Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
1567
View
75
Reply

Pengenalan tentang Resin

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-7-2021 07:29 AM | Show all posts |Read mode
Sekarang ni agak trending kraf yang menggunakan resin ni...

Jadi FC buka thread ni untuk sama-sama kita bincang mengenai kelebihan dan kekurangan dari 2 jenis resin.

1. Resin AB

2. UV Resin

Apa beza nya ...?

RESIN AB

resin6.jpg

Resin AB ni kita kena campur mengikut sukatan yang ada pada label botol atau mengikut nisbah yang tertera semasa kita membeli nya.

Resin AB ada 2 jenis :
1. Campuran nisbah 3:1
2: Campuran nisbah 1:1

dan ...
ada 3 cara untuk menyukat ...

samada anda guna penimbang digital

resin4.jpg


atau beli penyukat plastik
resin5.jpg

atau cara jimat macam FC ... FC tanda kan mangkuk plastik kecik ...
resin.jpg




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 07:38 AM | Show all posts
Resin UV


resin9.jpg

Resin UV pula lebih mudah ...
tapi harga agak mahal berbanding dengan Resin AB

sebotol 100gm harga serendah rm15 keatas ... ikut pada kedai ... kena pandai la mencari kedai yang menawarkan harga yang murah dan bagus Resin nya.

FC banyak terima aduan ... ada jenama Resin UV ni langsung tak keras ... jadi hati-hati lah bila membeli...

Resin UV ni kena ada peneman ...
kena beli lampu UV ...
resin7.jpg

resin8.jpg

Nasihat FC : untuk yang berminat dengan Resin UV ni ... seelok nya melabur membeli lampu yang watt nya tinggi ... memang lebih mahal... tapi berbaloi sebab watt yang rendah ... samada Resin tu tak mengering ... atau ambik masa agak lama untuk Resin tu nak kering.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 07:42 AM | Show all posts
Anda kena tahu ... jenis Resin camne yang sesuai untuk projek anda ...

Resin AB sesuai untuk yang nak jimat dan sanggup tunggu semalaman resin tu kering dan keras ...yang bergiat dengan diorama suka guna resin jenis ni.


Resin UV pula lebih sesuai untuk menda kecik2 ... macam anting2 ... keychain ... untuk "seal" / mengilatkan projek kita dan untuk mencantum bahagian2 yang kita nak camtum ...seperti pin keronsang.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 07:54 AM | Show all posts
Antara hasil dari kedua2 jenis Resin


Resin AB


"papan pemotong" tu FC buat guna Resin AB

resinAB.jpg

yang macam air tu ... Resin AB
house13.jpg

Resin UV
resin10.jpg

Untuk "kilat" kan ... Resin UV
minion1.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 07:59 AM | Show all posts
Sebab dah trending ...

Banyak acuan untuk Resin2 ni ada d jual ... boleh beli kat Shopee atau Lazada


Antara nya ...

Resin Shaker

yang ni ramai peminat nya ...

Boleh guna Resin AB atau resin UV ...mengikut tahap kesabaran menunggu resin ni kering
resin11.jpg



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:08 AM | Show all posts
Nak buat sikat exclusive ? nak kelainan ...?
nak bubuh nama...? nak corak tersendiri...?

semua nya boleh sekarang ...

ni acuan nya
resin12.jpg

ni hasil FC buat
resin13.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:15 AM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 21-7-2021 08:19 AM
Nak buat lapis gelas ...? lapis mug...?

FC saran kan guna Resin AB ... lebih jimat ...

ni antara acuan nya ...
resin14.jpg

mengikut krativiti memasing ... ni bukan FC buat ... sekadar contoh
resin15.jpg

resin13.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:22 AM | Show all posts
Tengah trending juga sekarang ...

keychain huruf

resin16.jpg

resin17.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:32 AM | Show all posts
Sebagai persediaan awal untuk kraf Resin ni ...

1. Resin tu sendiri ... jika guna resin AB ... kena sedia kan penyukat nya seperti yang FC dah tulis kat atas ...
2. Resin UV ... beli lampu nya ...

dan anda kena ada bahan pewarna dan bahan hiasan ...

FC guna bahan pewarna makanan pun ok ...
atau nak warna yang lebih banyak pilihan ... kena beli ...

