Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
1690
View
41
Reply

[Tempatan] PNB, KWSP, maybank, KWAP penaraju utama pemusnahan hutan - research tak berasas dan menyimpang

[Copy link]

Author: ResellerMaxis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-6-2021 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by ResellerMaxis at 13-6-2021 08:56 PM

'GLC Malaysia senarai teratas pelabur utama berisiko ancam hutan'


Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menduduki tempat teratas senarai syarikat pelabur global yang mengancam alam sekitar dengan penebangan hutan.

Beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terdiri daripada Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (Kwap) dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) juga berada pada kedudukan 10 teratas.

Sementara itu, Malayan Banking Berhad (Maybank) pula tersenarai antara 10 institusi kewangan teratas yang memberikan pinjaman kepada syarikat berkait penebangan hutan.

Senarai tersebut dibuat oleh Forests and Finance, suatu inisiatif yang bertujuan untuk menyorot dan meminimumkan peranan kewangan dalam menyumbang kepada kegiatan penebangan hutan.

Ia kerjasama antara beberapa kumpulan alam sekitar dari seluruh dunia termasuk Sahabat Alam Malaysia, Rainforest Action Network, TuK Indonesia, Profundo dan Amazon Watch (gambar webminar, bawah).


Sistem kedudukan 'ranking' ini berdasarkan pada daftar 300 syarikat di seluruh dunia yang dikenal pasti sebagai "syarikat berisiko terhadap hutan" kerana operasi mereka dalam pengeluaran minyak sawit, soya, getah, kayu, daging lembu dan kertas.

Data terkini yang tersedia untuk umum digunakan untuk mengesan pembiayaan yang diterima oleh syarikat-syarikat ini.

Diukur berdasarkan kuantum kewangan, Forests and Finance meletakkan PNB sebagai pelabur nombor satu syarikat berisiko terhadap hutan dengan nilai AS$5.710 bilion (RM23.460 bilion) pada April 2021.

Kesemua lima penerima teratas pelaburan PNB dalam kategori ini adalah syarikat konglomerat ladang kelapa sawit - Sime Darby, IOI Group, Batu Kawan Group, Genting Group dan United Plantations.

Batu Kawan Group ialah syarikat induk Kuala Lumpur Kepong Bhd.

Di tempat kedua dalam senarai itu adalah KWSP, dengan pelaburan AS$4.162 bilion (RM17.100 bilion) ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan.

Lima pelaburan teratas dalam kategori ini hampir serupa dengan PNB kecuali pengilang sarung tangan getah Top Glove.


Di tempat keenam dalam senarai "pelabur teratas" adalah Kwap yang melabur AS$1.274 bilion (RM5.220 bilion) ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan, lima daripadanya adalah Sime Darby, Top Glove, IOI Group, Genting Group dan IJM Group .

Felda menduduki tempat ketujuh dengan pelaburan AS$1.110 bilion (RM4.560 bilion).

Lima pelaburan berisiko terhadap hutan teratas adalah Felda Group, Batu Kawan Group, Boustead Group dan TH Group.

Syarikat swasta, bank

Konglomerat swasta Genting melengkapkan senarai 10 teratas dengan AS$913 juta (RM3.750 bilion) dilaburkan ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan.

Walau bagaimanapun, laman web Forest and Finance tidak memberikan profil mengenai siapa benefisiari paling atas.

Sementara itu, Maybank pula berada pada kedudukan ketujuh dalam senarai "pemberi pinjaman teratas" yang memberikan pembiayaan AS$7.504 bilion (RM30.830 bilion) kepada syarikat yang berisiko terhadap hutan.

Antara tahun 2016 dan 2020, pelanggan utama bank dalam kategori ini adalah Albukhary Group, Sinar Mas Group, Batu Kawan Group, Sime Darby Plantations dan Triputra Group.


Maybank juga membuat pelaburan besar ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan.

Sehingga April 2021, lima syarikat teratas dalam kategori ini adalah Top Glove, Sarawak Oil Palms, TSH Group, Batu Kawan Group dan Hap Seng Group.

Forest and Finance berkata pihaknya telah menghubungi semua syarikat yang dinamakan untuk memberi komen mengenai sistem rankingnya.

Malaysiakini telah menghubungi PNB, KWSP, Kwap, Felda, Genting dan Maybank untuk mendapatkan maklum balas.


