Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
769
View
11
Reply

Israel Sumbang Dos Vaksin Pfizer Hampir Luput Tarikh Kepada Palestin

[Copy link]

Author: kp5x       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-6-2021 08:43 AM | Show all posts |Read mode

Kredit foto : NST, The New York Times







Menerusi satu kenyataan dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri Israel pada Jumaat, Israel akan memberikan lebih kurang sejuta dos vaksin Covid-19 kepada pihak berkuasa Palestin.


"Israel menandatangani satu perjanjian bersama pihak berkuasa Palestin dan akan membekalkan sejuta dos vaksin Pfizer yang tarikh luputnya akan tamat di dalam tempoh terdekat dan sebagai tukarannya Israel akan menerima dos vaksin yang akan dihantar Pizer kepada pihak berkuasa Palestin", menurut kenyataan bersama Pejabat Perdana Menteri Naftali Benett dan Kementerian Pertahanan dan Kesihatan.


Menurut kenyataan sama, Israel akan menerima sejumlah dos di dalam kuantiti sama daripada Pfizer pada bulan September/Oktober 2021 yang mana dos vaksin tersebut sepatutnya diterima pihak berkuasa Palestin dan perjanjian itu dimeterai setelah didapati stok vaksin yang dimiliki Israel telah mencukupi.


Kempen pertukaran vaksin itu dilancarkan Israel selepas menerima jutaan dos vaksin Pfizer-BioNTech.


Lebih 55% atau lebih kurang 5.1 juta rakyat Israel menerima dua dos suntikan vaksin manakala di Palestin hanya 260,000 penduduk sahaja yang selesai menerima dua dos suntikan vaksin.


Sejak Rabu hingga Khamis, 170 kes baru direkodkan di Tebing Barat dan Gaza menjadikan jumlah keseluruhan sejak pandemik kepada 312,000 dengan 3,540 kematian manakala di Israel 25 kes baru direkodkan sejak Khamis hingga Jumaat menjadikan jumlah kes keseluruhan kepada 840,000 kes dengan 6,420 kematian.


Pihak berkuasa Palestin yang berpengkalan di Tebing Barat masih lagi belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung pertukaran vaksin tersebut.


Perkembangan terkini yang oleh The New York Times melaporkan pihak berkuasa Palestin telah menolak penghantaran pertama kira-kira 100,000 dos vaksin tersebut hanya beberapa jam selepas kenyataan Pejabat Perdana Menteri Israel itu dibuat.


Jurucakap pihak berkuasa, Ibrahim Melhem berkata spesifikasi dos vaksin yang dihantar itu tidak memenuhi syarat perjanjian dan tarikh luputnya sudah terlalu hampir dan dan tidak akan sempat untuk digunakan. Pihak berkuasa sebaliknya akan menunggu penghantaran 4 juta dos vaksin daripada Pfizer-BioNTech pada tahun ini.


Sementara itu, pegawai Israel yang enggan dikenali berkata penghantaran pertama dos vaksin tersebut tarikh luputnya pada awal Julai dan sepatutnya memberikan cukup masa kepada pekerja kesihatan Palestin untuk melakukan proses suntikan vaksin. - CARI





kredit foto: fpri.org, al Jazeera.com



[size=1.25]

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
gaduh2 tp baik plak nk derma vaksin..
takut i vaksin yg yisrael bg..takut ada racun
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
siapa tadah bahu memang bodoh la...sedangkan tanah ko pun die nak rampas...

kahkahkah siapalah percaya vaksin ni saviour memang sheeple
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus Israel ni. Ye lah dari terbuang baik bg Palestinians. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 10:00 AM | Show all posts
israhel nk swap stok baru plaestin yg akan sampai sept nnt..bukan nk sumbang..

sumbang bg terus tanpa syarat..

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Siot je.. orang punya yg baru sampai nanti ko nak.. ko punya yg dah nak expired bagi kat orang
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Siot je.. orang punya yg baru sampai nanti ko nak.. ko punya yg dah nak expired bagi kat orang
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 22-6-2021 09:50 AM
gaduh2 tp baik plak nk derma vaksin..
takut i vaksin yg yisrael bg..takut ada racun

Nak ambek buad ape?

Cek out my sign8ure:
https://t.me/covidvaccineinjuries
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Zalim yahudi ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 02:45 PM | Show all posts
Yahudi Zalim.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Actually tiada siapa tahu real expiration date vaccine... Label hanya manufacturer date... If vaccine di simpan elok depa tidak expire e en beberapa tahun selepas expiration date... Cuma perlu di uji sample dahulu sebelum di guna...

Somehow... if israel still vaccine israelis same expired date sekarang.. seperti depa bagi kepada palestine... Fair lah kan... if depa tidak guna... Memang teruk lah perangai...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah ler tukor..bior ler die punya tu exp..sape suroh beli lebih dr keperluan..biar die rugi..dn xyah le pakai ayat sumbangan tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list