1. Jenis serbuk
resin19.jpg


2. Cecair

resin18.jpg


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:38 AM | Show all posts
Ramai yang buat Resin ni guna sarung tangan getah ...
resin20.jpg

FC ...FC tak guna

Penting bagi FC :
Wet tisu
resin21.jpg

batang ice cream untuk campur kan Resin AB
resin22.jpg


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:47 AM | Show all posts
hiasan lain yang boleh masuk senarai jika nak mula berjinak dengan kraf Resin ni


bunga2 kering

resin23.jpg

FC kurang berminat ...harga agak mahal ...

Antara hasil nya

ear ring

resin24.jpg

coaster

resin25.jpg

bookmark / keychain
resin26.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 08:58 AM | Show all posts
Hiasan "paper sheet" yang ada banyak warna

gold , silver dan sebagai nya
resin27.jpg

Hasil nya ...
resin28.jpg


resin29.jpg


resin30.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Thx for sharing fc. I tgk yiulin buat.mmg mcm best.
N cntk
Hubs i ada resin2 ni. Mgkin i bleh bekcinpung sket

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
cantik2. Kat fb kadang ada lalu lalang video2 buat kraf guna resin. Kat shopee dulu pernah jumpa 1 kedai ni, jual barang2 kraf, acuan, resin ab, termasuk bnyak jenis hiasan. Nanti nak cubalah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantik cantik...geram tengok..tq FC. Kebetulan tgk kat pinterest and youtube.. sy terus terasa nak buat sbb mcm senang cuma nak kena tau apa nak guna...so there u go....thanks for the awesome infos

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 01:46 PM | Show all posts
babynina30 replied at 21-7-2021 09:47 AM
Thx for sharing fc. I tgk yiulin buat.mmg mcm best.
N cntk
Hubs i ada resin2 ni. Mgkin i bleh bekc ...
Sesamer ...
meh la sama2 FC bagi info kat sini ...
Tips ... apa yang perlu dan yang perlu di elak ...

Hubby dapat dari mana resin tu ...?

huhu best nyer dapat kongsi2 ...

FC beli sendiri

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 01:48 PM | Show all posts
kuzaime replied at 21-7-2021 10:16 AM
cantik2. Kat fb kadang ada lalu lalang video2 buat kraf guna resin. Kat shopee dulu pernah j ...
Jom la cuba!!~


Sekarang ni berlambak kedai kat Shopee tu jual barangan Resin ni... dari resin , acuan , lampu nya ... macam2 ... haha rambang mata d buat nya

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 01:55 PM | Show all posts
adila39 replied at 21-7-2021 11:01 AM
Cantik cantik...geram tengok..tq FC. Kebetulan tgk kat pinterest and youtube.. sy terus terasa nak b ...
hahaha kan ...
memang boleh leka la buat menda ni ...
siyes ...

tapi tu la ...
kena tau basic ...

kena tau juga jenis mana yang sesuai dengan apa yang kita nak buat ...

plus mould / acuan nya murah sangat dah sekarang ni tak macam awal2 dulu2 ...

minat jenguk Pinterest juga ey...?

kita geng

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 02:16 PM | Show all posts
Sblom mula kan ...
pasti kan tempat kita membuat tu ...
kita lapis kan ...
tak kisah la nak lapis kan dengan apa ...
plastik boleh ... kertas minyak boleh ...
sebab...?

resin tu bila kering ... terutama nya Resin UV ...
resin tu akan keras kejung kat situ

ni meja kerja FC ... huhu
tak leh nak wat apa ...
kalo kikis ... abes la meja tu ...

resin31.jpg

sekarang FC beli silicon mould besar untuk FC letak apa FC nak buat

resin32.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 02:19 PM | Show all posts
Cara membuat Resin Shaker ni ... FC akan buka Thread baru ...

Step by Step supaya tak serabut bercampur aduk kat sini ...

ni antara yang dah siap dan yang separuh siap ...

resin33.jpg


yang ni dah siap ...
Pendapat FC : ramai letak air atau minyak dalam tu ... FC dah cuba buat ... tapi rasa nya ... lepas ni ... FC tak kan letak air atau minyak ... kurang berbunyi bila kita gocang2


resin34.jpg

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list