Senarai 300 syarikat berisiko ancam hutan yang dikaji Forest and Finance dimaksudkan untuk berfungsi sebagai "sampel perwakilan" syarikat yang mempengaruhi hutan hujan dan bukan senarai lengkap.

Syarikat-syarikat ini dipilih berdasarkan ukuran firma, keluasan tanah operasi, akses terhadap informasi tentang pembiayaan mereka dan kesan negatif yang diketahui daripada operasi mereka terhadap alam sekitar.

Bercakap pada forum dalam talian mengenai Hutan dan Kewangan petang ini, penyelidik kanan Profundo, Ward Warmerdam berharap institusi kewangan akan lebih peka apabila terlibat dalam pengawalseliaan dengan syarikat berisiko terhadap hutan.

Profundo adalah sebuah organisasi bukan berorientasikan keuntungan yang berpusat di Amsterdam, Belanda.

"Sebagai contoh, sebuah bank memberikan pinjaman kepada sebuah syarikat kelapa sawit dan syarikat itu baru-baru ini melakukan pembukaan tanah dengan pembakaran hutan. Kemudian syarikat itu boleh didenda atau konsesinya mungkin ditamatkan.

"Dengan pembatalan konsesi, pengeluaran dipengaruhi dan kemampuannya untuk menjana pendapatan yang mencukupi tentu saja berkurang, yang menjadikannya lebih sukar untuk membayar pinjaman.

Kalau anda terlepas...

KOLUM | Kemudian kamu salahkan rakyat
"Sekiranya syarikat lebih sukar untuk membayar balik pinjamannya, maka ini merupakan risiko kepada bank yang memberikan pinjaman ini [...] jadi kami percaya risiko terhadap alam sekitar, sosial dan urus tadbir ini dapat diterjemahkan kepada risiko kewangan," katanya.

Oleh itu, Warmerdam berharap bank dan pelabur dapat membantu mendorong amalan perniagaan yang lebih sensitif terhadap alam sekitar.

"Kami percaya institusi kewangan perlu menerapkan dasar yang bukan hanya untuk tujuan mereka sendiri supaya mengurangi risiko kewangan mereka sendiri, tetapi juga mendorong syarikat untuk menambah baik amalan perniagaan mereka.

"Yang akan mengurangkan risiko sebenar di lapangan untuk masyarakat setempat dan alam sekitar," katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 03:12 PM | Show all posts
beri pinjaman = melabur?
lain macam definisi...
bank earn interest/charges/fee/commission...
lain lah inst pelaburan KWSP/PNB/KWAP jika mereka melabur disitu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2021 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 12-6-2021 03:12 PM
beri pinjaman = melabur?
lain macam definisi...
bank earn interest/charges/fee/commission...

Kalau kau bagi kawan pinjam duit sebab dia tengah sesak. Memanglah bukan melabur.

Dalam kes bank dia bagi pinjam dalam masa sama caj interest (faedah) paksarela pada peminjam. Indirectly perbuatan dia tu melabur dan mengharapkan dividen.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 03:59 PM | Show all posts
x heran klau 100 tahun in future next generation akan menyumpah seranah atas kubur datuk nenek  sebab  dulu dah musnahkan alam smpai bumi dah x boleh didiami manusia
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 04:33 PM | Show all posts
Tak payah nak tuding jari... hutan takkan musnah jika tiada demand... ramai hipokrit acah2 nak selamatkan hutan ka apa kaa especially omputeh... padahal depa laa bapak segala kehancuran...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Fight people fight!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 12-6-2021 03:22 PM
Kalau kau bagi kawan pinjam duit sebab dia tengah sesak. Memanglah bukan melabur.

Dalam kes ban ...

jauh sangat terpesong article ni..
konsep bank mudah je..
bagi pinjam bayar balek wt interest..
n dah buat due diligence ttg co. tu..
x sampai tahap biz co. tu rosakkan alam sekitar ke apa ke.. sapelak yg nak g check semua tu..
kalau aku jual grg pisang.. aku expect pembeli byr harga pisang tu.. bkn nak selidik duit dia bayar tu dari hasil halal ke haram..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2021 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 12-6-2021 04:45 PM
jauh sangat terpesong article ni..
konsep bank mudah je..
bagi pinjam bayar balek wt interest.. ...

