Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
7468
View
53
Reply

SRIWIJAYA NAUNGAN KEDAH Penakluk Empayar Tamil Chola

[Copy link]

Author: BotakChinPeng       Show all posts   Read mode

Post time 6-2-2012 09:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by wartakita at 6-2-2012 10:56
Ahahahaa. Yang ini aku setuju sangat lah
BotakChinPeng Post at 5-2-2012 18:53


Hehehehe..... kelihatannya anda ini menderita 'NAJIB Desease' atas masa lampau negara anda .... suka claim sana sini yang 'TER ........'

Tapi tak ape-lah ... masih banyak yang lain seperti anda dengan bermacam-macam claim: Malaka adalah sebuah Imperium, Pusat Tamadun tertua ada di Lembah Bujang,  legenda bangsa MIM etc etc .....It's oKE for me asalkan itu bukan merupakan cara  untuk menyembunyikan 'INFERIORITY'  ....
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2012 11:36 AM | Show all posts
Setakat sinis & mengilai cam mak nyah tengah gian jer siapa mau heran ?
Gua punya fakta dari dokume ...
BotakChinPeng Post at 5-2-2012 18:49


mane??? mane??? x nmpak pun??

tembreang ko tulis sendiri ade lar
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2012 11:51 AM | Show all posts
Indon ni kat MPSA dah boleh kata takde sapa layan..dia berhijrah ke sini pulak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2012 10:11 PM | Show all posts
mane??? mane??? x nmpak pun??

tembreang ko tulis sendiri ade lar
unekspekted_XII Post at 6-2-2012 11:36


Guna google untuk cari buku ini :

"Nagapattinam to Suvarnadwipa: reflections on Chola naval expeditions to
Southeast Asia" by Hermann Kulke,

Bukti dalam p69,71 & 306
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2012 10:24 PM | Show all posts
Hehehehe..... kelihatannya anda ini menderita 'NAJIB Desease' atas masa lampau negara anda .... suka claim sana sini yang 'TER ........'

Tapi tak ape-lah ... masih banyak yang lain seperti anda dengan bermacam-macam claim: Malaka adalah sebuah Imperium, Pusat Tamadun tertua ada di Lembah Bujang,  legenda bangsa MIM etc etc .....It's oKE for me asalkan itu bukan merupakan cara  untuk menyembunyikan 'INFERIORITY'  ....
wartakita Post at 6-2-2012 09:27
najib disease ? Hah. Beruntung orang macam aku kalau najib ada usaha untuk bongkar kepalsuan dalam sejarah melayu . Tak payah aku teruk-teruk buat kajiselidik  & seterusnya bukak topik perbincangan kat sini.

iferiority apa pulak yang melayu perlu sembunyi ? Boleh cerita sikit ? ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2012 03:13 PM | Show all posts
Reply 44# BotakChinPeng

charles darwin pun tulis buku jugak. tapi aku x pecaye pun... ni kan pulak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2012 04:18 PM | Show all posts
Reply  BotakChinPeng

charles darwin pun tulis buku jugak. tapi aku x pecaye pun... ni kan pulak. ...
unekspekted_XII Post at 7-2-2012 15:13
Lantak engko lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2012 04:31 PM | Show all posts
Agaknya selepas tamat peperangan, separuh hutan di chola habis gondol untuk bekalkan kayu api bagi upacara suttee balu askar hindu chola yang gugur .
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2012 05:52 PM | Show all posts
Tahukah anda Majapahit 'cawangan' di mana?
wartakita Post at 4-2-2012 18:52

kelantan ker.... hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2012 06:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by BotakChinPeng at 24-3-2012 00:38

Hampir semua pengetahuan umum berkenaan sriwijaya cuma menurut hipotesis paling popular dari para sarjana sahaja.

Selain dari sengketa sriwijaya-chola, antara fakta yang boleh dipersoalkan ialah :

Asal-usul dinasti Sailendra,

Penyertaan Kedah sebagai penakluk dan bukan sebagai yang ditakluk.

Serta persempadanan yang dikatakan hanya merangkumi semenanjung, jawa & sumatra sahaja sedangkan terdapat bukti ia mengunjur dari satu wilayah di pantai timur afrika hingga ke semua pulau di laut campa(laut cina selatan) iaitu filipina dan borneo
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 12:38 PM | Show all posts
srivijawa takluk chola???? hahaahahahahahaaa
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2012 01:51 PM | Show all posts
lagikan orang yang betul betul buat kajian merantau sana sini pun boleh bercanggah pendapat, ini kan pula kita yang sekadar hanya ada dua tiga rak buku buku lama yang entah boleh pakai atau tidak... if you have any other referrence/books/journals/whatever to proof otherwise, why not share the name of the book so that everybody can go and conduct their own research.. ataupun just admit the fact that you dont know everything.. Hehehe

sekadar huha huha dalam forum ini tak betul itu tak betul, inilah yang betul itulah yang betul, anak buah aku sekolah tadika pun boleh... hehehe

LARIIIIIIIIIIIII

www.susorgalor.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2012 12:48 AM | Show all posts
  lagikan orang yang betul betul buat kajian merantau sana sini pun boleh bercanggah pendapat, ini kan pula kita yang sekadar hanya ada dua tiga rak buku buku lama yang entah boleh pakai atau tidak... if you have any other referrence/books/journals/whatever to proof otherwise, why not share the name of the book so that everybody can go and conduct their own research.. ataupun just admit the fact that you dont know everything.. Hehehe

sekadar huha huha dalam forum ini tak betul itu tak betul, inilah yang betul itulah yang betul, anak buah aku sekolah tadika pun boleh... hehehe

LARIIIIIIIIIIIII
benign Post at 11-2-2012 13:51
Apeke bengap mau sibuk pasal buku lagi ? Sekadar pendapat pengkaji saja wa tak main la.  
Semua bukti hujah aku cuma diambil dari sumber yang asli misalnya inskripsi atau catatan pihak dari zaman yang sama. Buku yang aku sebut di sini hanya sebagai bahan perantara saja memandangkan inskripsi & dokumen asli cuma boleh dilihat di tempat ia disimpan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2012 12:53 AM | Show all posts
srivijawa takluk chola???? hahaahahahahahaaa
unekspekted_XII Post at 9-2-2012 12:38
Tak heran la. Chola harapkan penduduk saja ramai tapi semua lembik. Pencerobohan Chola oleh Sriwijaya umpama seekor musang menceroboh reban ayam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078660s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list