Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
319
View
5
Reply

Latih anak berbahasa Inggeris

[Copy link]

Author: terataiku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-7-2021 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua. Saya tahu banyak artikel mengenai tips anak fasih berbahasa Inggeris. Saya ada anak kecil berusia setahun. Berkomunikasi dengan anak dlm bahasa Inggeris bukan masalah besar utk saya walaupun tak hebat dan tak fluent...cuma persekitaran dan suasana sekeliling di kampung tak sangat membantu. Sepupu,anak2 buah dan sedara mara tak tahu berbahasa Inggeris. Masa anak pulak byk bersama mereka sebab makcik sendiri yg jadi pengasuh.

Para ibu bapa kat sini boleh kongsikan cara dan teknik supaya anak boleh berbahasa Inggeris dgn baik? Please jgn kecam..bukan saya meminggirkan bahasa Melayu tapi tidak dinafikan bahasa Inggeris sgt penting.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Pendapat iols..elok la dia tau dua2 bahasa. English bia anak cakap dgn uols & bm bila dgn pengasuh & sepupu2. Ok je tu. Nak fokus kat english je takut bila sekolah nanti dia ada masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:00 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 21-7-2021 03:04 PM

oh well...

mula mula ajaq nyanyiiiii yes, kiddies love to sing with anyone ....

ajaq nursery rhymes

atau even kindergarten series yg buku agama in english  preschool yag ada elements  ni  ( actually apa apa buku yg ada elemens ) pun Ok, or any story books for children , nursery rhymes i suka sebab dia ajaq budak kenali perkataan  and bunyi ( so develop language skills kat sebutan and bunyi , awareness bunyi perkataan lelain )

gambar besaq
colouring
character yg menarik


you tube okay but with pantauan screening time / tempoah masa meonton mesti bersama ibu bapa

dan TIMING, time limits kena ada,   kena hadkan , takut addictive plaks.

Language senang dipelari oleh memna manusia pun kalau dia tahu konteks/ situasi/ suasana di mana bahasa tu digunakan so, masa shopping ke, masa pi pasar ke use that opportunity.simple je: mommy wants to buy......
ajaq je denga budak... labelling goods ...

but then yg penting guna bahasa tu even dengan cousin cousin dia pun ajak sekali.
alaa cakap je ,lepas tu cuba baca buku cerita JGN BACA teks cerita tu , sebab budak kecik lagi sat gi dia boring ;   u terangkan kat dia  once upon  a time there was a princess....

lepas tu ada techniques  ini  untuk mengaruh  atau memperkembangkan bahasa budak


dia cakap sesuatu apa jua bahasa pun, nak kembangkan bahsa dia gune je techniques

like  BUDAK :  ma

        you : mama... ni mama , sapa mama ( u angkat tangan )
      

kalau BI then just say mommy ...

this mommy - thsi idaddy blabla
ulang

tengok buku atau nyanyi ke reka sendiri

ideanya : u repeat those words, repetition helps language development



satu lagi  u clarify kalau dia ujar sesuatu , jgn dismiss jgn tak layan layan jeeeee......

budak :  nak....
you : nak ape? nak  Pensil? nak lori  ( u tengok apa ada depan dia ketika apa apa lah : main ke , tengok sekitar ke ) you label benda benda  ( tak kisah lah BM ke BI ke )

so u bagi dia tambah kosa kata and you teach her to clarify secara tak sedar



ketiga  teknik  pecah dan panjangkan ( you panjangjan ujaran/ utterance )

budak : nak susu...

you : nak susu sedap ye ?  susu dalam botol ....
          susu dalam botol, sedap susu ni .


u combine repetition, pangkan utternace, clarify

apa apa dia respon dia buat jgn dismiss : just clarigy and then praise  : good job.

ape ape jelah


tapi kalau nak ajaq budak stary denga bunyi , well naturally kita belajar bhs pun dengar and tutur bukan tulis dulu so  guna  haluan tu


so start dgn nursery rhymes
budak suka nyanyi  dengan kalau ada pictured books memang depa suka laa

practice je

then kalau besaq sikit

my colleague beli buku peter and jane

ala buku buku  macam kamus  tapi kalau buku cerita i suka yg gamaq besaq sebb u oleh guna memacam

hmm , ni paa jua bahasa lah tak kisah BM ke BI ke

ada budak budak english speakers tak kat bandr tu ? kalau ada hanta r play school ...kawan kawan...

https://bilingualkidspot.com/201 ... 20games%20together.,bopping%20along%20singing%20the%20words.you can google these: metaphonological awareness, metalinguistic awareness
kalau budak umoq 1 - 5 tahun , guna medium play , konteks play untuk develop bahasa depa.

English songs yg i suka , yg ada elements action words ( verb, adjectives)

lagu twinkle little star, the wheel on the bust, baa baa black sheep, on top of spaghetti ..
itsy bitsy spider
mother goose rhymes

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 sy bljr BI pick up from nursery songs and chanel Ryan Toys Review.. Kmi guna mix basic BI n BM dkt rmh dan dekat tadika dorg guna mostly BI n sikit BM jg..

Adik yg 3yo tu mmg sponge, dia pny BI mmg mcm Ryan dgn slang US  Smpi tchr kata dia pny bahasa ahead of his age.. Dan dia xda mslh tuk translate BM ke BI cth for animal dan menjwb dlm bahasa yg ditanya instead of mixing his replies..

Kesimpulannya, u continue converse in BM n BI sj mcm biasa n expose to youtube with supervision.. Sentiasa bw converse,  jwb soalan2 dia n betulkan apa yg salah..

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
kalkulatorpink replied at 21-7-2021 02:08 PM
Anak2 sy bljr BI pick up from nursery songs and chanel Ryan Toys Review.. Kmi guna mix basic BI n BM ...

& bekalkan anak board books utk baca dkt rumah pengasuh...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 10:02 PM | Show all posts
minta suami cari isteri kedua dari england
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list