Kami hanya labur di syarikat amal piawai kelestarian, kata PNB

Annabelle Lee

Setelah disenaraikan sebagai pelabur nombor satu di firma yang dikenal sebagai pendorong penebangan hutan, Permodalan Nasional Berhad (PNB) menjelaskan bahawa ia hanya melabur dalam syarikat minyak sawit yang mengamalkan piawai kelestarian.

"Berhubung dengan pendedahan PNB di sektor perladangan, penting untuk ditekankan bahawa syarikat pelaburannya mengikuti prinsip piawai kelestarian termasuk Meja Bulat mengenai Kelapa Sawit Berkelanjutan (RSPO), Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Lestari (MSPO) dan Minyak Sawit Berkelanjutan Indonesia (ISPO).

"Kedua-duanya membimbing tindakan syarikat dan menentukan bagaimana mereka menguruskan prestasi berkaitan dengan faktor ekonomi, persekitaran, sosial dan tadbir urus," katanya dalam komen kepada Malaysiakini.

PNB menambah bahawa ia memberi penekanan kepada para pelaburnya untuk memenuhi piawaian berkenaan.

Ia secara khusus menyebutkan bagaimana syarikat pelaburan Sime Darby menyasarkan untuk mengurangkan jejak karbonnya sebanyak 40 peratus menjelang 2030.




Semalam, inisiatif dalam talian Forest and Finance menganggarkan bahawa PNB telah melabur AS$5.710 bilion (RM23.460 bilion) ke dalam "syarikat berisiko mengancam hutan" pada April 2021.

Ia merupakan pelaburan paling banyak oleh satu entiti ke dalam syarikat tersebut dalam senarai Forest and Finance.

Kesemua lima benifisiari teratas PNB dalam kategori ini adalah konglomerat ladang kelapa sawit - Sime Darby, IOI Group, Batu Kawan Group, Genting Group dan United Plantations.

Batu Kawan Group adalah syarikat induk Kuala Lumpur Kepong Bhd.

Sistem ranking didasarkan pada senarai 300 syarikat berisiko mengancam hutan, yang dikenal pasti akan kesannya terhadap hutan akibat operasi dalam industri minyak sawit, getah, kayu, kedelai, daging lembu dan / atau sawit dan kertas.

Data terkini yang tersedia untuk umum digunakan untuk mengesan pembiayaan yang diterima oleh syarikat-syarikat ini.

PNB bukan satu-satunya syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Malaysia yang mendahului senarai Forest and Finance.

Kalau anda terlepas...

'Rezeki mengalir' di ibu jari tangan kanan Ainul Afief
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) disenaraikan sebagai pelabur kedua terbesar dalam syarikat berisiko mengancam hutan sementara Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (Kwap) dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) masing-masing menduduki tempat keenam dan ketujuh.

Malaysia Genting menduduki tempat kesepuluh.

Malayan Banking Berhad (Maybank) disenaraikan sebagai antara 10 institusi kewangan teratas di seluruh dunia yang memberikan pinjaman kepada syarikat berisiko mengancam hutan.

Forest and Finance adalah kerjasama antara gabungan kumpulan alam sekitar di seluruh dunia termasuk Sahabat Alam Malaysia, Rainforest Action Network, TuK Indonesia, Profundo dan Amazon Watch.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Anjing punya list.

Mana the American companies yg consume semua hasil hutan?

Anjing sial
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 09:19 PM | Show all posts
alaa tetiber  ada provokasi atau sebaran sentiment begini
GLC  yg ada kepentingan kerajaan


ada lah bunyi2 ....

yg tabung haji tu lagi best ....sekarang ni baguslah TRX pun terlepas, ogh tak berdecit dah kan
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 12-6-2021 04:45 PM
jauh sangat terpesong article ni..
konsep bank mudah je..
bagi pinjam bayar balek wt interest.. ...

Setuju.. Agk2 la nk libat sume benda
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kasibiman replied at 12-6-2021 09:10 PM
Anjing punya list.

Mana the American companies yg consume semua hasil hutan?

American company yang mana? Apple, fb, google, exxon mobil, tesla?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ntah apa2 lah motif dorang ni..
tiba2 dapat wahyu nak kluarkan article sebegitu mesti ada tangan2 ghaib yg suruh..
kalau mana2 co involve dlm amla atau ada ongoing legal case bank boleh lah freeze account...
mcm haritu bbrp co Msia involve kebakaran hutan kat Kalimantan.. kau rasa bank blh ke sesuka hati p freeze account dorang and exit customer tu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 12-6-2021 09:28 PM
American company yang mana? Apple, fb, google, exxon mobil, tesla?

