Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
4838
View
105
Reply

Terlalu Letih, Alasan Frontliner Suntik 'Vaksin Kosong'

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-7-2021 05:06 PM | Show all posts |Read mode
Sungai Siput: Kementerian Kesihatan (KKM) tidak menolak kemungkinan tiga kes tular membabitkan isu suntikan 'vaksin kosong' di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) berpunca daripada situasi keletihan dihadapi petugas serta sukarelawan barisan hadapan.


Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, justeru semua petugas disarankan memberitahu keadaan diri sekiranya kepenatan dan berasa perlu mendapatkan rehat secukupnya sebelum menyambung tugas.




Foto: Harian Metro




"Kita lakukan kerja dengan bersungguh-sungguh. Tetapi apabila sudah letih, kita mesti beritahu supaya dapat 'direhatkan'. Kalau kita teruskan juga tugasan dalam keadaan letih maka terhasil kerja tidak produktif atau terbaik.


"Dalam isu ini (suntikan picagari kosong) kita sangat bimbang kerana membabitkan isu nyawa orang lain. Jadi kita kena bercakap masalah kita dan berkongsi dengan orang, jangan diam sahaja sebaliknya minta untuk direhatkan jika letih.


"Benar, sememangnya kita turut 'stress' (tertekan) dengan masalah berkaitan sumber manusia namun KKM sentiasa berfikir dan dinamik; Kami akan 'mobilize' (menggerakkan) petugas dari tempat (PPV) kurang sibuk ke PPV yang sibuk.


"Turut digerakkan adalah petugas di PPV yang memiliki ramai individu berpengalaman ke PPV yang lebih memerlukan petugas berpengalaman," katanya pada lawatan kerja rasmi ke PPV Awam Dewan Majlis Perbandaran Kuala Kangsar (MPKK), di sini, tadi.


Turut hadir Pengarah Kesihatan Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming; Pegawai Daerah Kuala Kangsar; Zulhisham Ahmad Shukori; dan Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Superintendan Mohd Khaizam Ahmad Shahabudin.


Beliau mengulas tiga insiden tular di media sosial membabitkan beberapa individu disuntik dengan picagari kosong di PPV di Kedah, Kuala Lumpur, dan Selangor.


Dalam perkembangan berkaitan, Noor Azmi turut menasihati semua petugas atau sukarelawan di PPV supaya memperbetulkan niat untuk bekerjasama menghapuskan wabak Covid-19.


Reaksi itu diberikan susulan laporan seorang wanita berusia 32 tahun yang menjadi mangsa gangguan seksual seorang anggota keselamatan yang bertugas di sebuah PPV di Johor Bahru.


"Saya maklum mengenai kes itu dan mangsa sudah membuat laporan polis. Kita semua datang ke PPV dengan satu niat iaitu untuk bekerjasama menghapuskan wabak Covid-19. Nawaitu harus jelas, dan hati juga harus ikhlas buat kerja bersungguh-sungguh," katanya.


Sementara itu, Noor Azmi berkata, masih tiada keperluan untuk KKM melakukan PPV secara hadir terus atau 'walk in' khusus kepada golongan dewasa yang belum mendapat janji temu vaksinsi di negeri lain sebagaimana yang dilakukan di Selangor dan Kuala Lumpur bermula 1 Ogos kelak. -CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh ek ko main2 kan nyawa manusia alasan sebab letih
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmmmm..hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm........hmmmmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:10 PM | Show all posts
Rekpect kpd semua frontliner
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg betul kalau duk ulang buat benda sama berjam2 kadang2 tak sedar pon buat silap tapi ni melibatkan nyawa orang woiii, buatnya gi suntik udara ke, salah dos ke, sape nak tanggung. at least yg silap suntik kosong ni sbb tak tekan syringe je, dan harapnya jarum yg sama tak digunakan buat cucuk orang lain
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
So..apa tindakan atasan bila ada kes cmne??
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 21-7-2021 05:09 PM
Boleh ek ko main2 kan nyawa manusia alasan sebab letih

Menipu la sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Untung la keja gomen..kalau ko keja dengan tokey cino...selamat mencari kerja lain laa..
Alasan penat dan overload takde dalam kamus kilang..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorrylah I cant accept apa alasan sekalipun bila tengok video injek tak tekan plunger tu or langsung tak inject. Tiada alasan lain selain dari nak guna dosage tu for something/someone else.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
tetiba aku bayangkan....akibat kepenatan...semua frontliner...berhenti serentak cam bebudak mekdi kat us tempoh hari(sehingga operasi premis berkenaan terpaksa ditutup)..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 21-7-2021 05:21 PM
Untung la keja gomen..kalau ko keja dengan tokey cino...selamat mencari kerja lain laa..
Alasan pen ...


"lu takmok..manggala,indon mau maa"-ayat2 tauke.Mungkinkah kita patut bagi kerja 'mencucuk' ni kat bangla,nepal,myanmar,indon...bagai???
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:25 PM | Show all posts
hello? kan ke staf kkm dah ada sop sebelum, semasa, dan selepas suntikan vaksin. Kalau sebelum suntikan tu, diorang kena terangkan ni vaksin apa, no siri, tengok jarum suntikan ni berapa ml, kalau ok baru sign borang persetujuan. Pastu baru suntik. Lepas suntik, tunjuk balik picagari tadi pastu baru buang, dan letak plaster kat bahu tempat kena cucuk tadi.

Tu je.

Yang fefeeling penat la, ape la, so drama yach! Kalau penat, pegila buat syif, satu syif 2 orang ke apa ke.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 21-7-2021 05:25 PM
"lu takmok..manggala,indon mau maa"-ayat2 tauke.Mungkinkah kita patut bagi kerja 'mencucuk' ni k ...

Bagi bangla kalu...lagi ramai kena gangguan seksual laaa..adik manniss,mari baiya cucuk.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:33 PM | Show all posts
so what action will the Gov take?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Yelah tu...klu letih sgt, cucuk pn tersasar dh kot. Ni cucuk n xtekan pn trus tarik, letak plaster kapas kt ctu tepat2 plak bekas cucuk. Xyah lh amek job cucuk org, amek yg cek form je boleh duduk xletih sgt kot
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
penat ke cucuk orang..
dorang ni kalau keje swasta dah lama mampus agaknya...
tipical pekerja gomen pemalas..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Statement yg sgt tak bertanggungjawab
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Bongoknya statement...ni pasal nyawa orang....x larat jgn kerja berhenti
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji nak...kerja mcm melepas betuk ditangga ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Terlalu letih hotak kau.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list