASAK MERAH GULA MELAKA

image.png

BAHAN-BAHAN:

4-5 ketul ayam yang telah digoreng
2 biji bawang merah C hiris nipis
3 ulas bawang putih  C kisar
2 inci halia C kisar
2 inci lengkuas C kisar
2 batang serai C kisar
2-3 sudu makan cili boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Gula melaka secukup rasa
1 kiub pati ayam
Minyak masak
Air secukupnya

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak dan tumsi bawang merah hingga wangi.
Kemudian masukkan cili boh. Masak hingga hingga garing.
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis lagi hingga harum.
Masukkan gula melaka dengan secukupnya, semua sos dan pati ayam. Tambah sedikit air jika mahukan hidangan yang sedikit berkuah.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan juga tomato. Kacau sebati.
Bila tomato sudah lembik, angkat dan sedia untuk dihidangkan.


FRUIT TRIFLE PUDDING
image.png


BAHAN-BAHAN:

Kek Vanilla C potong dadu kecil
1 biji mangga C potong dadu
Strawberi C potong kecil
Kepingan nanas dalam tin (termasuk sirup sekali)
Blueberi
Krim putar segera
Nata De Coco secukupnya

BAHAN SOS KASTARD:

1 tin susu cair
4 1/2 sudu makan gula
1 mangkuk tepung kastard
Sedikit air

CARA MEMASAK:

Satukan tepung kastard, susu cair, gula dan air secukupnya ke dalam mangkuk. Sebatikan supaya adunan tidak berketul.
Masukkan adunan tepung kastard ke dalam kuali. Masak guna api perlahan hingga sedikit pekat.
Ambil potongan kek vanilla. Susun dalam bekas dengan secukupnya.
Kemudian susun potongan buah-buahan dengan secukupnya. Sudukan juga sedikit sirap nanas ke atas kek.
Sudukan sos kastard dengan secukupnya.
Paipkan krim putar mengikut kreativi masing-masing.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.

SELAMAT MENCUBA YA GAIS







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-5-2021 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg nomot 2 tu bukan ke promote healthy diet apa semua ke suatu masa dulu?apsal abg rahim  kowang & nomot 1 yg kempis?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 03:31 PM | Show all posts
iols suka ayam masak merah versi manis2 less pedas kalau makan dgan nasi minyak / briyani / nasi tomato, selalunya kalo buat sos cili > cili boh.... kalo nasi putih suka ayam masak merah versi pedas, cili boh > sos cili.... dapnyeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ape benda la si gemuk yg tak kelakar ni buat....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Lawa lagi yg bini no 1 tu...nampak muka cam mak datin have2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:16 PM | Show all posts
nampak awkward nau dua2 bini rahimok. tangan dok pegang kat depan berpeluk tubuh. masing2 gigih nak nampak kurus..kesiannnnn
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru nak maki dah kenapa maid bibik sesedap rasa nak letak tangan atas bahu rahimok sekali tgk betul2 binik no 2 rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul ke rahim takde keperluan ni pon buat bs..lakibini..aku baca dkt komen fb
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Knp no2 tu pakai tudung sedepan depan yg boleh? Adoii
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai baju hitam untuk efek kurus ke
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh yg no dua tu bukan kemain bukak coaching kurus ke apa. Tgk macam no 1 tu je pulak yang kurus.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu diaaa acik all in mendoniaaa. Inilah masa yang acik tunggu2
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
kolin makin kurus. yang kakak korang ngegym tu awat chubby?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bambimo at 6-5-2021 05:33 AM

Weiii kurus nya 1st wife
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 5-5-2021 03:31 PM
iols suka ayam masak merah versi manis2 less pedas kalau makan dgan nasi minyak / briyani / nasi tom ...

Ni sama dgn selera iols. Kalau aym masak merah , bila pedas mmg turn off sbb i nk aym masak merah bukan aym masak sambal
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang nampak sangat Lily tu gigih kan. Kolin rileks je. Btw lawa rupanya Kolin ni. Jarang tengok gambar dia bergaya bermekap.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 5-5-2021 04:11 PM
Lawa lagi yg bini no 1 tu...nampak muka cam mak datin have2..

I pon nmpk mcm tu. Mcm laki bini n bibik
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
jijilaaa replied at 5-5-2021 04:16 PM
nampak awkward nau dua2 bini rahimok. tangan dok pegang kat depan berpeluk tubuh. masing2 gigih nak  ...

Komen ni pon i setuju. Mcm x selesa bila masing2 masuk skali 1 frame. Berlumba nk nmpk kurus
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 5-5-2021 04:11 PM
Lawa lagi yg bini no 1 tu...nampak muka cam mak datin have2..

Btol tuh u...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
kantoi size sebenar sebab tak boleh nak pakai filter kat publishing orang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list