Kraft
Kellogg's
archer Daniel Midlands
Olam
Wilmar
Mekdi.
Dan 765,000 lagi syarikat lain yg terlibat secara langsung jadi pemangkin pemusnahan hutan.

Kemusnahan alam perlombongan, pemerosesan Rare earth. Bauksit.
Intel. Hp. Dell. Apple. Tesla.

Pembaziran Sumber elektrik Dan pemusnahan alam sekitar pollution janakuasa tenaga, pemusnahan ekosistem utk hidro utk melombong matawang make-to-beileve: mana Nama mereka?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2021 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kasibiman replied at 13-6-2021 01:34 PM
Kraft
Kellogg's
archer Daniel Midlands

Mungkin sebab artikel ni specifically untuk aktiviti penebangan hutan. List company uol nyatakan tadi mungkin lagi banyak memusnahkan alam tapi dari sudut macam uol nyatakan tu.

Tapi xde siapa wat kajian or terbitkab artikel sebab semua orang guna kereta, laptop, phone dan lain lain. Xkan nak boikot lak kan macam mereka boikot sawit.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 13-6-2021 03:28 PM
Mungkin sebab artikel ni specifically untuk aktiviti penebangan hutan. List company uol nyatakan t ...


Penebangan hutan takkan berlaku tanpa permintaan kpd faktor yg menyebabkan berlakunya penebangan hutan.

Dan penebangan hutan tak terkawal Dan tak ikut best practice lebih banyak Di Indonesia Dan didukung duit dari Singapore.

So kenapa Nama Wilmar atau olam takde rujukan langsung?

Maka jelas ianya tidak lain tidak bukan hanya PR spin utk menjahanamkan Malaysia, industri sawit Malaysia.

Walhal sawit Indonesia dah overtake Malaysia bertahun2 dah.

So for this to be facilitated pulak by puak yg Rasa dia Tu :civil Malaysian', wak Kasi kecewa.

Talibarut jah semata2. Petualang negara.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 03:50 PM | Show all posts
kasibiman replied at 13-6-2021 03:34 PM
Penebangan hutan takkan berlaku tanpa permintaan kpd faktor yg menyebabkan berlakunya penebangan ...

talibarut greenpeace EU, US ka

diorang ni suka sangat serang dengan guna emosi dan propaganda.. sedangkan diorang sebenarnya nak protect their own local rapeseed oil producers yang lebih banyak memusnah kan hutan (lower production yield per hectare).. semua ada agenda sendiri je sbnrnya.. riding and sponsoring those NGOs utk serang hasil export Malaysia

kita berapa kali kena ban tak pasal2 .. sedangkan mmg indon lebih banyak memusnahkan hutan, membakar hutan dan malpractice

sedangkan sawit kita comply dgn pelbagai standards, dan tiada pembakaran hutan, semua hasil sawit, even pelepah, batang sawit yang tua. semua kita proses to ensure takde pencemaran.. jadi kenapa kita yang kena serang?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah takde modal

serang gomen pahang dah dijawab tak seperti difitnah

kait nama kerabat pun tak jalan juga sebab terbukti lesen dah beku sejak 2019

ni nak kencing ke lain pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2021 05:47 PM | Show all posts
kasibiman replied at 13-6-2021 03:34 PM
Penebangan hutan takkan berlaku tanpa permintaan kpd faktor yg menyebabkan berlakunya penebangan ...






Iol rasa kalau syarikat syarikat sawit ni stop meneroka kawasan baru untuk penanaman sawit. mungkin masalah ni boleh diselesaikan. kalau masih nak teruskan dengan sawit. boleh mula mengkaji macam mana nak tambah hasil dengan keluasan dan kawasan yang sama barangkali.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2021 05:49 PM | Show all posts
green~tea replied at 13-6-2021 03:50 PM
talibarut greenpeace EU, US ka

diorang ni suka sangat serang dengan guna emosi dan propaganda.. ...

tapi kenapa kawasan penanaman sawit ni sentiasa bertambah? setiap tahun ada kawasan baru untuk penanaman sawit.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list