Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
7904
View
28
Reply

[Dunia] Kerap bersin tanpa sebab selepas divaksin mungkin gejala COVID-19 - Kajian

[Copy link]

Author: Steelheart       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-8-2021 11:33 AM | Show all posts |Read mode


Seperti yang diketahui, mereka yang sudah divaksinasi sepenuhnya masih boleh dijangkiti COVID-19. Perbezaannya, mereka yang sudah lengkap divaksin kebiasaannya mengalami gejala yang ringan, atau langsung tiada gejala. Namun para penyelidik telah menemui satu gejala biasa yang dialami mereka yang sudah lengkap divaksin, iaitu bersin.

Bersin boleh disebabkan oleh alahan, selesema biasa, atau alahan debu, namun bersin yang berlebihan dalam kalangan individu yang telah divaksinasi sepenuhnya, boleh menjadi satu gejala COVID-19. Itu dapatan kajian pengendali aplikasi ZOE COVID Symptom Study, yang merupakan kajian terbesar berkaitan COVID-19 setakat ini.


"Data kami menunjukkan bahawa orang yang telah divaksinasi dan kemudian diuji positif untuk COVID-19 lebih cenderung melaporkan bersin sebagai gejala, berbanding mereka yang belum divaksin," kata penyelidik seperti yang dipetik dalam portal Independent UK. Bagaimanapun, belum ada pengesahan dari segi sains yang membuktikan bersin sememangnya gejala COVID-19.


Justeru orang ramai diminta berwaspada terhadap gejala-gejala lain, sama ada mereka yang telah divaksinasi atau belum. "Gejala lain termasuk demam, sakit badan, batuk berterusan, hilang deria rasa atau bau, sakit kepala, keletihan dan sesak nafas. Jangan fokus pada bersin sahaja."Sekiranya anda telah diberi vaksin dan kerap bersin tanpa sebab, pergilah menjalani ujian saringan, terutama jika anda tinggal atau bekerja di sekitar mereka yang berisiko," tambah mereka.


Astro Awani
Ogos 4, 2021 08:24 MYT

Multiple Polls: ( Max 3 choices ), Total 13 Users voted View Voters

Poll is finished

25.00% (5)
20.00% (4)
10.00% (2)
20.00% (4)
10.00% (2)
10.00% (2)
5.00% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:04 PM | Show all posts
alamak bersin je dah jadi tnda dijangkiti
maknanya dah berpuluh tahun la dijangkiti
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:05 PM | Show all posts
lepas ni bersin je terus call ambulan
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:07 PM | Show all posts
Perbezaannya, mereka yang sudah lengkap divaksin kebiasaannya mengalami gejala yang ringan, atau langsung tiada gejala


so knp mau takut.... cilllex je lah klu kne kubik  xmampus pun  
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:39 PM | Show all posts
ooo..no wonder sistema asyik bersin..pastu sakit kepala..check2 positive daa
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh eh
Iols mmg.kerap bersin
Petang ni nak.buat pcr sebab esok nak.masuk ward..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
lega..xbersin
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Semalam lepas aku ambik 2nd dose, petang tu bersin2. Nak risau ke tak?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah pergi inject kuman covid-19 dalam dara lagi mau takajut terkena covid pelbagai
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 4-8-2021 01:30 PM
Dah pergi inject kuman covid-19 dalam dara lagi mau takajut terkena covid pelbagai

Klau inject dara tu bkn terbersin....tu termengerang namanya.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Berjin jah xmampus pun why bothet..semua orang sekeliling saya dah double dosed.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah sudah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 05:50 PM | Show all posts
bersin takde

kentut ada

very gassy kata omputih

pehtu hat jenih xde bunyi tp berat tu... bau dia leh tahan

ada sesapa mcm meols?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib la tak kena kat aku bersin2 ni. Mesti rimas asyik bersin je.
Yg aku perasan lepas first jab hari tu selera makan aku kurang. Hari ni check dah turun 3 kg mcm tu je tanpa buat apa2. Harap lepas 2nd jab nanti pun selera makan aku kekal hilang. Best betul, berat kurang tanpa eksesais uolsss.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 06:07 PM | Show all posts
ada jugak bersin2 tapi masih ada deria rasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 4-8-2021 01:27 PM
Semalam lepas aku ambik 2nd dose, petang tu bersin2. Nak risau ke tak?

Risau ajer laaa.bukan kena bayar.hahh
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 4-8-2021 01:30 PM
Dah pergi inject kuman covid-19 dalam dara lagi mau takajut terkena covid pelbagai

Ehh..jangan la cakap macam tu..penghinaan kepada niat suci gomen tawww..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
hidet replied at 4-8-2021 12:39 PM
ooo..no wonder sistema asyik bersin..pastu sakit kepala..check2 positive daa

hahahha exactly! bersin2 ni terus teringat systema seb baik ada jugak penghuni board personality yg membawang kat sini. hehehheh
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 4-8-2021 05:50 PM
bersin takde

kentut ada


hahahhaha accurate betul description chuols. silent killer tu..buleh pengsan sape duduk sblh!hahaha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list